Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 2: De Evertsen, de Zwarte Zee en Rusland


Tijdens de eskaderreis naar Japan bracht het Nederlandse fregat Zr.Ms. Evertsen een bezoek aan onder andere Oekraïne in de Zwarte Zee. Die weken in de Zwarte Zee, nabij de Krim, samen met de Britse destroyer HMS Defender, gingen niet onopgemerkt voorbij. Beide schepen kregen bezoek van Russische vliegtuigen en schepen. Dat was aanleiding om met iemand te praten die de Russen van dichtbij aan het werk heeft gezien: schout-bij-nacht b.d. Pieter Bindt.

Bindt
Pieter Bindt, hier in de rang van commandeur en als commandant van de EU anti-piraterijmissie Atalanta. Van 2011 t/m 2016 was Bindt directeur MIVD, in 2009 was hij commandant van de anti-piraterijmissie. (Foto: Defensie)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de eerste aflevering



Met Pieter Bindt, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), praat Jaime Karremann over de gebeurtenissen rond Zr.Ms. Evertsen in de Zwarte Zee. Het Nederlandse fregat werd er eind juni twee dagen lastiggevallen door Russische vliegtuigen en schepen.



Bindt volgde de Russen niet alleen in zijn tijd als inlichtingenchef, maar dat begon al toen hij halverwege de jaren '80 aan boord van de driecilinder-onderzeeboot Hr.Ms. Potvis stapte. Als onderzeebootman heeft hij meerdere patrouilles gedaan, zo blijkt uit de archieven. Bindt wordt bij de Onderzeedienst commandant van Walrusklasse onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw en als Teacher leidde Bindt zelf onderzeebootcommandanten op uit verschillende landen. Om zijn marine-bio af te maken, later werd Bindt commandant van een fregat, vervolgens kreeg hij het bevel over amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam en werd hij eskadercommandant. In die hoedanigheid gaf hij dus ook leiding over de anti-piraterijschepen nabij Somalië.

Daar werkte hij ook samen met een Chinese admiraal en Chinese marineschepen, en waar Bindt in de podcast ook een paar interessante details over onthult. Met hem kijken we vooruit naar de Zuid-Chinese Zee. Bindt heeft nog wel een tip voor politiek Den Haag. Want als Nederland, net als in de Zwarte Zee, in de Zuid-Chinese Zee geen Freedom of Navigation Ops doet en Amerikaanse en Britse schepen wel, zo denkt Bindt, kan China er gebruik van maken door te zeggen: 'dat eskader zit niet op één lijn'. En elke verbond waar China, of Rusland, een opening in ziet, loopt kans op bovenmatige aandacht om er een scheur van te maken.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen