Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 8 - Hoe plan je een gevecht op zee?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 16-10-2021 | Laatst aangepast: 16-10-2021


Hoe jaag je op onderzeeboten? Hoeveel raketten moet je ongeveer op een schip lanceren om door de verdediging te kunnen komen? Hoe communiceer je met andere marineschepen? Het zijn een paar vragen die Peter van Maurik in zijn boek over maritieme tactiek beantwoordt. In zijn tweede boek uit de reeks schrijft hij over het maken van plannen voor een maritieme operatie. Met Van Maurik een gesprek over tactiek en planning, maar ook over toekomstige marineschepen.

Harpoon
Zr.Ms. De Zeven Provinciën, een LCF, lanceert een Harpoon surface-to-surface missile (SSM). De meeste fregatten hebben maximaal acht van deze wapens, waarmee ze een vijandelijk schip kunnen aanvallen. De andere wapens hebben vooral een verdedigende taak. (Foto: Defensie)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de achtste aflevering


Het is ook mogelijk om de podcast te downloaden: klik op de pijl hierboven in de widget.

Peter van Maurik verliet in 2015 de Koninklijke Marine en is tegenwoordig verbonden aan Navtrain, een bedrijf dat in binnen- en buitenland training op maritiem vlak geeft. Van Maurik voer als zeeofficier op verschillende marineschepen, werd eerste officier en kreeg ook staffuncties. Juist in die functies merkte Van Maurik dat er nauwelijks iets was geschreven over tactiek en vooral saaie en taaie boeken over het plannen van operaties. "Eigenlijk ben ik er m'n hele carrière tevergeefs op zoek geweest naar boeken over die onderwerpen", zegt Van Maurik in de podcast. Veel kennis zat in boekwerken, slides en werd door oudere officieren en onderofficieren mondeling overgedragen aan de jongere garde.Toen Van Maurik de marine verliet nadat hij een donorhart had gekregen, kreeg hij de tijd om een van zijn doelen te verwezenlijken: boeken schrijven over de basisbeginselen van tactiek en planning, zonder geheimen te verklappen. De (Engelstalige) boeken zijn geschreven voor militairen die voor hun werk meer willen lezen over deze onderwerpen, maar ook voor gamers die maritieme simulatiespellen spelen en voor algemeen geïnteresseerden in moderne maritieme oorlogvoering.In de podcast vertelt Van Maurik over zijn ervaring in een Amerikaanse staf aan boord van een vliegkampschip. Ook gebruikt Van Maurik voorbeelden van buiten de marine: "Heel veel gemeentes hebben zogenaamde rampenplannen. Dat zijn prachtige dikke boekwerken zijn geschreven, maar ik garandeer je één ding: op het moment dat er ergens een ramp plaatsvindt, dan is het de eerste uren complete chaos. Probeer eerst maar eens een beeld te krijgen." En hetzelfde geldt op zee, en moeten plannen steeds worden bijgestuurd. Daarom is een plan pas af als de opdracht is uitgevoerd.

Maar Van Maurik deelt ook zijn mening over toekomstige Nederlandse marineschepen en we spraken over slagkracht van de moderne schepen en efficiency. Moet een militaire organisatie efficiënt zijn?

Naval Tactical Warfare Guide
De paperbackversie van Naval tactical warfare guide, het exemplaar van Marineschepen.nl. Het boek heeft 314 pagina's en bevat diverse illustraties die de oorlogvoering ter zee beter in beeld brengen. ISBN: 978 90 830454 2 9. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Het boek Naval tactical warfare guide verscheen in 2018 en is via Petersboeken.nl aan te schaffen. Het tweede deel in de reeks, Naval operations planning guide verschijnt in 2022. Dat boek zal ook via de webshop van Van Maurik te bestellen zijn.

Inmiddels zijn veel meer podcasts te beluisteren.
Ga hier naar het overzicht van de podcasts op Marineschepen.nl.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen