Marineschepen.nl
 
   
 

Podcast 9 - Marineschepen met windturbines? En wat is flow security?


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 03-11-2021 | Laatst aangepast: 03-11-2021


Defensie wil vergroenen. Niet alleen omdat het beter is voor het klimaat, maar ook omdat het de vraag is of voor de marineschepen van de toekomst wel fossiele brandstof betaalbaar is. Maar wat is er mogelijk in de toekomst? Kunnen we wel vechten met groene marineschepen? Het tweede onderwerp in de podcast is flow security; hoe beschermen we de stromen die voor ons land belangrijk zijn?

USS Forrest Sherman
De Amerikaanse Arleigh Burkeklasse destroyer USS Forrest Sherman verlaat de haven van IJmuiden. Een windturbine staat op de achtergrond, maar zou zomaar in de toekomst op het dek van een schip kunnen komen. Zonder wieken dan. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.

Beluister hieronder de negende aflevering


Het is ook mogelijk om de podcast te downloaden: klik op de pijl hierboven in de widget.

Kapitein ter zee b.d. Marcel Hendriks werkte 37 jaar bij de marine binnen de Technische Dienst en was onder andere betrokken bij nieuwe marineschepen in zijn functie bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Daar realiseerde hij zich dat marineschepen minder afhankelijk zouden moeten zijn van diesel en gas. Sindsdien is Hendriks actief als adviseur op gebied van Defensie en duurzaamheid.



In 2015 verscheen de ambitieuze Operationele Energiestrategie, in het Defensie Energie en Omgeving Strategie 2019-2022 waren de doelen wat verwaterd, maar ondertussen gebeurt er wel wat op dit gebied. Zo wil de marine de tien nieuwe hulpvaartuigen (vervangers van o.a. de Mercuur, Pelikaan, Van Kinsbergen) zoveel mogelijk duurzaam maken. Begin dit jaar verscheen een artikel over de energietransitie op Defensie.nl.

Volgens Marcel Hendriks zet Defensie duidelijk stappen op gebied van bijvoorbeeld gebouwen, maar blijven de operationele eenheden afhankelijk van fossiele brandstoffen uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten. Een eenvoudige oplossing is er niet, maar de vervangers van de LCF'en zullen waarschijnlijk ook in 2060 nog ingezet moeten kunnen worden. Daar moet nu al rekening mee gehouden worden, vindt Hendriks.
In de podcast vertelt Hendriks welke mogelijkheden hij ziet.



Voor het tweede onderwerp in de podcast is KTZ b.d. Niels Woudstra aangeschoven en vertelt over het concept flow security. Onder flow security valt de bescherming van stromen (zoals brandstoffen, voeding, diensten, geld, data) en het tegengaan van negatieve stromen (drugs- en wapensmokkel). Ook de marine heeft een rol in flow security. Juist voor Nederland is dit concept van belang omdat de data- en handelsstromen van cruciaal belang zijn voor ons land.

Ondertussen is Nederland wel van minder bevriende staten zoals Rusland afhankelijk van gas. Met Woudstra, die eerder te gast was over maritieme strategie in de Zuid-Chinese Zee, een gesprek over dit onderwep.

Inmiddels zijn veel meer podcasts te beluisteren.
Ga hier naar het overzicht van de podcasts op Marineschepen.nl.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

LinkedIn

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Podcast-overzicht

Gerelateerde artikelen