Hypersone wapens, wapens die vijf keer sneller (of nóg sneller) gaan dan het geluid. Rusland is al jaren aan het testen en zegt dat de productie van hun eerste hypersone antischeepsraket is gestart, ook in China wordt hard gewerkt aan dergelijke wapens. Gaat het om propaganda, wapens die alleen op internet bestaan of is er echt een dreiging? En wat is het antwoord in het Westen? Daar praten we in deze podcast over met Jeroen de Jonge van TNO.
Illustratie van een hypersoon wapen. (Beeld: China Aerospace Science and Industry Corporation)
Alle podcasts worden opgenomen in Hotel Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, de voormalige Admiraliteit. Meer over het hotel en de Admiraliteit en over de andere podcast-afleveringen lees je op de podcast-overzichtspagina.
Het is ook mogelijk om de podcast te downloaden: klik op de pijl hierboven in de widget.
De eerste hypersone antischeepsraket, de Russische Zircon, wordt door Rusland sinds een paar jaar getest en de productie zou zijn gestart. Dit wapen heeft een enorm bereik en haalt vooral ongekend hoge snelheden. Onze oude vertrouwde Harpoon van Boeing gaat niet sneller dan het geluid en ook de wapens die deze Harpoons gaan vervangen, zitten op Mach 0,9. De 3M22 Zircon gaat Mach 8 tot Mach 9, als we Poetin moeten geloven. En in dat laatste zit natuurlijk het probleem: is de hypersone dreiging een hype?
Volgens Jeroen de Jonge, van 1981 tot 2012 marineofficier en nu werkzaam bij TNO als business director naval and maritime programs, niet. Wel is de vraag volgens hem of dergelijke wapens al operationeel relevant zijn. "Want als iets bestaat, betekent het nog niet dat het inzetbaar is."
Lancering door RFS Admiral Gorshkov op 7 oktober 2020 van, volgens Rusland, een Zircon hypersoon anti-schipwapen. (Beeld: Russische ministerie van Defensie)
Toch lijken hypersone wapens "in ieder geval op het oog" moeilijk te bestrijden, volgens De Jonge. De enorme snelheden maken de verdediging tegen hypersone wapens lastig, maar vooral de onvoorspelbaarheid van de baan en de eindfase van de vlucht waarin een dergelijk wapen van grote hoogte zich naar beneden richting doel stort. "In die richting kunnen we niet zo goed kijken en misschien ook niet zo goed onderscheppen", zegt De Jonge.