Admiral Kuznetsovklasse vliegkampschip (Rusland)


Laatst aangepast: 14-11-2016

De Admiral Kuznetsov (of Admiraal Koeznetsov) is het enige vliegkampschip van de Russische marine en is tevens vlaggenschip. Het Russische vliegdekschip is het grootste vliegdekschip van Europa en na die van de VS, de grootste ter wereld. De Kuznetsov is in Russische termen een "zwaar vliegtuigdragende raketkruiser"; behalve vliegtuigen kent het een zware bewapening tegen zowel zee- als luchtdoelen.
Het schip zou het eerste schip van een klasse van twee vliegdekschepen worden voor de Sovjet-Unie. Het tweede schip, de Varyag, werd echter nooit afgebouw en is nu in Chinese dienst als Liaoning.

Admiral Kuznetsov
Het Russische vliegdekschip Admiral Kuznetsov in de Middellandse Zee ten zuiden van ItaliŽ, in 1991. (Foto: Amerikaanse marine)

De Admiral Kuznetsov is bedoeld voor uiteenlopende taken. Dankzij de zware bewapening van Granit-kruisvluchtwapens is het uitstekend in te zetten tegen andere oppervlakteschepen op grote afstand. Daarnaast heeft het met bijna 200 missiles tegen luchtdoelen een ruim pakket aan luchtverdediging (in kwantitatieve zin). Dankzij de airwing kan het zorgen voor luchtverdediging, luchtoverwicht en aanvallen op gronddoelen. Met de helikopters kan het onderzeeboten bestrijden, reddingsacties en humanitaire operaties operaties uitvoeren. Het kan tot slot ingezet worden als stafschip.Voortstuwing
Tijdens de passage van de Kuznetsov over de Noordzee, maakte de onvoorstelbare hoeveelheid rook de meeste indruk. De voortstuwing is bestaat uit vier TV-12-4 stoomturbines. Deze stoomboot haalt een topsnelheid van 29 knopen.Inzet
In 1996 was het schip in de Middellandse Zee, in 2007, 2008, 2011 en 2014 maakte het ook lange reizen voornamelijk naar de Middellandse Zee.

Na een onderhoudsperiode is het vliegkampschip op 15 oktober 2016 met 7 andere Russische schepen vertrokken vanuit de thuishaven Severomorsk, nabij Moermansk en de Barentszzee, voor de eerste oorlogsmissie van de carrier. Het vertrek was later dan gepland, mogelijk door een tekort aan vliegers.

De Admiral Kuznetsov zal via de Noordzee naar de Middellandse Zee varen om aanvallen uit te voeren op doelen in SyriŽ.

Na terugkeer zal het vliegkampschip in 2017 levensverlengend onderhoud krijgen (voor modernisering was geen tijd en geld). De carrier moet tot zeker 2025 mee, dan moet een nieuw vliegkampschip in dienst worden gesteld. Het operationeel houden van de Kuznetsov zal met enig kunst en vliegwerk gaan, het vliegkampschip kampt al jaren met technische problemen.Naamsein Naam In dienst
063 Admiral Kuznetsov 1990
Afmetingen 305 x 72 x 10
Max. waterverplaatsing 43.000
Max. snelheid 29 knopen
Bemanning 1690 vaste bemanningsleden
626 boordvliegploeg
40 staf voor leiding geven over een vloot of operatie
Voortstuwing Stoom
8 ketels leveren 200.000 pk voor de 4 assen
Wapensystemen 192x luchtverdedigingraketten 3K95 Kinzhal SAM/ SA-N-9 Gauntlet
12x P-700 Granit SSM/ SS-N-19 Shipwreck tegen schepen
RBU-12000 UDAV-1 ASW raketwerpers tegen onderzeeboten
8x AK-630 AA CIWS
8x CADS-N-1 Kashtan CIWS
Sensoren lange afstand luchtbeeld radar
zeebeeldradars
navigatieradars
belichtingradars
Air wing Max 41 tot 52 vliegtuigen en heli's
14x Su-33 gevechtsvliegtuigen
20x MiG-29K gevechtsvliegtuigen
4x Su-25UTG of UBP trainingstoestellen
17x Kamov Ka-27 helikopters in diverse varianten: redding, onderzeebootbestrijding en airborne radar
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Russen naderen Noordzee
NL heeft geen antwoord op Russen
NL schip ontmoet Kuznetsov
Russen naar de Med