Boreiklasse onderzeeboten (Rusland)


Laatst aangepast: 31-07-2014

De onderzeeboten van de Boreiklasse (Project 955) zijn kapitale nucleaire onderzeeboten die met hun ballistische raketten de nucleaire Russische afschrikking vormen. In totaal worden 10 van deze 170 meter lange onderzeeboten gebouwd.

Ga direct naar specificaties (onderaan deze pagina).


De Yuri Dolgoruky van de Borei klasse tijdens de proefvaart.

Nucleaire afschrikking
De Borei's zijn zogenaamde SSBN's (Ballistic Missile Submarines, Nuclear); het zijn onderzeeboten die doelen op zeer grote afstand kunnen bestoken met ballistische raketten. Deze raketten vliegen een deel van hun traject door de ruimte en kunnen voorzien zijn van (meerdere) kernkoppen. Dit worden ook wel kernraketten genoemd.De Boreiklasse behoort tot de meest geheime eenheden van Rusland. Zij opereren individueel en ver van huis om, als Moskou daar om vraagt, hun raketten te lanceren. Zij kunnen met de nieuwe Bulava raketten vrijwel de hele wereld bestrijken.

Bouw
Halverwege jaren '80 begon de Sovjetmarine met het Project 935 ontwerp. In 1996 ging de bouw van de eerste Boreiklasse onderzeeboot van start. Acht jaar later moest de sub gereed zijn, maar door budgetproblemen na de val van de Muur werd het project ernstig vertraagd. Uiteindelijk kon de Yuriy Dolgorukiy (als Project 955) in 2009 beginnen met de proefvaart, naar verluidt is de boot sinds begin 2014 volledig operationeel.

Tien onderzeeboten van de Boreiklasse zullen worden gebouwd en deze subs gaan de Delta III, Delta IV en Typhoonklasse onderzeeboten vervangen.

Ontwerp
De nieuwe subs van de Boreiklasse zijn groot. Met een lengte van 170 meter zijn ze zelfs nog langer dan bijvoorbeeld de 166 meter lange Zr.Ms. Johan de Witt. Al zijn ze kleiner dan de grootste nucleaire onderzeeboten: de Russische Typhoonklasse. De Typhoons zijn 175 meter lang en enorm breed, de Borei is een geheel nieuw ontwerp en een stuk smaller (13,5 meter). De slanke Borei's zijn in hydrodynamisch opzicht dus een verbetering; dat levert winst op voor de voortstuwing en zijn daardoor waarschijnlijk ook stiller.

De Borei is de eerste Russische klasse met een pumpjet. Deze techniek wordt al veel langer toegepast bij bijvoorbeeld jetski's. Maar bij nucleaire onderzeeboten wordt deze techniek ook steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld bij de de Britse Astuteklasse en Amerikaanse Virginiaklasse. Met een pumpjet in plaats van een gewone schroef, kunnen onderzeeboten sneller varen zonder dat zij veel geluid maken. Boten met een schroef hebben vanaf bepaalde snelheden last van cavitatie (bellen die imploderen); en dat maakt veel lawaai, dat probleem treedt bij deze techniek niet op.

Opvallend aan de Boreiklasse is de lage opbouw (het sail). Dat draagt eveneens bij aan de hydrodynmische prestaties van de boten.

Zoals vaker bij Russische onderzeeboten bestaat ook de Boreiklasse uit meerdere varianten. Vanaf nummer vier is een groot aantal veranderingen doorgevoerd. Wat die veranderingen zijn, is niet exact bekend, wel dat de 955A boten stiller zijn.Wapens
Het hoofdwapensysteem van de Boreiklasse wordt uiteraard gevormd door de zestien verticaal opgestelde RSM-56 Bulava ballistische raketten. De Bulava is sinds 2013 in gebruik en kende een lange aanloop met veel problemen. De raketten hebben een bereik van 10.000 km en bieden ruimte aan 10 verschillende hypersonische oorlogskoppen.

Behalve deze uiterst zware wapens, hebben de Borei's ook torpedobuizen. Uit deze zes buizen kunnen RPK-2 Viyuga kruisvluchtwapens worden afgevuurd met een bereik van 45 km tegen schepen en uiteraard hebben de SSBN's ook torpedo's tegen schepen en onderzeeboten.

Specificaties
Naamsein Naam In dienst
K-535 Yuriy Dolgorukiy 2013
K-550 Aleksandr Nevskiy 2014
K-551 Vladimir Monomakh 2015
? Knyaz Vladimir ?
? Knyaz Oleg ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
? ? ?
Afmetingen 170 x 13,5 x 10
Max. waterverplaatsing 24.000 ton (onder water)
Max. snelheid 15 knopen boven water
30 knopen onder water
Bemanning 102
Voortstuwing OK-650B kernreactor
Wapensystemen 16 RSM-56 Bulava SLBM
RPK-2 Viyuga kruisvluchtwapens
torpedo's
Sensoren periscopen
sonars
radar


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001


 


Menu

Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten
Kruisvluchtwapens

Nieuwe Russische onderzeeboten
40 nieuwe schepen in '14
Russische sub gezonken