Marineschepen.nl
 
   
 

Boreiklasse onderzeeboten (Rusland)


Laatst aangepast: 27-12-2022

De onderzeeboten van de Boreiklasse (Project 955 en Project 955A) zijn nucleaire onderzeeboten met kernraketten (ballistische raketten met kernkoppen). Deze onderzeeboten vormen de nucleaire Russische afschrikking tegen o.a. het Westen. In totaal worden 14 van deze 170 meter lange onderzeeboten gebouwd.

Ga direct naar specificaties (onderaan deze pagina).


De Yuri Dolgoruky van de Boreiklasse tijdens de proefvaart tussen 2008 en 2010.

Nucleaire afschrikking
De Borei's zijn zogenaamde SSBN's (Ballistic Missile Submarines, Nuclear, ofwel SSBNs); het zijn onderzeeboten die landen en steden vanaf zeer grote afstand kunnen bestoken met kernraketten. Deze ballistische raketten vliegen een deel van hun traject door de ruimte en kunnen voorzien zijn van (meerdere) kernkoppen.De Boreiklasse behoort tot de meest geheime eenheden van Rusland. Zij opereren individueel en ver van huis om, als Moskou daar om vraagt, hun raketten te lanceren. Zij kunnen met de nieuwe Bulava raketten vrijwel de gehele wereld bestrijken.

Bouw
Halverwege jaren '80 begon de Sovjetmarine met het Project 935-ontwerp. In 1996 ging de bouw van de eerste Boreiklasse onderzeeboot van start. Acht jaar later moest de sub gereed zijn, maar door budgetproblemen na de val van de Muur werd het project ernstig vertraagd. Uiteindelijk kon de Yuriy Dolgorukiy (als Project 955) in 2009 beginnen met de proefvaart, naar verluidt is de boot sinds begin 2014 volledig operationeel.

Tien onderzeeboten van de Boreiklasse zullen worden gebouwd en deze subs gaan de Delta III, Delta IV en Typhoonklasse onderzeeboten vervangen.

Ontwerp
De nieuwe subs van de Boreiklasse zijn groot. Met een lengte van 170 meter zijn ze zelfs nog langer dan bijvoorbeeld de 166 meter lange Zr.Ms. Johan de Witt. Al zijn ze kleiner dan de grootste nucleaire onderzeeboten: de Russische Typhoonklasse. De Typhoons zijn 175 meter lang en enorm breed, de Borei is een geheel nieuw ontwerp en een stuk smaller (13,5 meter). De slanke Borei's zijn in hydrodynamisch opzicht dus een verbetering; dat levert winst op voor de voortstuwing en zijn daardoor waarschijnlijk ook stiller.

De Borei is de eerste Russische klasse met een pumpjet. Deze techniek wordt al veel langer toegepast bij bijvoorbeeld jetski's. Maar bij nucleaire onderzeeboten wordt deze techniek ook steeds vaker toegepast, bijvoorbeeld bij de de Britse Astuteklasse en Amerikaanse Virginiaklasse. Met een pumpjet in plaats van een gewone schroef, kunnen onderzeeboten sneller varen zonder dat zij veel geluid maken. Boten met een schroef hebben vanaf bepaalde snelheden last van cavitatie (bellen die imploderen); en dat maakt veel lawaai, dat probleem treedt bij deze techniek niet op.

Opvallend aan de Boreiklasse is de lage opbouw (het sail). Dat draagt eveneens bij aan de hydrodynmische prestaties van de boten.Project 955A
Zoals vaker bij Russische onderzeeboten bestaat ook de Boreiklasse uit meerdere varianten. Vanaf nummer vier, de Knyaz Vladimir, is een groot aantal veranderingen doorgevoerd. Deze varianten hebben betere communicatiesystemen, verbeterde sonars en een verbeterde akoestische signatuur (ze zijn dus stiller). De Borei-A heeft wel twee torpedobuizen minder, al blijft het aantal buizen nog voldoende: zes.

De eerste Borei-A, Knyaz Vladimir, werd in juni 2020 in dienst gesteld.

Er was ook sprake van een nieuwe verbeterde variant, de Borei-B, maar die lijkt te zijn geschrapt uit kostenoverwegingen en in plaats daarvan worden er meer Borei-A-varianten gebouwd.Wapens
Het hoofdwapensysteem van de Boreiklasse wordt uiteraard gevormd door de zestien verticaal opgestelde RSM-56 Bulava ballistische raketten. De Bulava is sinds 2013 in gebruik en kende een lange aanloop met veel problemen. De raketten hebben een bereik van 10.000 km en bieden ruimte aan 10 verschillende hypersonische oorlogskoppen.

Behalve deze uiterst zware wapens, hebben de Borei's ook torpedobuizen. Uit deze acht (zes voor de Borei-A) buizen kunnen RPK-2 Viyuga kruisvluchtwapens worden afgevuurd met een bereik van 45 km tegen schepen en uiteraard hebben de SSBN's ook torpedo's tegen schepen en onderzeeboten.

Specificaties
Naamsein Naam In dienst
K-535 Yuriy Dolgorukiy 2012
K-550 Aleksandr Nevskiy 2013
K-551 Vladimir Monomakh 2014
K-549 Knyaz Vladimir 2020
K-552 Knyaz Oleg 2021
K-553 Generalissimus Suvorov 2022
? Imperator Aleksandr III 2023
? Knyaz Pozharskiy 2024
? Knyaz Potemkin 2028
? Dmitry Donskoy 2029
? ? 2030
? ? 2031
Afmetingen 170 x 13,5 x 10
Max. waterverplaatsing 24.000 ton (onder water)
Max. snelheid 15 knopen boven water
30 knopen onder water
Bemanning 102
Voortstuwing OK-650B kernreactor
Wapensystemen 16 RSM-56 Bulava SLBM
RPK-2 Viyuga kruisvluchtwapens
torpedo's
Sensoren periscopen
sonars
radar


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001


 


Menu

Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten
Kruisvluchtwapens

Nieuwe Russische onderzeeboten
40 nieuwe schepen in '14
Russische sub gezonken