Combat support ship/ bevoorradingsschip


Door: Jaime Karremann
Laatst aangepast: 07-06-2018


Het Combat Support Ship (CSS), ofwel bevoorradingsschip of tanker, moet in de toekomst marineschepen van o.a. de Nederlandse vloot gaan voorzien van brandstof, reserveonderdelen en munitie. In 2017 werd bekend dat deze capaciteit aan de vloot wordt toegevoegd. Het schip moet in 2022 in dienst worden gesteld.

Ga direct naar specificaties (onderaan deze pagina).

LSV Damen
Het Logistics Support Vessel (LSV) van Damen vormt de basis voor het nieuwe bevoorradingsschip. Waar mogelijk zullen de systemen zoveel mogelijk worden aangepast op de Karel Doorman. (Foto: Damen)

Taken
Een bevoorradingsschip heeft als taak om marineschepen op zee te bevoorraden. Het gaat dan om brandstof voor schepen en helikopters/ vliegtuigen, reserveonderdelen, munitie en victualiŽn (eten en drinken). Dankzij een bevoorrader kunnen schepen langere tijd op zee blijven, en zijn daardoor ook flexibeler inzetbaar in geval van een plotseling veranderende opdracht. Een bevoorrader kan meevaren in een verband en dan de schepen bevoorraden tijdens een grote reis (toen de Nederlandse marine nog verre eskaderreizen maakte ging vaak een bevoorrader mee en de Chinese marineschepen die tegenwoordig Europa aandoen, hebben ook vaak een bevoorradingsschip mee).Een andere mogelijkheid is dat bijvoorbeeld fregatten tijdens een zeeblokkade in een bepaald afgebakend gebied patrouilleren. De tanker kan dan pendelen tussen de havens en de fregatten met verse voeding, brandstof, etc. zonder dat de fregatten hun 'box' hoeven te verlaten.

Naast het bevoorraden kunnen combat support ships ook andere logistieke taken volbrengen. Bijvoorbeeld materieel transporteren of fungeren als drijvend hospitaal. Natuurlijk kunnen zij ook ingezet worden voor algemenere marinetaken. De Zuiderkruis en Amsterdam hebben aan anti-piraterij en drugsbestrijding gedaan. Toch ligt de nadruk bij het CSS op bevoorradingstaken.

Eisen
Wat de eisen zijn die de Defensie Materieelsorganisatie (DMO) heeft opgesteld, is niet bekend. Deze eisen zullen uiteraard gekoppeld zijn aan de hierboven beschreven algemene taken van bevoorradingsschepen.

In de basis zal het schip dus niet veel anders zijn dan andere bevoorraders in het buitenland en de voormalige Nederlandse tankers. Een belangrijke ontwikkeling heeft het ontwerp van bevoorraders de laatste decennia wel gewijzigd: het verbod om alcohol te drinken op zee. Aan boord van de bevoorraders Poolster, Zuiderkruis en Amsterdam, was er veel ruimte vrijgemaakt voor de opslag van (50 liter) fusten bier. Zeker tijdens de lange reizen werd er het nodige bier opgeslagen, en gedronken. Sinds begin deze eeuw geen alcohol meer gedronken wordt op zee, is het niet meer noodzakelijk om zoveel ruimte er voor te reserveren in het ontwerp.


Uit een ver verleden: bier op zee.

Gebaseerd op ontwerp Damen plus Karel Doorman
Er is weinig tijd om het schip in de vaart te brengen, daarom wordt een bestaand ontwerp als uitgangspunt gekozen. Damen gebruikt daarvoor het LSV-ontwerp, dat Damen maakte voor de aanbesteding voor de Noorse marine. Zoals gezegd wordt om begrijpelijke redenen gestreefd naar een maximale commonality met het Joint Support Ship.

De tanker zal een waterverplaatsing hebben van ongeveer 20.000 ton en zal ongeveer 180 meter lang worden. Dit lijkt fors, maar er is bewust niet gekozen voor een kleine tanker (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de kleine Duitse tankers) omdat die tankers vaak voor kleine schepen en korte operatieperiodes zijn bedoeld. De nieuwe tanker moet, ook in slecht weer, een taakgroep van zes schepen kunnen ondersteunen en dat kan alleen met een groter schip. Omdat de tanker dubbelwandig moet zijn vanwege nieuwe regelgeving, en door de moderne eisen rond munitieopslag, neemt het volume toe.

Het bevoorradingsschip krijgt gecombineerde laadposities over stuurboord, bakboord en achter, een grote kraan en ruimte voor 20 containers. De bemanning gaat bestaan uit 75 tot 80 m/v, er zijn 160 bedden aan boord.

Het schip zal gebouwd worden in RoemeniŽ door Damen.
Mogelijk zal er worden samengewerkt met Duitsland.

Aanloop
Van 1975 t/m 2012 beschikte de Koninklijke Marine over twee bevoorradingsschepen (Poolster en Zuiderkruis, later Zuiderkruis en Amsterdam). In 2012 werd Hr.Ms. Zuiderkruis uit dienst gesteld, kort daarna gevolg door Zr.Ms. Amsterdam. De bevoorradingstaken werden overgenomen door het Joint Support Ship Zr.Ms. Karel Doorman.

'Eťn is geen', luidt het gezegde en dat bleek wel in het geval van de Doorman die door veelvuldige inzet vaak weg is en door een reparatie lang niet kon varen. De bevoorradingen op zee, en het oefenen daarvan, vielen in het water. Extra uitdaging is dat de Doorman 'gedeeld' wordt met Duitsland.

Sinds de verkoop van Zr.Ms. Amsterdam aan Peru gingen daarom stemmen op om een tweede bevoorrader aan te schaffen.

Op 9 juni 2017 maakte Defensie.nl -tussen neus en lippen door- voor het eerst bekend dat er een nieuw Combat Support Ship in de plannen zou staan.

Een woordvoerder meldde aan Marineschepen.nl dat het project nog in de pre-A-fase zat. De A-fase is het echte begin van het traject.

In de Nota van Wijziging op de ontwerpbegroting van Defensie van 17 november 2017 werd 400 miljoen euro toegevoegd aan de begroting van Defensie, dit was het eerste deel van 1,5 miljard euro die verspreid over vier jaar naar Defensie zou gaan. Voor dat extra geld wordt o.a. nieuw materieel aangeschaft. Een van die middelen is het Combat Support Ship.

Overigens was er even onduidelijkheid of het daadwerkelijk ging om een nieuw schip omdat de Defensiekrant sprak van "extra bevoorradingscapaciteit op zee" en capaciteit kun je ook inhuren. Commandant der Strijdkrachten LADM Rob Bauer sprak in het tv-programma WNL op Zondag van 19 november echter over een schip: "Het eerste stuk van 400 miljoen is afgelopen vrijdag een besluit over genomen. (...) We gaan dat gebruiken om extra transport in te kunnen huren, om een extra schip voor de marine te kunnen kopen, wat een bevoorradingsschip genoemd wordt."Planning
Over de planning heeft Defensie relatief lang niets bekend gemaakt. Wel werd in de berichtgeving rond de Nota van Wijziging gesproken van "Versneld grote aankopen voor Defensie". Daar viel dus uit op te maken dat het CSS nog voor de vervanging van de M-fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers zal komen.

Op 21 februari 2018 zei C-ZSK VADM Rob Kramer de nieuwe bevoorrader in 2022 te verwachten.

Eind 2018 wordt waarschijnlijk het contract getekend.Combat Support Ship of bevoorradingsschip
In de officiŽle stukken wordt gesproken over een Combat Support Ship, daar waar in het verleden veelal werd gesproken over een bevoorradingsschip. Betekent dat dat er een verschil is in de schepen? Nee. Ook de Amsterdam en de Zuiderkruis werden (voor het eerst in 2006) Fast Combat Support Ships genoemd. De toevoeging 'Fast' is nu echter verdwenen, en dat is wel op z'n plaats omdat bevoorradingsschepen doorgaans niet snel zijn.

Naamgeving
De naam van het nieuwe combat support ship is nog niet bekend, maar al wel gekozen.
De Koninklijke Marine heeft tot nu toe drie echte bevoorradingsschepen gehad: Hr.Ms. Poolster, Hr.Ms. Zuiderkruis en Zr.Ms. Amsterdam. De eerste twee werden vernoemd naar de voorlopers van deze bevoorradingsschepen (er waren in het verleden wel schepen die zich bezig hielden met logistieke ondersteuning, maar toch anders dan bij deze drie). De Amsterdam werd, in navolging van de Rotterdam, vernoemd naar een stad. Die lijn werd weer doorbroken met de komst van de Johan de Witt, een naam met (net als Rotterdam) direct verbonden aan het Korps Mariniers. Het JSS werd niet vernoemd naar een oude bevoorrader of stad, maar naar een zeeheld.

Met een pure bevoorrader is de kans aanwezig dat de naamgevingscommissie is teruggekeerd naar een van de oorspronkelijke namen Poolster of Zuiderkruis. Doordat de zeemanschapstrainer (2018) vernoemd is naar de Poolster, zijn de kansen op een nieuwe Zuiderkruis gegroeid.Specificaties
Nummer Naam In dienst Uit dienst
? ? 2022
Afmetingen 180 meter
Max. waterverplaatsing 20.000 ton
Max. snelheid 20 knopen?
Bemanning 75 - 80 (accommodatie: 160)
Voortstuwing
Wapensystemen Systemen voor zelfverdediging
Sensoren Navigatieradars
Helikopters Meerdere helikopters
Laadcapaciteit O.a. 20 containers


comments powered by DisqusMarineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Duitsland wil samenwerking
Eerste vermelding Combat Support Ship
In de geest van de Amsterdam