Marineschepen.nl
 
   
 

Luigi Durand de la Penne torpedobootjagers (ItaliŽ)


Laatst aangepast: 06-03-2023

De torpedobootjagers Durand de la Penne en Mimbelli zijn multifunctionele marineschepen. Ze kunnen ingezet worden voor luchtverdediging, onderzeebootbestrijding, oppervlakte oorlogvoering en het beschieten van doelen op de kust. Toen de schepen in dienst kwamen waren zij zeer modern en een krachtig wapen. Inmiddels zijn zowel de sensoren als de wapensystemen verouderd.

De eerste torpedobootjager van de klasse is vernoemd naar de Italiaanse marineduiker Luigi Durand de la Penne, bestuurder van mini onderzeeboten tijdens de Tweede Wereldoorlog.Luigi Durand de la Penne
Luigi Durand de la Penne

Als belangrijkste wapensysteem tegen schepen hebben de schepen de gemoderniseerde Otomat (genaamd Teseo Mk2/A) met een bereik van 180 kilometer. Dit wapen heeft echter belangrijke tekortkomingen, waaronder de noodzaak van aansturing halverwege de vlucht naar het doel. Dit zou moeten worden uitgevoerd door een helikopter, die vervolgens gevaarlijk dicht in de buur van het doel moet gaan vliegen. Moderne raketten vliegen niet recht op een vijandelijk schip af, maar doen dat bijvoorbeeld in een zigzag beweging waardoor ze moeilijk zijn te raken. De Italiaanse missiles kunnen dit niet en hun radar heeft bovendien een vrij groot doel nodig voor een "lock".Op gebied van kanons zijn de schepen uitstekend bewapend. Vergeleken met andere schepen is het aantal enorm. Deze wapens kunnen zowel tegen schepen, landdoelen als tegen luchtdoelen worden ingezet. De schepen zijn in staat om luchtdoelen aan te pakken, zolang deze niet te snel gaan en met meerdere tegelijk komen. Want al staat de Standard Missile lanceerinrichting aan dek, helaas is het wel nog de oude een-armige SM-1MR, die vooral niet handig is als er meerdere luchtdoelen tegelijk aankomen. Daarnaast hebben de schepen een point-defence system in de vorm van de Alenia Aspide (een Italiaanse versie van de NATO SeaSparrow). Een echt CIWS zoals de Goalkeeper ontbreekt.

Inzet
In 2014 maakt ITS Mimbelli deel uit van het standaard NAVO vlootverband SNMG2 dat in de Golf van Aden piraterij bestrijdt. Dit eskader staat op de nominate om een bijdrage te leveren aan de versterking van de verdediging van NAVO bondgenoten naar aanleiding van de crisis in OekraÔne.

Vervanging
De twee schepen worden vervangen door twee torpedobootjagers met een waterverplaatsing van 13.500 ton. De nieuwe schepen staan bekend onder de werknaam DDX.

Luigi Durand de la Penne
Al zijn ze misschien verouderd, het blijven mooie schepen.
Nummer Naam In dienst
D560 Luigi Durand de la Penne 1993
D561 Francesco Mimbelli 1993
Afmetingen 147,7x16,1x5
Max. waterverplaatsing 5400 ton
Max. snelheid 29 knopen
Bemanning 400
Voortstuwing CODOG 2x Fiat/GE LM 2500 GasTurbine , 2x GMT BL 230.20 DVM diesels
Wapensystemen Raytheon Standard Missile 2MR SAM
MBDA Aspide SAM
MBDA Otomat/ Teseo Mk2/A SSM
MBDA Milas ASW missile system
Otobreda 127mm/54 COMPACT Gun Mount
3x Otobreda 76mm/62 COMPACT Gun Mount
Sensoren Raytheon SPS-52C 3-D air search
AMS MM/SPS-768 air search
Alenia Marconi Systems MM/SPS-774 (RAN 10S) air/ surface search
SMA MM/SPS-702 surface search
SMA MM/SPN-748 navigatie radar
Raytheon DE 1167 sonar
Alenia Marconi Systems DE 1167 Variable Depth Sonar
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen