Marineschepen.nl
 
   
 

Gloria zeilend opleidingsschip (Colombia)


Laatst aangepast: 09-03-2015

ARC Gloria is het vlaggenschip van de Colombiaanse marine. De Gloria is een bark uit 1968 en het zeilend opleidingsschip van de Colombiaanse academie voor marineofficieren, Escuela Naval de Cadetes Almirante Padilla.


ARC Gloria. (Foto: Colombiaanse marine)

Historie en naamgeving
Met veel moeite wist de Colombiaanse marine de minister van Defensie te overtuigen van de waarde van een zeilend opleidingsschip. Toch duurde het lang voor het definitieve akkoord kwam. Het groene licht kwam in 1966 tijdens een bijeenkomst in de vorm van een servetje met daarop de tekst "akkoord met een zeilschip", ondertekend door de minister van Defensie generaal Gabriel Rebeiz Pizarro.De marine pakte het project direct op en bestelde een zeilschip bij de scheepsbouwer Sociedad de Construcción Naval Española in Bilbao, Spanje.

Ondertussen overleed de minister van Defensie Rebeiz Pizarro in 1967 en het schip werd vernoemd naar zijn vrouw Gloria Zawadsky.

Op 7 september 1968 was het schip gereed en werd het overgedragen aan de Armada de la República de Colombia (ARC). Na de laatste proefvaarten zette het schip vanuit Ferrol koers naar Cartagena, Colombia, waar het in november 1968 arriveerde.

Later werd net als de Gloria ook de marine opleidingsschepen ARM Cuauhtemoc (Mexico), BAE Guayas (Ecuador) en ARBV Simon Bolivar (Venezuela) op de Spaanse scheepswerf gebouwd. Deze drie waren gebaseerd op de Gloria.


De aankomst van ARC Gloria in Cartagena, Colombia, op 11 november 1968.

Bark
Het zeilschip de Gloria is een bark. Het heeft drie masten, de eerste twee zijn vierkant getuigd, de achterste is gaffelgetuigd. In totaal heeft de Gloria 1400 vierkante meter zeil.Inzet
ARC Gloria zeilt als trainingsschip voor adelborsten (en koopvaardijofficieren) de hele wereld over. Het schip neemt, net als andere tallships, deel aan wedstrijden en evenementen. In de periode 1968 - 2011 had het 180 verschillende havens aangedaan in 70 landen en zo'n 1 miljoen bezoekers aan boord gehad.

In 1970 en 1997 maakte het een wereldreis.

De Gloria zal ook bij Sail Amsterdam 2015 aanwezig zijn. Het is niet de eerste keer dat de Gloria deelneemt: de bark was eveneens van de partij tijdens Sail 1985 en Sail 2000. De laatste keer dat het schip in Nederland was, in 2011, deed het Scheveningen aan.


ARC Gloria is dankzij de enorme Colombiaanse vlag tussen andere tallships eenvoudig te herkennen. (Foto: Colombiaanse marine)

Naamsein Naam In dienst
Gloria 1968
Afmetingen 64,7 x 10,6 x 6,6
Max. waterverplaatsing 1300 ton
Max. snelheid 12 knopen (motor)
Accommodatie 60 bemanningsleden
70 studenten
Voortstuwing Zeilen
Diesel
Wapensystemen Geen
Sensoren
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Marineschepen Sail '15