Marineschepen.nl
 
   
 

Invincible klasse vliegkampschepen (UK)


Laatst aangepast: 21-08-2010

Het begon allemaal in de jaren '50 toen het plan was om kruisers te bouwen met een enorm helidek, waar tien helikopters op moesten kunnen landen, maar met een hangaar in het midden. De schepen zouden 12.500 ton zijn. Tien jaar later was het ontwerp veranderd: de hangaar verdwenen en 17.500 ton.
Toen in april 1973 de eerste "helikopterkruiser" eindelijk werd besteld, was het ontwerp opnieuw anders. Maar pas in 1975 werd besloten dat er ook vliegtuigen op moesten landen: de Harrier, het nieuwste van het nieuwste. Doordat de Harrier een heel korte startbaan nodig heeft en verticaal kan landen, kon het ontwerp aangepast worden. Dit laatste hield in dat er een echt vliegdek op moest, de hangaar daar onder en een "skischans".De eerste van de drie vliegkampschepen van de Invincible klasse (HMS Invincible) werd in juli 1980 in dienst gesteld, daarna volgden zusterschepen HMS Illustrious en HMS Ark Royal. Het laatste schip, was reeds tijdens op enkele punten licht verbeterd ten opzichte van haar twee voorgangers.
De taak van de vliegkampschepen is de taakgroep voorzien van commando faciliteiten en missies ondersteunen middels de vliegtuigen en helikopters aan boord.

De schepen hebben hun waarde bewezen in de verschillende missies gedurende de afgelopen jaren. Zo werd HMS Invincible vrij snel nadat zij in dienst was gesteld, ingezet tijdens de Falkland oorlog. Tijdens die oorlog was het vliegkampschip één van de twee belangrijkste eenheden voor Groot-Brittannië (de andere eenheid was HMS Hermes, later verkocht aan India als INS Viraat).

De schepen waren bewapend met het Sea Dart raketsysteem tegen lucht- en oppervlakte doelen. De raketten zijn echter verwijderd (plus de bijbehorende doelaanwijsradars in de bollen zoals deze op de Type 42 staan), zodat het vliegdek verlengd kon worden. Op die manier is er meer ruimte voor vliegtuigen en kan ook de Harrier GR.7 van de Britse luchtmacht opereren vanaf het vliegkamp. HMS Ark Royal was in 2001 het eerste schip dat de aanpassing onderging (plus groot onderhoud), HMS Invincible en HMS Illustrious volgden in 2003. De drie schepen hadden bij hoge vaart last van enorme trillingen in het achterschip.HMS Invincible is in 2005 uit dienst gesteld. HMS Ark Royal, het vlaggenschip van de Royal Navy, moest door bezuinigingen in 2010 plotseling het veld ruimen. Waarschijnlijk zal ook HMS Illustrious tegen de kant gaan en zal de UK tien jaar niet over vliegkampschepen beschikken.

Zie hier een overzicht van de bezuinigingen op de Royal Navy die in oktober 2010 werden aangekondigd.

Invincible
HMS Invincible


Invincible klasse

Nummer Naam In dienst
R05 Invincible 1980
R06 Illustrious 1982
R07 Ark Royal 1985
Afmetingen 209,1x33,5x8,8
HMS Ark Royal: 210x36x8,8
Max. waterverplaatsing 22000 ton
Max. snelheid 28 knopen
Bemanning 1071 (=685 bemanning + 386 vliegploeg)
Voortstuwing 4x Rolls Royce Olympus TM3B gas turbines
97200 PK
Wapensystemen 3x Thales Naval Nederland Goalkeeper 30mm
HMS Ark Royal: 3x Vulcan Phalanx 20mm
2x 20mm Oerlikon GAM-B01
Sensoren Type 1022 luchtwaarschuwing
Type 996 zeebeeldradar
Type 2016 actieve sonar
Vliegtuigen/ helikopters Sea Harriers FA2, RAF Harrier GR7, Sea King AEW en Merlin, afhankelijk van missie. 9 Harriers en 12 heli's is gebruikelijk.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Nieuwe vliegkampschepen
Plug and fight

Bezuinigingen Britse marine
Invincible in Amsterdam