Vervanger M-fregatten (BelgiŽ en Nederland)


Laatst aangepast: 06-05-2018

De Vervanger M-fregatten moeten vanaf 2024 de twee Nederlandse en twee Belgische M-fregatten vervangen. De schepen moeten voor uiteenlopende taken kunnen worden ingezet, maar zullen gespecialiseerd zijn in onderzeebootbestrijding. In het ontwerp zullen flexibiliteit en modulariteit een belangrijke rol krijgen.

Vervanger M-fregat
Computeranimatie van een ontwerp uit 2015 van de vervanger van het M-fregat. (Bron: Defensie Materieel Organisatie)

Het oudste M-fregat dat nog in Nederlandse dienst is, stamt uit 1993 en zal in 2024 31 jaar oud zijn. Aangezien de levensduur van de schepen reeds opgerekt is van 25 naar 30 jaar, zullen de vervangers ook in die periode gereed moeten zijn. Vooralsnog lijkt dat te gaan lukken; het eerste fregat dat in dienst komt, zal in 2024 worden geleverd aan Nederland. BelgiŽ volgt een jaar later.

De twee schepen zouden oorspronkelijk in 2020 worden vervangen. Minister Hennis stelde in 2013 de vervanging van de fregatten echter met drie jaar uit. In de Memorie van Toelichting bij de Defensiebegroting voor 2016 maakte Hennis bekend dat de vervanging van de M-fregatten opnieuw werd uitgesteld. Nu is dat dus 2024.

Project Vervanging M-fregatten
De leiding over het project van de verwerving van de Future Surface Combatant is in Nederlandse handen is, bij de vervanging van de mijnenjagers ligt die in Belgische handen.

De vervanging M-fregatten kent een lange, trage aanloop. Defensie en de industrie waren lang bezig met voorstudies. Reeds in november 2013 werd voor het eerst een model aan het publiek getoond en per toeval ontdekt door Marineschepen.nl. Dat was tijdens een technisch wervingsevenement van Defensie genaamd Techbase in Amsterdam-Noord. Defensie Materieel Organisatie (DMO) toonde toen een 3D-geprint model van ťťn van de studies. Dit model gaf een schip weer van 146 meter met 120 bemanningsleden, sensoren op een hoge voormast en lage achtermast, 16 cellen VLS voor raketten en een slipway voor een FRISC.

Ruim een jaar later, in februari 2015, werd tijdens het symposium Nederland Radarland meer duidelijk over de plannen met betrekking tot de Vervanger M-fregatten. DMO en Thales lichtten een tipje van de sluier op en daaruit bleek dat het model van november 2013 weer verder was ontwikkeld.

Op 16 juni 2016 meldde aan Marineschepen.nl dat de vervanging van de M-fregatten inmiddels in de A-fase was beland. Per wanneer de vervanging een formeel project is geworden, is niet bekend.

In september 2016 meldde de kersverse commandant van de Belgische marine divisie-admiraal Wim Robberecht dat BelgiŽ samen met Nederland fregatten gaat aanschaffen. BelgiŽ heeft 1 miljard euro begroot. Nederland had vooralsnog 730 miljoen euro gereserveerd.

Op 30 november 2016 tekenden de Belgische en Nederlandse ministers van Defensie een Letter of Intent over de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuw fregat voor beide marines.

Tezamen met negen andere brieven, werd op 3 mei 2018 de A-brief van de vervanger M-fregatten gestuurd door staatsecretaris van Defensie Barbara Visser. De A-fase is daarmee afgesloten.

Vervanger M-fregat
Het 3D-geprinte model van de "vervanger M-fregatten" zoals deze werd vertoond tijdens Techbase in november 2013. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl

Eisen
In het artikel 'Energie is een wapen: op weg naar het energie-efficiŽnte schip' in het Marineblad van september 2015, stond al een aantal globale eisen genoemd die gesteld zijn aan het nieuwe fregat. Primair zal dat onderzeebootbestrijding (langdurig, wereldwijd en in het gehele geweldspectrum) zijn en secundair maritieme beveiligingstaken. Ook moeten de schepen maritieme assistentie kunnen verlenen ťn robuuste verdediging tegen aanvallen vanuit de lucht, vanaf zee en vanaf land hebben.

Deze robuuste verdediging is belangrijk voor toekomstige fregatten, omdat door het afnemend aantal schepen de verwachting is dat eenheden in steeds kleinere aantallen moeten opereren. Deze fregatten moeten dus beter voor hun eigen bescherming kunnen zorgen, omdat er mogelijk geen andere schepen voorhanden zijn. Daarnaast geldt voor schepen die aan onderzeebootbestrijding doen, dat zij vaak op afstand van het verband opereren (en dus in een stillere omgeving) om zo optimaal van hun sonar gebruik te kunnen maken en onderzeeboten op grotere afstand kunnen detecteren.

Tot slot hebben de nieuwe fregatten volgens de auteurs een kleine basisbemanning van 100 functieplaatsen.

Wapens en sensoren
Hoewel de nadruk in het wapens- en sensorenpakket bij onderzeebootbestrijding zal liggen, zullen de schepen ook voorzien worden van gedegen luchtverdediging. Het belangrijkste wapensysteem op dat vlak zal de opvolger worden van de ESSM die nu in gebruik is aan boord van de Luchtverdediging- en Commandofregatten. De Evolved SeaSparrow Missile is een raket tegen luchtdoelen op middellange afstand en is een opvolger van de Nato SeaSparrow. Dat laatste systeem is in gebruik aan boord van de M-fregatten.

De opvolger van ESSM is ESSM Block 2 en wordt vanaf 2020 verwacht. Ook Nederland werkt mee aan dit systeem. Sensoren zijn uiteraard cruciaal voor wapensystemen en daarom worden de sensoren voor de Vervanger M-fregat nu al ingericht om geschikt te zijn om er mee te werken. Tijdens de ontwikkeling van de GeÔntegreerde Sensorsuite van Thales wordt al rekening gehouden met de ESSM Block 2. Overigens is deze sensorsuite ook geschikt voor de Franse Aster en Britse Seaceptor.

De ESSM Bl. 2 raketten zullen verticaal worden gelanceerd vanuit een lanceerinrichting op de bak, achter het kanon en voor de brug. In het model van 2013 was sprake van 16 cellen.

Als het aan BelgiŽ ligt zullen de fregatten ook geschikt zijn voor Ballistic Missile Defense (BMD), inclusief het lanceren van een BMD-raket zoals de SM-3.Over andere wapensystemen is nog niets bekend. Hoewel de Nederlandse Harpoons onlangs een kleine modernisering hebben ondergaan (waardoor zij ook kleinere doelen dichter bij de kust kunnen aanpakken), worden de alle fregatten vanaf 2024 voorzien van een nieuw kruisvluchtwapen tegen schepen en landdoelen.

In de A-brief van het project vervanging 127 mm kanons voor de LCF'en, worden de vervangers van de M-fregatten genoemd als "gerelateerd project". Er wordt niet bij vermeld waarom dat zo is, mogelijk heeft dat te maken met dat het 127 mm kanon ook als optie geldt voor de vervangers van de M-fregatten.

Een andere nieuwe ontwikkeling is het laserwapen. Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk twitterde in oktober High Energy Lasers tegen o.a. hypersone doelen te willen voor de nieuwe fregatten. In 2019 zullen tests worden uitgevoerd met een laserwapen, zo bleek begin 2017.

Laser Vervanger M-fregat
Als het aan Commandant Zeestrijdkrachten LGENMARNS Verkerk ligt krijgen de nieuwe fregatten laserwapens. (Bron: @GeneraalVerkerk/ Twitter.com)Naamsein Naam In dienst Uit dienst
? ? 2024 -
? ? 2025 -
Afmetingen Ongeveer 145 meter lang?
Max. waterverplaatsing Groter dan 3000 ton
Max. snelheid ?
Bemanning 115 (aanvulling op basis van missie)
Voortstuwing ?
Wapensystemen VLS geschikt voor SM-3, SM-2, ESSM Block 2
Nieuw SSM
Nieuw CIWS (vervanger Goalkeeper)
1 kanon
1 automatisch 30 mm Marlin WS kanon
2 Hitrole automatische machinegeweren 12,7 mm
Torpedo's
Mogelijk in de toekomst laserkanon
Sensoren Navigatieradars
Rompsonar
Gesleepte sonar

GeÔntegreerde Sensosuite bestaande uit:
X en S-band radar
EO/ IR camera's
IFF
ESM
AIS
Aanvullende eenheden 1x NH90 helikopter
Mogelijk UAV
2x FRISC
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
BE en NL samen nieuwe fregatten
Laserkanon is serieuze optie
Fregatten in A-fase
Veel nieuws op fregat
Model nieuw fregat