Nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen (BelgiŽ en Nederland)


Laatst aangepast: 10-05-2017

Vanaf 2023 moeten BelgiŽ en Nederland beschikken over ieder zes nieuwe mijnenjagers, of beter: mijnenbestrijdingsvaartuigen. Deze schepen zullen gezamenlijk ontwikkeld worden.

Vervanger Tripartite
Marineschip achter de golven. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl)

Mijnenbestrijdingsmoederschip De nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen zullen dus vooral mijnenbestrijdingsmoederschepen worden met een mix van luchtdrones, onbemande vaartuigen, onderwaterdrones en duiker die al naar gelang de mijnendreiging ingezet kan worden.

Het moederschip zal een bereik moeten krijgen van meer dan 3500 zeemijlen, langdurig 15 knopen moeten kunnen varen en 30 dagen op zee moeten kunnen blijven. Daarnaast moet het schip o.a. accommodatie en communicatiemiddelen hebben zodat een mijnenbestrijdingsstaf het commando kan voeren vanaf het mijnenbestrijdingsplatform.

De moederschepen zullen (automatische) wapensystemen krijgen tegen doelen laag in het geweldspectrum, zoals asymmetrische dreigingen als speedbootjes met explosieven.

De bestrijding van mijnen moeten de schepen wereldwijd kunnen doen, als onderdeel van een maritieme taakgroep en in gebieden met een dreiging. Zij moeten dat kunnen doen in uiteenlopende weersomstandigheden en tot op grote diepte.

De mijnenbestrijdingscapaciteit zal voldoende flexibiliteit moeten bieden voor toekomstige updates. De schepen moeten overigens zoīn 30 jaar meegaan, de systemen uit de toolbox kunnen wel sneller vervangen worden.

Behalve mijnenbestrijding, moeten de schepen ook ingezet kunnen worden voor bijvoorbeeld noodhulp. Voor de primaire en secundaire taken zullen de moederschepen voorzien worden van een modulaire ruimte. Hier kunnen afhankelijk van de operatie verschillende systemen geplaatst worden.

mijnenbestrijding
Bij het mijnenbestrijden van de toekomst zal de focus liggen op autonome systemen. Voor deze schets zijn fictieve systemen gebruikt. (Beeld: Defensie)

Autonoom
De mijnenbestrijdingsmiddelen die het moederschip kan inzetten wordt een MCM toolbox genoemd (MCM = Mine Countermeasures, mijnenbestrijding). Deze MCM toolbox bestaat uit de eerder genoemde systemen die in alle dimensies kunnen opereren. Zij kunnen mijnenjagen en mijnenvegen. Belangrijk is bovendien dat de systemen autonoom ingezet kunnen worden; ze kunnen zelf denken en de rol van de mens wordt verder teruggedrongen. Zo moeten mijnen sneller en efficiŽnter kunnen worden geruimd dan nu het geval is.Planning
In 2018 zullen Nederland en BelgiŽ een Memorandum of Understanding tekenen, daarna volgt de aanbesteding en in 2023 moet het eerste schip geleverd worden. Welk land het eerste schip krijgt is nog niet bekend.

Zover is het nog lang niet. Hoewel BelgiŽ al gelden heeft vrijgemaakt voor de nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen, heeft Nederland nog geen budget gereserveerd. Ook is Nederland nog niet begonnen met de projectfase. Wel wordt door beide landen al onderzoek gedaan.

Naamsein Naam In dienst Uit dienst
? ? 2023? -
? ? 2024? -
? ? 2025? -
? ? 2026? -
? ? 2027? -
? ? 2028? -
Afmetingen 80-90 meter lang
Max. waterverplaatsing ?
Max. snelheid meer dan 15 knopen
Bemanning 60 (ruimte voor aanvullende eenheden zoals MCM-staf)
Voortstuwing ?
Wapensystemen (Automatische) zelfverdedigingssystemen
Sensoren Navigatieradar
Aanvullende eenheden Luchtdrones,
Onbemande (onderwater)vaartuigen
Duikers
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Nieuw concept mijnenbestrijding
Mijnenjagen op afstand
BelgiŽ investeert