Marineschepen.nl
 
   
 

Noordzeeklasse sleepboten


Laatst aangepast: 08-08-2016

De drie sleepboten Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee vormen de Noordzeeklasse van de Koninklijke Marine. De boten zijn van het type ASD Tug 2810 Hybrid van de Gorinchemse scheepsbouwer Damen.

Noordzee
De Noordzee deed tijdens de reis naar Den Helder meerdere havens aan, hier meerde de sleepboot af in een haven in de Middellandse Zee. (Foto: Koninklijke Marine)

Noordzeeklasse
Artist impression van de drie Noordzeeklasse sleepboten. (Bron: Damen)

In januari 2014 werd bekend dat de marine drie nieuwe sleepboten had besteld bij de Gorinchemse scheepsbouwer Damen, ter vervanging van vier van de vijf Lingeklasse sleepboten. Het gaat om sleepboten van het type ASD Tug 2810 Hybrid. Door de dieselelektrische voortstuwing moeten de boten zuiniger en goedkoper zijn in gebruik.

Tijdens het project werkte de Defensie Materieelsorganisatie (DMO) samen met de Zweedse evenknie FMV. Zweden bestelde twee sleepboten van het type ASD 3010 ICE. Deze schepen zijn gebaseerd op de ASD 2810, maar de Zweedse marine wilde een conventionele voortstuwing en een ijsbestendige romp. De boten voldoen aan de Zweedse ijsklasse 1A en zijn bestand tegen niet al te zware ijscondities. De namen van de Zweedse zusterschepen zijn: HMS Hector en HMS Hercules.De Noordzee vertrok op 25 januari 2016 uit RoemeniŽ. Op 20 februari kwam deze eerste nieuwe sleepboot in Den Helder aankomen na een zelfstandige reis van 3700 zeemijlen. Helemaal goed verliep het laatste deel niet; voor de Noord-Hollandse kust zou de stroom zijn uitgevallen, waardoor de oude Hunze moest komen assisteren. Later bleek dat vervuilde brandstof de brandstoftoevoer had geblokkeerd waardoor de boot stil viel.

Alle nieuwe sleepboten zijn in juli 2016 in gebruik genomen.

Bedrijven
De volgende bedrijven hebben meegewerkt aan het ontwerp, de bouw van dit project, of hebben producten of diensten geleverd (en hebben een bedrijfspagina):ASD 2810 Tug
De wereld van de havendienst is voorgoed veranderd met de nieuwe sleepboten. Hier een foto van de brug van een ASD 2810 sleepboot. (Bron: Damen)

Naamsein Naam In dienst
A871 Noordzee 2016
A872 Waddenzee 2016
A873 Zuiderzee 2016
Afmetingen 28,67 x 10,43 x 4,9
Max. waterverplaatsing 575 ton
Max. snelheid 13,4 knopen
Bemanning Accommodatie voor 7 personen
Voortstuwing Dieselelektrisch
Wapensystemen Geen
Sensoren Navigatieradar
Trekkracht 60,2 ton


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Bedrijven

Damen

Gerelateerde artikelen
Nieuwe sleepboten overgedragen
Geen stroomuitval Noordzee
Noordzee aangekomen
Zomer '16 in gebruik
Noordzee onderweg
Namen nieuwe slepers bekend
Nieuwe slepers besteld