Pelikaan ondersteuningsvaartuig


Laatst aangepast: 05-09-2017

Zr.Ms. Pelikaan (A804) is het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine voor het Caribisch Gebied. De bevolking van Curaçao ontving het schip op feestelijke wijze toen het op 11 september 2006 voor het eerst de haven van Willemstad binnenliep. Het ruim 65 meter lange schip heeft namelijk een belangrijke rol in veiligheid en noodhulp in deze tropische wateren.

Zr.Ms. Pelikaan
Zr.Ms. Pelikaan (Foto: Ministerie van Defensie)

Historie
Het vorige ondersteuningsvaartuig in de West, zoals het Caribisch Gebied bij de marine doorgaans wordt genoemd, heette ook "Pelikaan". Maar daar houdt de vergelijking wel op. De A801 was namelijk zeker de laatste jaren verouderd, onbetrouwbaar en versleten. Al voldeed het schip al veel langer niet aan de eisen die voor de operaties in de West werden gesteld; het schip was namelijk oorspronkelijk gebouwd als bevoorradingsschip voor de offshore. Daarom besloot de marine in de zomer van 2004 om de oude Pelikaan eerder te vervangen. De nieuwe Pelikaan (A804) is gebouwd op de Scheepswerf Galatz (onderdeel van het Nederlandse Damen Shipyards) te Roemenië. De overdracht vond plaats op de scheepswerf van Damen in Gorinchem.Modern, ruim en van alle gemakken voorzien
Zr.Ms. Pelikaan biedt ruimte aan 77 personen: 15 bemanningsleden, een bootgroep van 8 mariniers en 54 extra mariniers. De 77 personen hebben veel meer ruimte dan op de oude Pelikaan. Het nieuwe schip heeft mooie en moderne slaapverblijven, ruime trappenhuizen, een ziekenboeg, fitnessruimte, studieruimte, prima kombuis en voldoende ruimte voor de opvarenden om te eten en ontspannen. Dat laatste zal in een haven bijvoorbeeld aan de bar zijn, en op zee kan er uitstekend televisie of een film worden gekeken op de platte tv-schermen. Ook is er een beamer voor presentaties en briefings voor een operatie. Zoals ieder marineschip is het voorzien van goede airconditioning. De brug is ruim en voorzien van moderne navigatiemiddelen, zoals digitale kaarten. De amphibious operations room (AOR) en radiocentrale zijn voorzien van uitgebreide en moderne communicatiemiddelen.

Pelikaan
In september 2015 werd het eiland Dominica getroffen door een storm, de Pelikaan verleende er hulp. (Foto: Defensie)

Indrukwekkende laadcapaciteit
De Pelikaan kan ook materieel vervoeren dat gebruikt kan worden na een orkaanpassage of aardbeving. Deze laadcapaciteit is indrukwekkend. Zr.Ms. Pelikaan kan vier viertonners, vier landrovers, een wateraanhangwagen, een generator, een vorkheftruck, een shovel, twee containers en zes ‘Rigid Raiding Crafts’ vervoeren. Laden en lossen vindt plaats middels een grote kraan op het dek.

Daarnaast kan het 70.000 liter drinkwater vervoeren en de watermaker kan 6.000 liter drinkwater per dag kan maken. Hiermee kan Zr.Ms. Pelikaan drinkwater leveren in gebieden waar hulp verleend moet worden.

Zr.Ms. Pelikaan
Zr.Ms. Pelikaan

Ondersteuningsvaartuig met amfibische capaciteiten
Het schip wordt ingezet voor het ondersteunen van operaties en oefeningen van het Korps Mariniers en de Kustwacht Nederlandse Antillen & Aruba. Verder assisteert de Pelikaan het stationsschip van de marine het Caribisch Gebied. Het stationsschip (steeds een ander schip) is daar voor rechtshandhaving, kustwachtoperaties en drugsbestrijding. Bij natuurrampen in het gebied kan de Pelikaan snel te hulp schieten met noodzakelijk materieel, personeel en humanitaire hulpgoederen.

Zr.Ms. Pelikaan is een ondersteuningsvaartuig, maar ook een klein amfibisch platform met een goed uitgeruste amphibious operations room (AOR) en FRISC's voor mariniers. Het Korps Mariniers oefent daarom regelmatig amfibische scenario's met de Pelikaan. In de AOR van de Pelikaan wordt de operatie gepland, gecoördineerd en inlichtingen verzameld.
De mariniers maken bij een landing gebruik van Fast Raiding, Interception and Special Forces Craft (FRISC's), en dan specifiek de variant genaamd Support Craft Caribean (SCC). Dit zijn snelle en goed bewapende vaartuigen voor acht mariniers die grotere afstanden kunnen overbruggen dan de oude Boston Whalers. Bovendien kunnen ze ook bij hoge golven opereren.Operaties
Toen Haïti op 12 januari 2010 getroffen werd door een verwoestende aardbeving arriveerde Zr.Ms. Pelikaan als eerste schip in de haven van Port-au-Prince om hulp te verlenen. Het schip en bemanning hebben hier toen 11 intensief hulp verleend. Op 30 augustus 2010 vertrok het schip naar Sint Maarten om bijstand te verlenen na passage van orkaan Earl. De schade was echter beperkt en Zr.Ms. Pelikaan kon verder richting de "hulpverleningsoefening" Hurricane Exercise (HUREX).

Op 14 november 2011 wist Zr.Ms. Pelikaan twee schipbreukelingen te redden. Zij dobberden al 7 dagen op zee en waren bijna 200 km uit de kust van Martinique.

Zr.Ms. Pelikaan was 3 maart 2013 in het nieuws toen bekend werd dat het noodhulp moest verlenen aan het eiland Saba door voor drinkwater te zorgen. Het eiland had te kampen met een ernstig drinkwatertekort na een lange periode van droogte en een defecte waterfabriek.

In september 2015 verleende Zr.Ms. Pelikaan noodhulp aan het door een tropische storm getroffen eiland Dominica.

Zr.Ms. Pelikaan werd in 2016 opnieuw ingezet om hulp aan Haïti te verlenen, na de grote schade die op het eiland werd aangericht door orkaan Matthew.

Een jaar later was het orkaan Irma die ervoor zorgde dat de Pelikaan opnieuw nodig was. Irma, de krachtigste Atlantische orkaan ooit gemeten, nadert Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius en komt er aan op 6 september 2017.

Zr.Ms. Pelikaan
Zr.Ms. Pelikaan

machinekamer van Zr.Ms. Pelikaan
De (onbemande) machinekamer van Zr.Ms. Pelikaan


Zr.Ms. Pelikaan helpt Hart voor Haiti

Nummer Naam In dienst
A804 Pelikaan 2006
Afmetingen 65,40 x 13,20 x 3
Max. waterverplaatsing 1150 ton
Max. snelheid 14,5 knopen
Bemanning 14 (+15 Special crew + 48 mariniers)
Voortstuwing 2x Caterpillar 3516 B TA
Wapensystemen 2x 12,7mm mitrailleurs
Sensoren 2 navigatieradars
Laadcapaciteit 4 Land Rovers, 4 trucks, 1 wateraanhangwagen, generator, vorkheftruck, shovel en 2 containers.
Vervoer van 70.000 liter drinkwater.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Hulp aan Dominica
Schipbreukelingen gered
Pelikaan naar Haïti
Nederlandse marine helpt Haïti
Bijstand na orkaan Ivan