POVZEE of Guaiquerí klasse patrouilleschepen (Venezuela)


Laatst aangepast: 30-07-2014

De marine van Venezuela heeft vier nieuwe marineschepen die behoren tot een klasse met de naam: Patrullero Oceánico de Vigilancia de la Zona Económica Exclusiva, gelukkig is er een afkorting: POVZEE. Het eerste schip van de klasse, PC-21 Guaiquerí, is in 2009 opgeleverd. Het zijn echter niet zomaar patrouilleschepen; dat de oorspronkelijke boegnummers zouden beginnen bij F-31 (F van fregat) doet al iets vermoeden. Ze vormen de kern van de hedendaagse Venezolaanse vloot.

POVZEE
PC-21 Guaiquerí voert de POVZEE's aan; patrouilleschepen met moderne sensoren en uit te rusten als een goed bewapend korvet. (Foto: Capitán Ted/ Wikimedia Commons)

Patrouilleschepen met uitbreidingsmogelijkheden
De vier kunnen voor uiteenlopende taken worden ingezet, zowel nabij de kust als op open zee. Op het eerste gezicht zijn het alleen kustwachttaken en zijn de schepen vrijwel identiek aan de Nederlandse OPV's van de Hollandklasse. Bij nader inzien blijken de schepen verrassend veel mogelijkheden te hebben omdat in het ontwerp rekening is gehouden met uitbreiding van de bewapening.De belangrijkste taken zijn het controleren en monitoren van de territoriale wateren van Venezuela, het beschermen van scheepvaartverkeer, verzamelen van inlichtingen, milieu-inspectie, counter-drugsoperaties, humanitaire hulpverlening en reddingswerkzaamheden op zee.

De vier schepen zijn gebouwd door de Spaanse scheepswerf Navantia, en horen bij een bredere bestelling van in totaal acht schepen. De andere vier schepen zijn kleinere vaartuigen. De POVZEE klasse bestaat uit moderne schepen en dus is ook hier stealth technologie toegepast. De weerkaatsing van radar wordt geminimaliseerd door de schuine vlakken en ook de infrarood uitstraling is aangepakt, evenals geluid en trillingen van de voortstuwing.

De twee assen van de schepen worden aangedreven met vier 4,400 kW MTU 12V 1163 TB93 diesels.

PC-21 Guaiquerí
PC-21 Guaiquerí. Het Oto Melara 76mm kanon heeft een stealth kap. Daarachter is een grijs vierkant te zien, hier kan een verticaal lanceersysteem voor SAM's in. In de grote mast de SMART-S Mk2 en daarachter ruimte voor SSM lanceerinrichting zoals Exocet. Op de hangaar Thales Mirador en daarachter de Oerlikon Millenium 35 mm.

Sensoren en wapensystemen
Thales Naval Nederland heeft de schepen voorzien van een heel aardig sensorenpakket. Het pakket bestaat uit een Thales STING-EO Mk2 optronische doelaanwijsradar. Dit is een uitgebreidere versie van de STIR doelaanwijsradar zoals die ook op de M-fregatten staat. Ook hebben de schepen infrarood en tv-camera's dankzij de Thales Mirador. Voor navigatie en zeebeeld hebben zij net als de Nederlandse schepen een Scout navigatieradar; hiermee kunnen de schepen (stealth, gecombineerd met radar) zich voordoen als bijvoorbeeld visserschip. Deze radar is een Low Probability of Intercept (LPI) radar en kan moeilijk ontdekt worden.

De belangrijkste sensor is echter de SMART-S Mk2 3D multifunction radar, een verbeterde versie van de SMART-S zoals die op M-fregatten staat. Dit is een zoekradar en doelaanwijsradar voor middellange en lange afstand in kustwateren. Deze gebieden zijn altijd lastig voor radars door land, zee en meerdere kleine contacten, maar deze radar is daar in gespecialiseerd. Het bereik van de radar is 250 km.
De verkoop van de radar uit Hengelo is succesvol; de eerste 6 jaar verkocht Thales er al 30 aan marines over de hele wereld.

Thales SMART-S Mk2
Thales SMART-S 3D radar

De Venezolaanse patrouilleschepen kunnen zelf goed vijandelijke radars waarnemen dankzij de Thales Vigile. Dit systeem voor elektronische oorlogsvoering ontvangt radarsignalen (zelfs die moeilijk te ontvangen zijn, zoals die van de Scout). Deze informatie wordt gematcht in een database en hiermee kan het vijandelijke schip herkend worden.
Alle informatie van de sensoren komt tezamen in de commandocentrale, waar Thales het Tacticos Combat Management System voor heeft geleverd.

Zoals gezegd is de radar geschikt voor zowel zoeken als het aanwijzen van doelen. De radar is ontworpen om het maximale uit moderne missiles zoals de ESSM te halen. De POVZEE klasse beschikt echter niet over raketten, maar er is wel rekening gehouden in de ontwerpfase dat dit kan wijzigen. De schepen hebben daarom voorzieningen voor raketten tegen andere schepen en tegen vliegtuigen. Overigens zouden er ook mogelijkheden zijn om de schepen uit te rusten met torpedo's (op dek). Een sonar voor het benodigde onderwaterbeeld ontbreekt (al zouden ook daar voorzieningen voor zijn), maar de helikopter blijft het belangrijkste wapensysteem tegen onderzeeboten.

De huidige wapenuitrusting is standaard voor dit soort schepen: een 70mm kanon en een aantal machinegeweren. Plus een heel aardig systeem als CIWS: Oerlikon Millennium 35mm.

Oerlikon Millennium 35mm op een Deens schip van de Absalon klasse.

Korvetten met tanden
De nieuwe schepen zijn een behoorlijke verbetering voor de Venezolaanse marine. De oude schepen van de Mariscal Sucreklasse zijn echte fregatten, maar de POVZEE hebben een grotere waterverplaatsing en meer mogelijkheden. Een aardige combinatie dus.
Van de schepen in hun rol als patrouilleschip heeft niemand wat te duchten. Alhoewel, mochten de schepen tegenover de Nederlandse OPV's staan, dan volgt er wel een ouderwets "kanongevecht" en dan zou de snelheid van de Venezolaanse schepen van pas kunnen komen. Maar los daarvan zijn het niet meer dan patrouilleschepen voor kustwachttaken.

Het wordt pas echt interessant als we kijken naar de mogelijkheden om het wapenpakket uit te breiden. Bijvoorbeeld met MM40 Exocets tegen schepen én surface-to-air missiles (SAM). Voor die laatste is op de bak van de schepen achter het kanon ruimte voor een verticale lanceerinrichting. Eerder werd gesproken van Amerikaanse Boeing Harpoons en Israelische Barak SAM's. Maar de eerste twee opties bleken door de politieke ontwikkelingen in Venezuela niet haalbaar. Anderen spreken van VL Mica's.Het is de vraag of het Venezuela lukt om wapensystemen voor deze schepen te krijgen. Mocht het lukken om "tanden" aan te schaffen, dan zijn het schepen om rekening mee te houden. Dan hebben ze de wapensystemen van korvetten of fregatten. De sensoren zijn prima en met SSM en SAM kunnen ze behoorlijke schade toebrengen. Ook is het een platform met helikopter: handig voor verkenning en onderzeebootbestrijding.
Een nadeel is dat nu de wapensystemen er niet op staan, de Venezolaanse marine er niet mee kan oefenen. En dat is toch een voorwaarde voor succes.

PC-22 Warao
PC-22 Warao vlak na de doop op de scheepswerf Navantia in Spanje.

Schade
Voor de kust van Fortaleza (Brazilië) liep de Warao op 3 augustus 2012 aan de grond, waarna het splinternieuwe schip naar Fortaleza werd gesleept. De romp en voortstuwing bleken zo ernstig beschadigd dat het daar tot februari 2013 bleef. In maart werd het door een Nederlands schip naar Rio de Janeiro vervoerd voor reparatie. Het is onbekend wanneer de Warao weer operationeel is.


SMART-S Mk2 film van Thales. In de film is te zien hoe de radar omgaat met de verschillende dreigingen (raketten, storing van radar door vijandelijke vliegtuigen, kleine aanvalsbootjes, fast patrolboats, etc.). In dit filmpje staat de radar op een korvet ontworpen door Scheepswerf Damen.

Oerlikon Millennium 35 mm
Oerlikon Millennium 35 mm CIWS

Naamsein Naam In dienst
PC-21 Guaiqueri 2011
PC-22 Warao 2011
PC-23 Yekuana 2011
PC-24 Kariña 2012
Afmetingen 98,9 x 7,2 x 3,8
Max. waterverplaatsing 2419 ton
Max. snelheid 25 knopen
Bemanning 92
Voortstuwing CODAD 4 x MTU 12V-1163-TB93 (vermogen 4x 4440 Kw)
Wapensystemen 1x Oto Melara 76mm Super Rapid
1x Oerlikon Millennium 35 mm
2x 12,7 mm machinegeweren
Sensoren Thales SMART-S Mk2 3D multifunction radar
Thales STING EO optronische doelaanwijsradar
Thales Scout LPI radar
Thales Mirador I/R & TV
Thales Vigile ESM
Helikopter 1x Agusta-Bell 212ASW
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Mariscal Sucre klasse
Analyse Venezuela