Type 055 kruiser (China)


Door: Ruben Pereboom en Jaime Karremann
Laatst aangepast: 25-04-2025


De Type 055 kruisers zijn na de vliegkampschepen de grootste en zwaarst bewapende marineschepen van de Chinese marine. Het eerste schip, Nanchang, is sinds 2020 in dienst. In totaal worden zestien kruisers gebouwd.

Ga direct naar specificaties (onderaan deze pagina).

type 055
Nanchang. (Foto: Japanse marine)

Met de introductie van het vliegdekschip in de Chinese marine is ook de behoefte ontstaan om deze kapitale schepen te beschermen, met grote marineschepen. In de Amerikaanse marine is die rol weggelegd voor de Ticonderogaklasse-kruisers. In de Chinese marine was tot dusver geen vergelijkbaar schip in de vaart. Met de komst van de Type 055 kruiser is daar verandering in gekomen.Met een tonnage van rond de 13.000 ton, een lengte van 180 meter en een snelheid van ruim 32 knopen is het een waardevolle toevoeging aan de Chinese marine. Daarmee is het bijna twee keer zo groot en twee keer zo zwaar bewapend als de Type 052D wat hiervoor de grootste combattant was. Naar verwachting zal deze klasse ingezet worden in een taakgroep rondom vliegkampschepen. Daarnaast kunnen ze ook de kern vormen van een taakgroep die ingezet kan worden voor oefeningen en vlagvertoon.

Type 055
Artist impression van de Type 055.

Bouw
De bouw van de eerste Type 055-destroyer startte in 2015 op de Jiangnan Changxing-scheepswerf. Dit schip werd op 28 juni 2017 te water gelaten.

Veel en een grote variatie aan wapens
Met 112 lanceercellen in de verticale lanceerinrichtingen is de Type 055 een van de zwaarst bewapende schepen is in de wereld.

De twee verticale lanceerinrichtingen kunnen gevuld worden met raketten tegen vliegtuigen, ballistische raketten (w.o. de toekomstige HQ-26, de Chinese SM-3) en tegen onderzeeboten (zoals de CY-5 die een torpedo vervoert). Er kan echter ook een keuze gemaakt worden uit één van de vele antischipwapens. Kruisvluchtwapens zoals de YJ-100. Deze kruisvluchtwapens kunnen een afstand afleggen van 650 kilometer en hebben een radar plus infraroodsensor in de neus. Verder is de verwachting dat de YJ-18 antischipwapens meegenomen worden. Deze kunnen een maximale afstand van 540 kilometer afleggen. Voor landdoelen zijn de CJ-10 missiles aan boord, de YJ-100 is hier een variant op. Ook onderzeeboten moeten uitkijken: de CY-5 ASW raketten hebben een bereik van 30 kilometer. Verdere bewapening is een H/PJ-38 130mm kanon en een CIWS voor de brug. Er kunnen twee Harbin Z-9 ASW of twee Changhe Z-18F ASW helikopters meegenomen worden.

Voor de korte afstand hebben de schepen ook HQ-10 luchtdoelraketten in een aparte launcher op de hangar.

In april 2022 werd bekend dat de Type 055 ook de YJ-21 ballistische anti-scheepsraket kan lanceren.

Geavanceerde radar
Om luchtdoelen te detecteren wordt de Type 346B radar en een X-band vuurleidingsradar gebruikt. De Type 346B is een AESA-radar, die naar verluidt groter is en waarschijnlijk krachtiger is dan de Type 346A. Nog interessanter is dat voor de chips van de Type 346B radar volgens Chinese bronnen gebruik gemaakt is van galliumnitride (GaN), een halfgeleider die veel meer mogelijkheden biedt dan de al langer gebruikte galliumarsenide (GaAs), waar o.a. de APAR van Thales op is gebaseerd. Eén van de voordelen van een radar met GaN halfgeleider is veel meer vermogen en een veel snellere radar.

Er is geen bevestiging dat de Type 346B inderdaad op GaN is gebaseerd. Als dat zo zou zijn, is dat opnieuw bewijs dat de Chinese defensie-industrie de Westerse defensie-industriën aangaande deze techniek op z'n minst op de hielen zit. Europese en Amerikaanse radarproducenten brengen pas sinds enkele jaren hun eerste GaN-radars op de markt.

In 2004 schreef prof. David Shambaugh in zijn boek 'Modernizing China's militairy': "Either way, the PLA finds itself way behind the R&D curve - and will be very hard pressed to catch up."

Voor de jacht op onderzeeboten maakt de Type 055 gebruik van een boegsonar, een passieve gesleepte sonar en een (actieve/ passieve) variable depth sonar die eveneens achter het schip kan worden gesleept.Voortstuwing
De schepen zullen snelheden kunnen behalen van meer dan 32 knopen. Dat kan dankzij de vier gasturbines. Hoge snelheden voor escorteschepen zijn belangrijk als zij opereren in taakgroepen met vliegkampschepen (die vaak 30 knopen moeten kunnen varen om zo beter vliegtuigen te kunnen lanceren).

Met deze voortstuwingsconfiguratie volgt China duidelijk een andere lijn dan Nederland, waar nieuwe marineschepen juist langzamer gaan varen en minder of geen gebruik meer wordt gemaakt van gasturbines.

Serieus
Qua stealth is de Type 055 geen revolutie, eerder een evolutie voor Chinese begrippen. Veel systemen zijn in de mast weggewerkt en over het algemeen is het een strak gebouwd schip.

Hoewel het misschien geen revolutionair schip is in bewapening, radar en uiterlijk zoals de Zumwaltklasse is het wel een belangrijke verandering in de Aziatische wereld: het is de bevestiging van China als een serieus te nemen macht die de VS en Japan kan uitdagen en vergelijkbare zware eenheden in het veld kan brengen. Qua bewapening steekt het de Ticonderogaklasse kruisers en de Sejongdaewangklasse destroyers van de Zuid-Koreaanse naar de kroon. Gezien de grote wil en het vermogen om snel veel schepen te bouwen is dit een schip waar andere marines zich in oorlogstijd zorgen om mogen maken. Mocht het nog niet duidelijk zijn na de tewaterlating van het vliegdekschip Shandong dan is het nu wel: China is een zeer serieus te nemen zeemacht geworden.

Specificaties

Naamsein Naam In dienst
101 Nanchang 2020
102 Lhasa 2021
105 Dalian 2021
?
?
?
?
?
?
?
?
?
Afmetingen 180 x 20 x 6,6
Max. waterverplaatsing 13.000 ton
Max. snelheid >30 knopen
Bemanning 310
Voortstuwing COGAG: 4x gasturbines
Wapensystemen 1x H/PJ-38 130mm kanon
1x H/PJ-11 CIWS
In 2 lanceerinrichtingen verschillende samenstellingen mogelijk:
HQ-10 SAM voor korte afstand
HHQ-9B SAM (met beperkte BMD-capaciteit)
HQ-26 raket tegen ballistische raketten
YJ-18A antischipwapen
YJ-100 antischipwapen
YJ-18 kruisvluchtwapen tegen landdoelen
CJ-10 kruisvluchtwapen tegen landdoelen
CY-5 rakettorpedo tegen onderzeeboten
YJ-21 ballistische anti-scheepsraket
Sensoren Type 346B radar
X-band vuurleidingradar
LPI-zeebeeldradar
Helikopters 2 Changhe Z-18F helikopter of 2 Harbin Z-9C helikopter
(beide voor onderzeebootbestrijding)


comments powered by DisqusMarineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Toename in slagkracht Chinese marine