Marineschepen.nl
 
   
 

Zr.Ms. Urania zeilschip (2004)


Laatst aangepast: 16-02-2019

Zr.Ms. Urania is het zeilend opleidingschip voor adelborsten (marineofficieren in opleiding). Het schip werd in 2004 gebouwd met enkele onderdelen van de oude Urania (1938-2001).


Zr.Ms. Urania. (Foto: Koninklijke Marine)

Toen in 2001 een gat in de romp was geslagen van de oude Urania, moest het ruim zestig jaar oude jacht vervangen worden. Nieuwbouw was in tijden van bezuinigingen geen optie, dus werd besloten tot een ingrijpende renovatie. Maar al snel was duidelijk dat van het oude zeilschip haast niets meer te gebruiken was. De Grand Old Lady voer volgens toenmalig Projectleider Urania, Priscilla Hoedemaker-Van Amerongen, op plamuur.Architect Olivier F. van Meer kreeg de opdracht om de vervanger van de oude Urania te ontwerpen. Een belangrijke eis was dat de nieuwe Urania, van een afstandje, exact moest lijken op de oude. De romp van de Urania werd gebouwd bij De Gier & Bezaan Int. te Enkhuizen en in de zomer van 2003 werd het casco met hoofdmotor afgeleverd bij het Marinebedrijf te Den Helder. Van het inbouwen van waterleidingen tot het leggen van het teakhouten dek, het Marinebedrijf bouwde de Urania helemaal af.

Hoewel de nieuwe Urania vanuit de verte lijkt op het jacht uit 1928, is het een compleet nieuw schip met vele verbeteringen. Zo zijn de kooien niet meer 1,80 meter, maar 2,10 meter lang. Om toch wat van de oude Urania te gebruiken werd de oude spiegel op het nieuwe schip geplaatst. Later werd die overigens toch weer verwijderd. Wel is het stuurwiel overgenomen.


Op 30 april 2013 deed Zr.Ms. Urania mee met de Koningsvaart in het kader van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. Op de foto is te zien dat het ook op de Urania "paradeerrol op post" was. (Foto: J.M. Karremann/ Marineschepen.nl)

Nummer Naam In dienst
Y8050/ H31 Urania 2004
Afmetingen 26,85 x 6,04 x 2,5
Max. waterverplaatsing 80 ton
Max. snelheid 7 knopen (motor)
10 knopen (zeil)
Bemanning 17
Voortstuwing 305 m2 zeil
Caterpillar 186 kW, 253 pK
Wapensystemen Geen
Sensoren Navigatieradar
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Met Urania op zee

Hr.Ms. Urania (1938)