Marineschepen.nl
 
   
 

Nieuw boek: Overstag en toch op koers


Bericht geplaatst: 19-10-2015
Laatst aangepast: 19-10-2015


Op 26 oktober presenteert het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) het boek Overstag en toch op koers. In dit boek beschrijft Egmond van Rijn de ontwikkelingen op personeelsgebied bij de Koninklijke Marine. Overstag en toch op koers is het tweede deel in de reeks over de marinegeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog.

Overstag en toch op koers


Wie tussen 1945 en 2005 militair was bij de Koninklijke Marine kreeg te maken met enorme veranderingen. De razendsnel ontwikkelende techniek, de dreigingen uit diverse windrichtingen en de omwentelingen in de maatschappij hadden hun invloed op het marinepersoneel. In Overstag en toch op koers. De Koninklijke Marine en haar personeel 1945-2005 beschrijft Egmond Van Rijn dit proces.



De vice-admiraal b.d. en historicus Van Rijn komt tot de conclusie dat de Koninklijke Marine op personeelsgebied kon (en kan) worden beschouwd als een groot schip, met vergelijkbare mogelijkheden en beperkingen. Een schip dat, als de wind veranderde, overstag moest gaan om koers te houden. De marineleiding probeerde al sturend als een goed werkgever concurrerend te blijven op de arbeidsmarkt.



Ook op Marineschepen.nl: Tweedehands marineboeken te koop



Thema’s
Aan de hand van de drie grote onderwerpen – techniek, dreiging en maatschappij – bespreekt de auteur vele thema’s uit het leven van de marineman en –vrouw. Van opleiding tot uitzending, van varende vrouwen tot alcoholgebruik, het komt allemaal voorbij. Vanzelfsprekend is er aandacht voor spraakmakende anekdotes als de Neptunes boven het Binnenhof als protest tegen bezuinigingen en de zaak Eric O.



Blik achter de schermen
Dit boek geeft geïnteresseerden in het veiligheidsbeleid en de militaire geschiedenis, in het bijzonder die van de Koninklijke Marine, inzicht in de ontwikkeling van het personeelsbeleid. Voor (voormalig) marinepersoneel biedt het herkenning en tevens een blik achter de schermen.

W.J.E. van Rijn, Overstag en toch op koers. De Koninklijke Marine en haar personeel 1945- 2005; Uitgeverij Van Wijnen; paperback met flappen; geïllustreerd; 608 blz; ISBN: 9789051945287; prijs €39,50.



comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen