Marineschepen.nl
 
   
 

Ook in 2022 waren de Marinedagen weer ongekend populair
De Marinedagen die tot 2007 ook wel bekend stonden onder de naam īNationale Vlootdagenī, zijn de open dagen die worden georganiseerd door de Koninklijke Marine. Niet alleen kun je tijdens deze dagen verschillende imposante marineschepen bewonderen, maar geeft het Korps Mariniers ook allerlei verschillende demonstraties. Met maar liefst 100.000 bezoekers die massaal naar Den Helder kwamen waar de marinebasis is gevestigd, was het evenement in 2022 opnieuw een succesvolle editie. Wel werd er rekening gehouden met de huidige situatie in OekraÔne, waardoor er bewust voor werd gekozen om bepaalde demonstraties iets ingetogener te houden.

Marinedagen
Marinedagen 2022. (Foto: Jaime Karremann/ Marineschepen.nl).

Verschillende schepen uit Nederland
Het was nog even spannend of de twee schepen die door de door de Koninklijke Marine voor de NAVO waren ingezet tijdig terug waren voor de Marinedagen. Eťn van deze schepen was de Zr. Ms. De Zeven ProvinciŽn. Het schip werd op 1 september 1998 kiel gelegd en op 8 april 2000 te water gelaten. De eerste indienststelling van het schip was op 26 april 2002. De Zr. Ms. De Zeven ProvinciŽn was actief binnen de Standing NATO Maritime Group 1 als stafschip. Het andere schip was de Zr.Ms. Karel Doorman, welke ter ondersteuning en bevoorrading werd ingezet.Ook buitenlandse schepen aanwezig
Naast de vele Nederlandse marineschepen, waren er ook verschillende buitenlandse schepen te bewonderen. Uiteraard het imposante 'Landing Platform Dock' RFA Mounts Bay, een Brits schip van bijna 180 meter lang en een waterverplaatsing van maar liefst 16.100 ton.

Verschillende demonstraties
Naast de verschillende imposante marineschepen die je uiteraard niet dagelijks voorbij ziet varen vanuit je huurhuis gehuurd via huurportaal, werden er tijdens de marinedagen uiteraard ook verschillende demonstraties gegeven. Deze demonstraties zijn natuurlijk voor vele bezoekers het absolute hoogtepunt van deze dagen. Tijdens deze editie is er gekozen voor vier verschillende soorten acties, zowel in als op het water, maar ook deels aan land en deels in zee. Kortom, een hele beleving dus.Demonstratie vanuit de kustwacht
Naast de vele imposante schepen beschikt de Koninklijke Marine natuurlijk ook over veel verschillende rubberboten die kunnen worden ingezet bij zoek- en reddingsacties. De rubberboten (RHIB) zijn aan boord van de patrouillevaartuigen om snel in te kunnen grijpen bij nood. Tijdens deze demonstratie werden er twee drenkelingen uit het water gered, die door middel van hun 'flares' de aandacht wisten te trekken.

Drugstransport
Naast de verschillende reddingsoperaties die worden uitgevoerd door de Koninklijke Marine, ondersteunen ze ook de patrouille op de Nederlandse Antillen tegen drugs. Met enige regelmaat wordt er daar een drugstransport onderschept, de boten die hiervoor worden ingezet zijn de FRISC's. Deze snelle boten hebben een topsnelheid van tot wel 80 kilometer per uur, zodat ze snel en juist kunnen handelen wanneer ze iets op het spoor zijn. Tijdens demonstraties in Den Helder werd er ťťn FRISC ingezet, om te laten zien hoe een dergelijke actie in de praktijk wordt uitgevoerd.

De Marinedagen 2023
Heb jij deze marinedagen van 2022 gemist of wil je er gewoon weer bij zijn? Zet ze dan vast in je agenda! Wederom zullen de marinedagen van 2023 begin juli plaatsvinden. Ze zullen dan tegelijk zijn met 'Sail Den Helder'.

Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu

Gerelateerde artikelen