Marineschepen.nl
 
   
 

Franse scheepswerf maakt killer-app voor onderzeeboten

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 03-11-2012

De nachtmerrie voor iedere helikoptervlieger op jacht naar onderzeeboten komt steeds dichterbij. De Franse scheepswerf DCNS presenteerde afgelopen week een nieuwe variant op hun bestaande luchtdoelraketten, die ontwikkeld is in samenwerking met raketfabrikant MBDA. Met dit nieuwe systeem kunnen onderzeeboten namelijk helikopters uitschakelen. Het idee is niet nieuw en de Duitse marine zou een dergelijk systeem ook krijgen, maar de kans dat onderzeebootbestrijding serieus gaat veranderen is groot.

piratenschip in brand
Artist impression van de systemen van MBDA en DCNS. (Foto: DCNS)

De grootste vijand van onderzeeboten zijn helikopters en maritieme patrouillevliegtuigen. Deze vliegende eenheden waren altijd onkwetsbaar voor onderzeeboten, terwijl ze op hun gemak met actieve sonar de subs konden opsporen en vervolgens met torpedo's bestoken. Onderzeeboten konden niets anders doen dan stil proberen weg te komen. Niet vreemd dat al jaren gewerkt wordt aan een wapen om deze strijd op z'n kop te zetten.

Twee systemen
Zoals gezegd zou de Duitse marine een soortgelijk systeem krijgen in de vorm van IDAS, ontwikkeld door Diehl Defense. Maar de Duitse Type 212 onderzeeboten zullen het nog even zonder moeten doen in verband met bezuinigingen.



DCNS presenteerde vorige week twee systemen. Het eerste bestaat uit een mast, die net als de periscopen en andere masten vanuit de toren omhoog kan. Het bovenste deel van de mast bestaat uit een lanceerbuis met meerdere Mistral raketten voor korte afstand met infrarood sensoren.
De Mica raketten van het tweede systeem worden gelanceerd vanuit de torpedobuis via een Unmanned Underwater Vehicle. Deze raketten hebben een groter bereik dan de Mistrals.


Animatie van DCNS waarin te zien is hoe een onderzeeboot helikopters kan aanpakken.


Lancering van Mica raketten.

Op internet verschenen bovenstaande filmpjes van DCNS ter illustratie. De onderzeeboten die in het filmpje als (virtueel) lanceerplatform dienen zijn een Andrasta onderzeeboot en een onderzeeboot van de Scorpene klasse.

De 48 meter lange Andrasta is een concept van de Franse scheepswerf en staat sinds 2006 in de brochures van DCNS, maar is nog niet verkocht.
De Scorpene is iets ouder en besteld door de Indiase en Braziliaanse marines, en al in dienst bij de marine van Chili en Maleisië. Met 61 tot 75 meter zijn deze onderzeeboten beduidend groter (vergelijkbaar qua lengte met de Nederlandse Walrusklasse onderzeeboten). Zowel de Andrasta als de Scorpene hebben een diesel-elektrische voortstuwing.
Het is niet bekend of één van de systemen is besteld.



Noodsituatie
Natuurlijk zal dit wapen door een onderzeeboot alleen in uiterste nood gebruikt worden. Door de lancering van een raket geeft de onderzeeboot informatie over de positie vrij en dat is het laatste wat een onderzeebootcommandant zou willen.

Aan de andere kant zijn vooral de boordhelikopters cruciaal voor het opsporen van onderzeeboten en als lanceerplatform van torpedo's. Bij veel schepen draait de onderzeebootbestrijding zelfs om de heliktoper en dan zou het verlies van zo'n heli een enorm nadeel zijn. Weliswaar kunnen vliegende eenheden zich verdedigen tegen raketten middels bijvoorbeeld flares, maar een helikopter die met een dipping sonar boven zee hangt en een laag en langzaam vliegend patrouillevliegtuig hebben niet veel bewegingsruimte om een aanval op korte afstand af te slaan.
Van deze wapens van onderzeeboten gaat daardoor een zekere dreiging uit, die invloed heeft op de inzet van vliegtuigen en helikopters bij onderzeebootbestrijding.




Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht



Gerelateerde artikelen
Onderzeeboten