Marineschepen.nl
 
   
 

Raytheon demonstreert laserwapen tegen vliegtuigen

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 22-07-2010

De Amerikaanse wapenleverancier Raytheon heeft een laserwapen ontwikkeld waarmee vliegtuigen en raketten kunnen worden uitgeschakeld. Het bedrijf presenteerde de resultaten van een recente test op de Farnborough Airshow in Engeland. Het laserwapen is gemonteerd op een Phalanx close-in-weapon-system (vergelijkbaar met de Nederlandse Goalkeeper) van de Amerikaanse marine. Dit wapen kan op schepen en voertuigen worden gezet. Videobeelden tonen een succesvolle verdediging tegen vier onbemande vliegtuigen: verbrand en in stukken.



Tests geslaagd
Voor de tests gebruikte het team van Raytheon en de Amerikaanse marine een high power solid-state laser gemonteerd op een Phalanx CIWS. Nabij het eiland San Nicolas voor de kust van Californië verbrande, volgens Raytheon, het wapen de vier inkomende doelen. Deze tests vonden plaats in mei van dit jaar. Eerder lukte het om granaten afgeschoten met een Houwitser en inkomende artillerieraketten in de lucht te verbranden.

Over laserwapens wordt al sinds de jaren zestig gesproken. Tot voor kort waren dit echter chemische lasers en die namen te veel ruimte in beslag en hadden te veel energie nodig. De solid-state lasers bestaan uit glas of keramisch materiaal en zijn kleiner en verbruiken minder elektriciteit.



Oneindige voorraad
De bijna oneindige voorraad is een belangrijk voordeel. Het wapen "loopt" immers op elektriciteit en dat kan aan boord van marineschepen in ruime hoeveelheid worden opgewekt. Het heeft verder geen patronen of dergelijken nodig. Het systeem schiet bovendien met de snelheid van het licht, al duurt het wel even voor het doel verbrandt. Raytheon beweert bovendien twee belangrijke tekortkomingen van laserwapens te hebben overwonnen: vochtige zeelucht die de energie van de laserstraal "absorbeert"en doelen met weerspiegelende oppervlakken.

Phalanx laserweapon
Laserwapen gemonteerd op de Phalanx CIWS (Afbeelding: Raytheon)



Beelden van de tests in mei 2010.


Het wapen is ook te gebruiken tegen granaten en raketten.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
RAM kan straks meer



Reclame