Marineschepen.nl
 
 
 

Vastgelopen mijnenjager uit dienst

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 06-03-2013
Laatst aangepast: 07-03-2013


Aan de treurige worsteling van de Amerikaanse mijnenjager USS Guardian lijkt een einde te komen: de mijnenjager is vandaag uit dienst gesteld. De Guardian zit sinds 17 januari muurvast op een koraalrif en is niet meer te redden; het marineschip wordt in stukken gesneden en is daarom vandaag uit de vaart genomen. De Amerikaanse marine had hiertoe besloten nadat reddingspogingen waren mislukt en de 23 jarige mijnenjager te ernstig beschadigd blijkt te zijn om te repareren.

USS Guardian
De Guardian wordt in stukken gesneden. (Foto: US Navy)

Kapot gebeukt
De ellende voor de mijnenjager van de Avengerklasse begon op 17 januari 2013 toen het om 02.25 uur lokale tijd richting Indonesië voer en in de Suluzee aan de grond liep. Geen van de bemanningsleden raakte daarbij gewond, maar het schip raakte beschadigd en maakte water. Direct werd geprobeerd het schip los te krijgen, eerst door de eigen bemanning en later door verschillende schepen van de Amerikaanse marine, sleepboten en schepen van de Filipijnse marine en kustwacht.
In eerste instantie zou de Guardian men met een kraan op een ander schip gezet worden, omdat al snel bleek dat de romp vol gaten was en men de mijnenjager niet meer kon slepen.

Nadat het schip anderhalve week lang op de kostbare Tubbataha riffen werd gebeukt door wind en golven, werd steeds duidelijker dat zelfs het liften van het de mijnenjager lastig zou worden en er waarschijnlijk niets anders op zat dan het schip in stukken te snijden.Uit dienst
Vandaag werd USS Guardian "bij verstek" uit dienst gesteld: de cerenomie vond plaats in Sasebo, de Japanse thuishaven van het schip, terwijl de mijnenjager duizenden zeemijlen verderop eenzaam het lot afwacht. De bemanning van de mijnenjager, inclusief commandant Lt.Cmdr. Mark Rice, waren uiteraard aanwezig bij de ceremonie waar vooral werd teruggeblikt op de 23 jaren die aan de noodlottige nacht voorafgingen. Voor zover mogelijk was het een standaard uitdienststelling.

De bergingsbedrijven zijn eind februari al begonnen met voorbereidingen om het schip aan stukken te snijden. De verwachting is ook dat de carriére van commandant Rice aan stukken is. Eerdere commandenten van de Amerikaanse marine die een veel minder kostbare schade veroorzaakten moesten de US Navy verlaten. De 25 miljoen dollar kostende operatie is niet in het voordeel van Rice, de woedende reacties vanuit de Filipijnen zullen de druk alleen maar verhogen.

De Guardian blijkt een ramp voor de Tubbataha riffen. Geschat wordt dat de mijnenjager 1500 vierkante meter koraalrif heeft beschadigd.


USS Guardian in 2007 tijdens de oefening Cobra Gold. Mooie uitspraak van Master Chief Petty Officer (vergelijkbaar met adjudant-onderofficier) Colton aan het einde van het filmpje: "If you're behind us, you're safe." Niets aan gelogen ;-)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
NieuwsoverzichtGerelateerde artikelen
Guardian op rif

Mijnenjagen- of -vegen?