Marineschepen.nl
 
   
 

Skjold klasse patrouilleboten (Noorwegen)


Laatst aangepast: 18-11-2014

Eigenlijk was de eerste versie van deze nieuwe klasse een testvaartuig. De Noorse regering wilde graag dat de marine dit vaartuig uitvoerig zou testen alvorens tot uitbreiding van de klasse werd besloten. Sinds de indienst stelling in april 1999, is er heel wat getest. Vanaf oktober 2001 tot september 2002 werd het schip zelfs verhuurd aan de Amerikaanse marine, omdat zij ook interesse hadden in zulke Fast Patrol Crafts. Uiteindelijk werden 6 schepen van de Skjold klasse besteld. Overigens heeft de VS gekozen voor de Zweedse variant de Visby.

Skjold
KNM Skudd tijdens de oefening Cold Response in 2012. (Foto: Noorse marine)

Het meest opmerkelijke aan deze schepen is wel het uiterlijk. Er is geen enkel schip met dezelfde kenmerken. Natuurlijk hebben de meeste schepen tegenwoordig stealtheigenschappen, maar de Skjold is met geen ander schip te verwarren.
Met de bewaping zit het trouwens ook wel goed: de OtoMelara 76mm SuperRapid (120 schoten per minuut, ipv de normale 80) en de splinternieuwe Kongsberg Naval Strike Missile maken de Skjold een geduchte tegenstander.Naval Strike Missile
De Naval Strike Missile (NSM) is een stealth cruise missile van Noorse makelij, en kan worden ingezet tegen schepen en landdoelen. Het kruisvluchtwapen heeft een bereik van ongeveer 185 kilometer en een max snelheid van rond de 1000 km per uur (hoog subsonisch). De NSM vliegt heel laag over terrein en vlak over het water waardoor hij lang onder de radar blijft. Zodra de NSM dichter bij het doel komt en binnen bereik is van de radar, zal hij door de stealth eigenschappen nog langer onopgemerkt kunnen blijven (raketten zijn al moeilijk te zien, dit maakt het extra lastig).

Om de verdediging van een schip helemaal kansloos te maken maakt de NSM in de laatste fase van de vlucht ontwijkende bewegingen en -nu komt het- maakt hij geen gebruik van een eigen radar. De NSM kan namelijk dankzij zijn camera het doelschip zien én herkennen. Voordelen van camera ten opzichte van radar: met een radar kan je niet goed een schip herkennen maar met een camera wel, het schip merkt niet dat er een raket aankomt want de camera zendt geen signaal uit en een radar wel, verdedigingsmaatregelen van een schip zoals stealth en stoorzenders hebben geen effect op de NSM. Nadat de NSM doel heeft gekozen dringt hij het schip binnen met een titanium oorlogskop, waarna 125 kilo aan explosieven in het schip ontploft.

Skjold
KNM Skjold

Naval Strike Missile
Kongsberg Naval Strike Missile (NSM)


Kongsberg NSM missile test. Zoals is te zien vliegt de NSM vlak over het water en volgt de contouren van het terrein zodat het moeilijk waar te nemen is op de radar. Vervolgens raakt de NSM het doel. Zoals gebruikelijk wordt het doelschip niet tot zinken gebracht; het is immers een test en dan is het redelijk onveilig om met een oorlogskop te vliegen en daarnaast moet het doelschip nog een keer worden gebruikt.Naamsein Naam In dienst
P960 Skjold 1999
P961 Storm 2009
P962 Skudd 2010
P963 Steil 2009
P964 Glimt 2010
P965 Gnist 2010
Afmetingen 47,5x13,5x1
Max. waterverplaatsing 274 ton
Max. snelheid 60 knopen
Bemanning 15
Voortstuwing 2 gas turbines Rolls Royce Allison 571 KF
(Propulsion: 2 x 80 cm KaMeWa water jets)
Wapensystemen 76mm Oto Melara Super Rapid
MBDA Mistral (manpad)
8x Kongsberg Naval Strike Missile
Sensoren Thales MRR-3D-NG zee-/ luchtbeeld radar
Ceros 200 FC doelaanwijsradar
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen
Belgische marineschepen
Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Visby klasse