Vijf indrukwekkende marineschepen
Marineschepen zijn een imposante verschijning en daarmee dus ook een ware trekpleister voor veel toeristen als de kans zich voordoet. Omdat je natuurlijk niet iedere dag de kans krijgt om er één te zien, zijn de bijna jaarlijkse Marinedagen in Den Helder een goed moment om een deel van de vloot te kunnen zien. Maar ook buitenlandse marines hebben hun eigen open dagen. Naast de enorme schepen, worden er vaak ook demonstraties uitgevoerd, zodat je precies kunt zien hoe de marine te werk gaat in het geval dit nodig is. Of je nu naar de Marinedagen gaat of naar een variant in het buitenland, vergeet niet om een camera in je schooltas voor dames mee te nemen, zodat je deze speciale momenten kunt vastleggen voor later. Omdat er een aantal enorme imposante marineschepen op de wereld rondvaren, die allemaal wel een keer te bezoeken zijn, hebben we een selectie van de vijf indrukwekkendste voor je gemaakt.
Gesponsord artikel.

USS Gerald R. Ford, de eerste carrier van de gelijknamige klasse, is het grootste schip ter wereld. (Foto: Amerikaanse marine).
Fordklasse vliegkampschepen
De eerste klasse, met USS Gerald R. Ford als eerste schip, is een klasse van tien formidabele vliegdekschepen uit de Verenigde Staten die bijna 13 miljard euro per stuk kosten. Met een lengte van 337 meter en een waterverplaatsing van zo'n 100.000 ton zijn deze nucleaire schepen de belichaming van maritieme superioriteit. Hoewel ze een verbetering zijn ten opzichte van de Nimitzklasse, kennen deze schepen slaapverblijven voor maar liefst 40 mensen. Ze zijn uitgerust met geavanceerde technologische systemen en kunnen verschillende soorten vliegtuigen herbergen, waarmee ze een machtige aanwinst zijn voor de Amerikaanse marine. De Ford is in dienst gesteld en de andere schepen zijn momenteel in aanbouw. Het laatste schip zal rond 2056 in dienst moeten komen en rond de eeuwwisseling uit dienst worden gesteld.

HMS Queen Elizabeth en HMS Prince of Wales. Terwijl de Queen Elizabeth al een wereldreis en meerdere reizen naar de VS achter de rug heeft, heeft de nieuwere Prince of Wales vooralsnog vooral technische problemen gehad. Desondanks blijven het indrukwekkende schepen. (Foto: Britse marine).
Queen Elizabethklasse vliegkampschepen
De tweede klasse op onze lijst wordt aangevoerd door HMS Queen Elizabeth, een majestueus vliegdekschip van de Royal Navy. Dit indrukwekkende vaartuig heeft een lengte van ongeveer 280 meter en kan maximaal 40 vliegtuigen herbergen. Met zijn moderne wapensystemen en communicatietechnologieën is de HMS Queen Elizabeth een krachtpatser op zee. In tegenstelling tot de Amerikaanse carriers zijn de Britse conventioneel voortgestuwd.

USS Nimitz. (Foto: Amerikaanse marine).
Nimitzklasse vliegkampschepen
De derde plek wordt ingenomen door de Nimitzklasse vliegkampschepen van de Verenigde Staten. Deze klasse bestaat ook uit maar liefst 10 schepen, waarvan elk schip een verplaatsing heeft van meer dan 100.000 ton en ongeveer 330 meter lang is. Met hun indrukwekkende nucleaire voortstuwingssysteem kunnen deze schepen niet alleen heel hard varen (30 knopen), maar ook wereldwijd opereren en een breed scala aan militaire missies uitvoeren. De Nimitz werd als eerste in dienst gesteld, in 1975. Deze schepen hebben slaapverblijven voor 180 personen. Ruim 5.000 mensen werken aan boord. Het schip werd gebouwd voor een levensduur van ongeveer vijftig jaar en wordt binnenkort van de sterkte afgevoerd.

ROKS Marado, het tweede schip van de Dokdoklasse, in juni 2022. Dit schip werd zo'n dertien jaar na het eerste in dienst gesteld en wijkt op sommige punten af van de nummer één. (Foto: Amerikaanse marine).
Dokdoklasse amfibische transportschepen
Op de vierde plaats staan de twee Dokdoklasse amfibische transportschepen van Zuid-Korea. Met een lengte van ongeveer 200 meter en een verplaatsing van ongeveer 19.000 ton, zijn deze schepen ontworpen om troepen, voertuigen en helikopters over lange afstanden te vervoeren. Ze dienen als een belangrijke troef voor de maritieme strategie van Zuid-Korea. Zuid-Korea is op papier nog altijd in oorlog met Noord-Korea, maar ligt ook al lange tijd overhoop met Japan over de rotsen van Liancourt. Deze rotsen worden Takeshima genoemd in Japan, Dokdo in Zuid-Korea. Maar behalve voor amfibische landingen, kunnen de schepen ook worden ingezet voor hulpoperaties na bijvoorbeeld een orkaan.

De Juan Carlos I, vernoemd naar de voormalige Spaanse koning, werd in 2010 in dienst gesteld.. (Foto: Spaanse marine).
Juan Carlos I-klasse amfibische aanvalsschepen
Het laatste schip dat we bespreken, is de Juan Carlos I. Geen echter klasse, maar één amfibische aanvalsschip uit Spanje. Helemaal alleen is dit schip, ontworpen en gebouwd door Navantia, niet. Want de Spaanse werf wist deze schepen ook te bouwen voor Australië (Canberraklasse) en een variant voor Turkije (Anadolu). Met een lengte van ongeveer 230 meter hebben deze schepen een verplaatsing van ongeveer 27.000 ton. Ze zijn uitgerust met geavanceerde helikopter- en vliegtuigfaciliteiten, waardoor ze een veelzijdige rol kunnen spelen in zowel militaire operaties als humanitaire missies. Dat kan in het geval van Spanje en Australië dus met helikopters, Turkije wil naast helikopters vooral drones inzetten vanaf hun schip.
Diplomatie
Marineschepen worden ingezet voor verschillende belangrijke taken en missies op zee. Eén van de belangrijkste taken van marineschepen is het beschermen van het eigen land en zijn wateren. Ze patrouilleren langs de kust en in internationale wateren om bijvoorbeeld piraterij aan te pakken. Daarnaast worden marineschepen gebruikt voor het handhaven van vrede en veiligheid in internationale wateren en voor humanitaire missies, zoals het bieden van noodhulp bij natuurrampen. Vliegkampschepen en amfibische transportschepen zijn ook veelzijdige en belangrijke middelen voor het waarborgen van de veiligheid, bescherming en stabiliteit op zee. Als grootste schip van hun marine hebben ze vaak nog een extra taak: het uitvoeren van druk. Alleen al de aanwezigheid van deze schepen, die eigenlijk nooit alleen varen maar vergezeld worden door fregatten, torpedobootjagers en onderzeeboten, kan een tegenstander op andere gedachten brengen nog voordat er een schot is gelost. De Amerikanen noemen hun vliegkampschepen dan ook 100.000 tons of diplomacy. Over indruk maken gesproken!
Breng een bezoek
Breng je een bezoek aan de Marinedagen in Den Helder, dan ervaar je tijdens die spectaculaire en informatieve dag een maritiem avontuur. Tijdens dit evenement kun je genieten van indrukwekkende demonstraties van mariniers en helikopters en kun je aan boord stappen van marineschepen. Wil je Amerikaanse schepen bezoeken, dan is de jaarlijkse Fleet Week in San Francisco (oktober) of New York (mei) een aanrader. Maar ook andere marines openen regelmatig hun deuren voor bezoekers.
Waar je ook naar toe gaat, een dag vol spanning en actie vraagt om praktisch en comfortabel reizen, dus vergeet niet om een crossbody tas dames met brede band mee te nemen. Deze handige tas biedt voldoende ruimte voor al je benodigdheden en draagt comfortabel over je schouder, waardoor je je handen vrij hebt om alle fascinerende activiteiten te verkennen. Beleef een onvergetelijke dag en neem je crossbody tas mee voor een zorgeloze en stijlvolle ervaring!

Sinds 13 augustus 2001