Marineschepen.nl
 
   
 

Mogelijkheden RAM uitgebreid

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 25-05-2004

De Amerikaanse bedrijf Raytheon, gespecialiseerd in wapensystemen, heeft op 5 mei een succesvolle test uitgevoerd met de zogenaamde Rolling Airframe Missile (RAM) tegen een oppervlaktedoel. Dit heeft het bedrijf op dinsdag 25 mei bekend gemaakt.

RAM USS Bataan
Een RAM wordt afgevuurd vanaf USS Bataan. De raket is 2,82 meter lang en weegt 73,5 kg. (Foto: US Navy)

Het raketsysteem was in eerste instantie ontwikkeld als laatste verdediging tegen luchtdoelen. Op de Pacific Missile Test Range van de Amerikaanse marine in California, bewees het raketsysteem meer te kunnen. Nieuwe software maakt het mogelijk om het systeem ook in te zetten tegen oppervlaktedoelen. Tijdens deze test werden de raketten in twee golven op het doel (een patrouillevaartuig) afgevuurd. Twee raketten (voor deze test natuurlijk zonder explosieve lading) raakten hun doel.



Capt. Albert Lang, verantwoordelijke voor de RAM bij de US Navy: "Deze tests laten een belangrijke nieuwe mogelijkheid van dit wapensysteem zien. Het heeft systeem het doel opgespoord, gevolgd en aangevallen, in de kustwateren." Juist deze kustwateren leveren voor wapensystemen problemen op door druk scheepvaartverkeer en land (en vaak ook heuvels en bergen).

RAM Raytheon
21 raketten passen in de canister. (Foto: US Navy)

Brandenburg
Aan boord van de meeste Duitse schepen staan de systemen ook. Hier de Brandenburg. (Foto: Blohm + Voss)

Hierdoor kan met radars minder ver worden gekeken, is de waarschuwingstijd minder en kunnen doelen sneller door elkaar worden gehaald. Omdat in deze gebieden de conflicten van dit moment plaatshebben, is het van groot belang dat een wapensysteem in dit gebied goed functioneert. De rol van de RAM die het, dankzij deze nieuwe mogelijkheid krijgt, is dan ook zelfverdediging tegen lucht- en oppervlaktedoelen. De RAM kan dan ook ingezet worden tegen bijvoorbeeld terroristen die met een boot vol explosieven op een marineschip afvaren.



Op dit moment is de RAM in gebruik aan boord van Amerikaanse, Duitse, Zuid-Koreaanse en Griekse schepen. De Koninklijke Marine gebruikt voor deze doeleinden de Goalkeeper. Dit (Nederlandse) wapensysteem maakt geen gebruik van raketten, maar van een 7-loops 30mm Gatling gun. Dit systeem kan ook tegen lucht- en oppervlaktedoelen worden ingezet.

Bron: Raytheon


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Demo laser tegen vliegtuigen
Sejongdaewang
Braunschweig K130
Ford vliegkampschepen
Shi Lang vliegkampschip



Reclame