Marineschepen.nl
 
   
 

Zweedse Combat Boats uitgeleend aan Nederland en UK


Bericht geplaatst: 16-10-2010

Twee Zweedse snelle aanvalsboten van het type CB90 (Combat Boat 90) zijn uitgeleend aan de Nederlandse en Britse marine. De komende zes maanden zullen de boten worden getest door de beide marines. De CB90's zijn omgebouwd zodat ze door zowel Britse als Nederlandse schepen uit het water kunnen worden gehesen. In de haven van Den Helder werd begin oktober de eerste CB90 door de davits van Hr.Ms. Johan de Witt opgetild. Hr.Ms. Rotterdam voerde al eerder in Zweedse wateren beproevingen met de boten uit.



Snel en multifunctioneel
Volgens de Zweedse marine hebben Nederland en Groot-Brittannië interesse in deze aanvalsboten. Zweden, Brazilië, Mexico, Maleisië, Griekenland en Noorwegen hebben ze reeds in gebruik. De CB90's zijn geschikt voor amfibische operaties, maar ook operaties tegen bijvoorbeeld piraten. De boten kunnen mensen en materieel transporteren voor een aanval of humanitaire hulp en zijn perfect voor operaties op rivieren. Belangrijk nadeel voor de Nederlandse marine zou zijn dat de CB90's geen voertuigen kunnen transporteren. Nederlandse duikers van de marine hebben met succes tests uitgevoerd om te kijken of de boten ook als duikplatform zouden kunnen dienen.

CB90 in de davits van Hr.Ms. Johan de Witt
CB90 in de davits van Hr.Ms. Johan de Witt (Foto: Förste sergeant Århling/Amfibieregementet, Zweedse marine)

De Zweedse scheepswerf Dockstavarvet kreeg in 1988 de opdracht van de Zweedse marine om een snelle aanvalsboot te ontwerpen. De eerste kwam in 1991 in dienst en sindsdien zijn de maar liefst 300 fast military assault craft in diverse wateren te zien. De boten zijn ongeveer 16 meter lang en hebben een maximale snelheid van ruim 45 knopen. De voortstuwing vindt plaats met waterjets en de CB90's bieden plaats aan 24 personen (incl. 3 bemanningsleden). Voor amfibische operaties kunnen de boten voorzien worden van twee Bofors .50 machinegeweren, een grenadelauncher en zelfs Hellfire raketten (zie film onderaan deze pagina).



Noorse CB90
Een Noorse CB90, met de luiken aan de voorzijde open: extra personen in- en uitgang.

Noorse CB90
De CB90 heeft een topsnelheid van maar liefst 45 knopen


CB90 demo film


Braziliaanse CB90 in Amazone gebied


Een Noorse CB90 met Hellfire missiles


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Rotterdam
Hr.Ms. Johan de Witt



Reclame