Marineschepen.nl
 
   
 

Damen Naval - Securing our seaslogo

Binnen Damen Shipyards is één divisie, waar alle marinebouwprojecten in binnen- en buitenland zijn geconcentreerd. De kern van deze Divisie Naval wordt gevormd door Damen Schelde Naval Shipbuilding (DSNS) in Vlissingen. Dit is binnen Nederland de enige 'original equipment manufacturer' (OEM) op maritiem gebied. Dit wil zeggen dat door marinebouwer Damen Naval complexe technologische maritieme projecten, vanaf de eerste bouwtekening tot de tewaterlating, worden gerealiseerd. Daarnaast staat Damen Naval bekend als full-service provider en integrator gedurende de gehele levenscyclus van haar schepen. Damen Naval doet haar projecten niet alleen, het werkt nauw samen met een grote keten van toeleveranciers. Per schip of project zijn dat ruim honderd (veelal) Nederlandse partners. Zo blijft een zelfstandig marinebouwcluster voor Nederland behouden.

Deze bedrijfspagina is een betaalde dienst en is tot stand gekomen in samenwerking met Damen Naval.

Kern Nederlandse marinebouw
Damen Naval heeft, met haar wortels die tot bijna 150 jaar in het verleden teruggaan, meer dan vierhonderd schepen over de gehele wereld geleverd. Terwijl we trots zijn op dit erfgoed, kijken we vooral ook naar de toekomst. Damen Naval integreert als OEM het werk van vrijwel de gehele keten aan bedrijven in de Nederlandse marinebouw. Zelfs als het schip op een van de buitenlandse werven van Damen Shipyards wordt gebouwd. Daarmee vormt het bedrijf de kern van de Nederlandse marinebouw. Daarin wordt samen met Defensie en belangrijke nationale kennisinstituten intensief gewerkt aan de ontwikkeling, bouw en onderhoud van innovatieve- en technologisch hoogstaande marineschepen. Dit belangrijke maritieme ecosysteem heet in de volksmond de Gouden Driehoek.

CSS
Logo's van bedrijven die werkten aan het CSS, Zr.Ms. Den Helder. (Beeld: Damen)

Hollandse school
Op basis van deze 'launching customer' projecten, worden door Damen Naval en leveranciers afgeleide modellen ontworpen en naar het buitenland geëxporteerd. Hierdoor blijft Damen Naval continu bij de tijd als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen. Hierdoor kan bij een volgende levering voor Defensie en de Koninklijke Marine, zonder verlies aan kennis, een nieuw en innovatief marineschip worden ontwikkeld. Door de integratie van veel voormalig marinepersoneel bij Damen en ook de toeleveranciers, wordt de 'Hollandse operationele school' in verregaande vorm in deze marineschepen doorgevoerd.

F126
Illustratie van het nieuwe Duitse fregat, F126, dat Damen momenteel ontwerpt voor de Duitse marine. (Beeld: Damen)

Nauwe samenwerking met de overheid
Op dit moment bouwt Damen Naval een nieuw Combat Support Ship voor de Koninklijke Marine. Daarnaast wordt hard gewerkt aan het ontwerp van de vervangers voor de M-fregatten voor de Belgische en Nederlandse marine. Gelijktijdig wordt, in nauwe samenwerking met de Duitse marinebouwketen, gewerkt aan de bouw van vier F126 (MKS) fregatten voor de Duitse marine. Daarnaast hebben we een strategische samenwerking met het Zweedse Saab Kockums met betrekking tot de bouw en het behoud van strategische kennis over onderzeeboten in Nederland. Uit deze laatste drie programma's wordt de Europese samenwerking duidelijk. Damen heeft ook een stevige rol in programma's binnen het Europees Defensiefonds, waarbij zij nauw samenwerkt met de Nederlandse overheid.

onderzeeboot
Een artist impression van een onderzeeboot van Saab en Damen in Rotterdam. (Beeld: Saab en Damen)

Damen bouwde samen met de Nederlandse marinebouw onder andere aan:

Luchtverdedigings- en Commando Fregatten

Sigma Fregatten en Korvetten

Oceangoing Patrioulleschepen

Landing Platform Docks

Joint Support Ship

Logistic Support Vessel

Hydrografische schepen

Meer weten over Damen? Bezoek dan Damen.com
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Bedrijfspagina's