Marineschepen.nl
 
   
 

Blog 2 bootjesreis 2015


Bericht geplaatst: 07-10-2015

Een nieuw blog van één van de adelborsten aan boord van Zr.Ms. De Ruyter. De marineofficieren in opleiding maken met de bootjesreis kennis met het leven op zee. Mileen vertelt dit keer hoe dag twee verliep, ingedeeld bij de wapens van de Technische Dienst.


MAG schieten vanaf het LCF Zr.Ms. De Ruyter. (Bron: NLDA)

Dag 2 - Wapens
Na een rustige avond, werd er gisteravond tussen 23:00 en 00:00 geoefend met het 'rollen van het schip'. Dit houdt in dat de schip expres heen en weer geschommeld wordt om te testen of alles gaat zoals het behoort de gaan. Dit hield voor ons in dat we lekker hebben liggen rollen in ons bedje, van links naar rechts en weer terug. Dit was het gemakkelijkst te ondervangen door op je rug te gaan liggen, en jezelf tussen het hekje en de wand te drukken om zo te blijven liggen. Na het oefenen konden we gelukkig lekker gaan slapen, want om 06:30 ging de wekker weer.

Van 06:30 tot 07:15 was er tijd om te douchen en te ontbijten, om 07:30 is het aanvang werkzaamheden aan boord. Mijn buddy en ik waren vandaag bij de wapens geplaatst, waar onderscheid gemaakt wordt tussen Wapens 1 en Wapens 2. Wapens 2 zijn de 'kleine' wapens aan boord, denk hierbij aan de torpedo's, Mag en de .50 mittrailleur. Ook de Goalkeeper (een snelvuurkanon) valt onder Wapens 2. Onder Wapens 1 vallen o.a. de Oto Breda kanon, Standard Missile 2 en Evolved Sea Sparrow Missle (ESSM). Deze wapens vallen onder de categorië 'grote wapens'.Wij hadden het geluk dat we vandaag bij Wapens 2 mochten beginnen, omdat er verschillende schietoefeningen met de .50 en de Mag op de planning stonden. Deze oefeningen worden iedere keer na groot onderhoud gehouden om de controleren of de wapens goed afgesteld staan en de stelling waarin zij vast staan ook. Dit wordt gecontroleerd door een extern bedrijf dat voor deze oefeningen speciaal aan boord gekomen was.

Het afvuren wordt gedaan door iemand van de vaste bemanning die de juiste cursus voor het wapen heeft gevolgd. Het afvuren van een Mag heeft een behoorlijke druk op het moment dat er gevuurd wordt en als je dichtbij staat dan kan je deze goed voelen. De druk die van de .50 komt is nog groter, en als je dichtbij genoeg staat voel je het door je hele lichaam dreunen. Een hele ervaring en heel tof dat wij dit van zo dichtbij hebben mogen meemaken.


Archieffoto van het 127mm kanon van Zr.Ms. De Ruyter in actie. (Foto: Defensie)

Na een leuke en drukke ochtend was het tijd voor de lunch, verder niet de meeste bijzondere gelegenheid, maar toch het vermelden waard want het is woensdag. En woensdag betekent: blauwe hap! En blauwe hap aan boord is nog lekkerder dan aan wal. Blauwe hap wordt gegeten op woensdag en houdt in dat er Indonesisch eten is (nasi, bami, saté, kip ect). Erg lekker en het was daarom ook goed druk in het Caf.

Eenmaal de lunch naar binnengehapt te hebben was er een wisseling en gingen wij bij Wapens 1 meelopen. We begonnen bij de standard missile 2, een geleidewapensysteem tegen luchtdoelen op lange afstand, dit systeem wordt gedeeld met de evolved sea sparrow missile (deze zijn bedoeld voor korte afstand). Deze twee wapens zijn speciaal bedoeld voor de LCF-fregatten, aagezien deze luchtverdediging als primaire taak hebben.Na een korte rondleiding even genoten van het zonnetje en daarna door naar de Oto Breda. Dit is het kanon van Zr. Ms. de Ruyter, bestemd voor oppervlakte- en landdoelen. In de jaren 60, toen dit model ontworpen werd, was het kanon bedoeld voor luchtdoelen, maar door de nieuwe technieken aan boord van het schip heeft het kanon een andere invulling gekregen. Na een kijkje genomen te hebben onder, bij en in het kanon was het alweer vastwerken.

Vannacht loop ik samen met mijn buddy de zeewacht, van 00:00 tot 04:00 en van 12:00 tot 16:00. Alle duo's aan boord van het schip zijn ingedeeld bij een wacht. Deze wacht lopen wij in de Commando Centrale. Dit betekent dat ik nu lekker mijn bed in ga om nog een paar uur slaap te pakken voordat de avondsnack begint (23:15). Morgen weer een nieuwe dag!

Adelborst Logistieke Dienst - Mileen

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Alle blogs bootjesreis 2015
Alle blogs bootjesreis 2014

Zr.Ms. De Ruyter