Marineschepen.nl
 
   
 

ROTEM van IAI: loitering munition voor het Korps Mariniers en Special Forces



Bericht geplaatst: 22-10-2021 | Laatst aangepast: 22-10-2021


In conflicten van nu en in de toekomst is het van cruciaal belang om een tegenstander snel te herkennen en op basis van realtime informatie te handelen. Informatiegestuurd optreden is niet voor niets een belangrijk onderwerp in de Defensievisie 2035. Maar de precieze locatie van opponent is niet altijd bekend, en het vinden van die tegenstander is al sinds mensenheugenis een cruciale schakel naar eventueel succes. Continue monitoriing van een groot gebied, tijdige detectie en snelle inzet wanneer doelen opduiken, zijn noodzakelijk. Loitering munition van Israel Aerospace Industries (IAI) is ontwikkeld voor dergelijke missies.

Dit is een gesponsord artikel. Meer info onder aan deze pagina.

Rotem
De ROTEM is feitelijk een miniatuur HAROP (een drone die doelen met radaruitzendingen kan uitschakelen). Het is het kleinste lid van IAI's Loitering Munition-familie. IAI was de eerste die honderden 'combat proven' loitering munition systemen ontwikkelde en leverde. Deze HARPY- en HAROP-systemen hebben hun operationele bijdrage al bewezen. (Foto: IAI)

Loitering munition (rondhangende munitie) is ontworpen om te opereren in complexe situaties en om bewegende doelen, voer- en vaartuigen te detecteren. Dergelijke munitie lijkt op een voorturend alerte jager die op jacht is, geduldig kijkt en wacht tot zijn doelwit zich onthult, en precies op het juiste moment toe kan slaan. Gedurende langere tijd kan loitering munition in het relevante gebied van gevechtsoperaties vliegen en gevoelige elektro-optische sensoren gebruiken of sensoren die radaruitzendingen waarnemen (anti-radiation) om een volledig gebied te bestrijken en achterhalen waar vijandelijke activiteit plaatsvindt.

Loitering munition is beschikbaar voor land- en zeetoepassingen, en is dus ook geschikt voor bijvoorbeeld het Korps Mariniers en specifieker, Special Forces, die in Nederland bestaan uit eenheden van het Korps Mariniers en de Koninklijke Landmacht.



ROTEM-L
Door de mogelijkheden die raketten en Vertical Take-Off and Landing (VTOL)-drones bieden te combineren, zorgt de tactische loitering munition ROTEM-L voor een nieuw niveau van flexibiliteit dat goed van toepassing is op speciale operaties. ROTEM-L is een compact systeem dat in een rugzak past en binnen een minuut ingezet kan worden. Op deze manier kunnen een paar ROTEM's heimelijk worden gelanceerd en 30 tot 45 minuten stil over lange afstanden (10 km) vliegen tijdens verkennings- en aanvalsmissies. ROTEM achtervolgt verborgen en lastig te grijpen vijandelijke doelen, slaat snel en resoluut toe, maar kan een aanval in elk stadium afbreken en veilig terugkeren om weer te vliegen wanneer dat nodig is.

'Simpel, intuïtief, veilig'
In tegenstelling tot zijn grotere broers, is de ROTEM ontworpen voor gebruik op tactisch niveau, waardoor operaties op peloton-, squadron- en teamniveau mogelijk worden gemaakt. Het maakt gebruik van modulaire verwisselbare payloadmodules - met verschillende payloads, waaronder dag- of nachtcamera's, dubbele camera, oorlogskop of andere ISR-payloads.

Opgevouwen in een rugzak, klaar voor gebruik binnen 60 seconden, zo laat IAI weten. ROTEM wordt bestuurd vanaf een kleine tablet met een Windows-app, met die tablet en app kan de operator ook andere loitering munition-systemen van IAI bedienen, waaronder de Green Dragon, Mini Harpy en Harop. Al deze systemen kunnen bovendien worden gelanceerd door schepen op zee om steun te leveren aan eenheden op land, en ook dan kunnen ze bediend worden met behulp van de tablet. IAI belooft een intuïtieve en eenvoudige gebruikersinterface; er zijn volgens de makers slechts drie klikken nodig voor de hele missie: opstijgen, aanval uitvoeren, safe, terugkeren. Een kaartweergave en video worden gebruikt voor missieplanning, oriëntatie, navigatie en doelverwerving.

Rotem
Twee ROTEM's met o.a. de rugzak en laptop. (Foto: IAI)

Terugkerende munitie
Indien nodig kan een aanval worden afgebroken, zelfs wanneer het wapen de eindaanval uitvoert, zonder dat het beoogde doelwit de afgebroken aanval opmerkt. Waar grotere loitering munition-systemen die een aanval afbreken niet meer kunnen terugkeren, kan de ROTEM veilig terugkeren als hij geen doelwit heeft gevonden of als de contacten niet aan de voorwaarden voor een aanval voldoen. Bovendien kan het wapen na terugkeer worden hergebruikt nadat het is teruggevonden. Om dit mogelijk te maken, maakt ROTEM gebruik van meerdere safe-and-arm-mechanismen. Door de oorlogskop te verwijderen, wordt het wapen een multirotor-bewakingsdrone met een groter uithoudingsvermogen.

Dankzij de 'slimme vliegcapaciteiten' van de drone, kan de operator zich concentreren op de missie, het doelwit en kan de operator het wapen besturen tijdens de missie, van het moment van opstijgen tot de impact of de landing.
Toch is ROTEM geen autonoom wapen. Het maakt weliswaar gebruik van vluchtbesturingsautomatisering en automatische doelherkenning, maar de operator controleert continu de missie en houdt de 'human in the loop'-besluitvorming in stand.

Maximale knal voor het gewicht
Een ander belangrijk aspect is training. Dankzij de te verwijderen explosieve lading kunnen gebruikers hetzelfde systeem gebruiken dat ze ook in de strijd gebruiken. Tijdens oefeningen kan het wapen gelanceerd worden, doelen kunnen aangewezen worden en voor oefening aangevallen worden, maar dan zonder het kinetische effect.

Terwijl multirotorplatforms dagelijks wordt gebruikt bij veiligheids- en commerciële operaties, is de ROTEM geoptimaliseerd voor militair gebruik als verkenningsplatform en wapensysteem. ROTEM combineert off-the-shelf technologie met robuust raketontwerp en is afgestemd op zijn missie qua gewicht, grootte, bereik, datalink en algehele prestaties - om een effectief en betrouwbaar wapensysteem te vormen. Wanneer ROTEM bijvoorbeeld vanaf zee wordt gebruikt, kan hij vliegen met een wind van 25-30 knopen, omstandigheden waarin, volgens IAI, andere multi-rotors niet kunnen opereren. De oorlogskop is ook uniek: hij maakt gebruik van twee standaard high explosive fragmenterende handgranaten, die gelijktijdig worden geactiveerd zodra het wapen het doel raakt of in de buurt van het doel moet exploderen, om een maximale bang for the weight te bereiken op het beste veiligheidsniveau. Deze granaten zijn geclassificeerd als insensitive munition, zij kunnen dus schokken, hitte en exploderende munitie weerstaan zonder zelf te exploderen, om te kunnen voldoen aan de hoge veiligheidseisen voor marineschepen.



Maritieme operaties
Deze tactische loitering munition is vooral geschikt voor gevechten op land, waar mariniers maximale prestaties met minimale middelen vereisen. De ROTEM's kunnen flexibel worden ingezet in elke fase van de strijd. Ze kunnen worden gelanceerd vanaf aanvalsboten of landingsvaartuigen op afstand en de kust naderen voor de aanval. Hun verhoogde posities bieden een situatiebeeld voor de inkomende amfibische troepenmacht en vallen selectief hoogwaardige doelen aan met de grootste precisie in opdracht van de gebruiker. Loitering munition die in de lucht actief zijn na een eerste aanval vervolgen hun realtime verkenningen ter ondersteuning van de mariniers op het strand.

Omdat ze de mogelijkheid hebben om toe te slaan zodra een vijandelijk contact wordt waargenomen, fungeren ze als een overwatch die onmiddelijk vijandelijke doelen kan uitschakelen indien nodig. Zodra de mariniers landinwaarts trekken, halen ze de drones terug, vervangen ze de batterijen en lanceren ze de ROTEM's opnieuw om de missie voort te zetten.

IAI verwacht dat de ROTEM loitering munitions, die zijn ontwikkeld om Special Forces en mariniers te ondersteunen in hun operaties, essentieel onderdeel zullen worden van hun uitrusting.

Dit is een gesponsord artikel. Bij een gesponsord artikel kiest een opdrachtgever het onderwerp van het artikel. IAI heeft Marineschepen.nl betaald om dit artikel te schrijven over dit onderwerp, maar IAI had geen invloed op de journalistieke inhoud.



comments powered by Disqus




Marineschepen.nl

Contact

Over deze site

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen