Piratenjacht, een kijkje bij de Deense marine

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 02-01-2014
Door: Jaime Karremann


De strijd tegen piraterij is sinds 2008 echt internationaal. Ook de Deense marine is frequent in de wateren rond SomaliŽ geweest om piraterij te bestrijden. In 2012 verscheen daar een uitgebreide documentaire over die met Engelse ondertiteling op YouTube is gezet en een uniek kijkje geeft in de Deense marine. De uitstekende Deense docu is -hoewel zo'n 2 jaar oud- ideaal voor tijdens het winterverlof!

Absalon
KDM Absalon in de Deense documentaire Piratjagt. (Bron: still)

Zr.Ms. Johan de Witt is een paar weken terug na leiding te hebben gegeven aan een internationaal verband in de strijd tegen piraterij. Net als de Koninklijke Marine is ook de Deense marine actief op het anti-piraterijvlak.

In 2012 voer een Deense filmcrew mee met KDM Absalon en filmde de gebeurtenissen aan boord van het Deense marineschip. De docu bestaat uit zes delen.
Deel 1. Vertrek van KDM Absalon uit Denemarken en de noodoproep van het schip Liquid Velvet.


Deel 2. KDM Absalon krijgt bericht dat er een skiff met piraten is gespot. De Lynx helikopter wordt erop uit gestuurd. Het Boardingteam maakt zich gereed voor de confrontatie.


Deel 3. Een verdachte dhow heeft kinderen aan boord en moet voorzichtig worden benaderd. Ook het leven aan boord van de Absalon, die nu een maand van huis is, komt uitgebreid aan bod.


Deel 4. De boordhelikopter van de Absalon gaat er elke dag op uit om een piratenkamp te observeren. Dan vertrekt plots een boot met piraten en gijzelaars naar zee.
Deel 5. Vuurgevecht met piraten.
Deel 6. Een week voor de Absalon weer naar huis gaat, is er nog veel werk te doen. Het Deense schip heeft 25 piraten gevangen en 14 gijzelaars bevrijd. De piraten moeten ondervraagd worden voor zij berecht kunnen worden.In 2011 verscheen een Nederlandse 7-delige documentaire over de anti-piraterijmissie van de Tromp. 'Midden in de marine' is hier te zien op YouTube.
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Google
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
Absalonklasse