Marineschepen.nl
 
   
 

Documentaire 'Ogen van de vloot'


Laatst aangepast: 14-01-2015

Ooit beschikte de Koninklijke Marine over een heuse Marine Luchtvaartdienst (MLD) met vliegtuigen en helikopters. In 1987, de tijd van 'Fly right, Fly Lynx' en de Orions, bestond de MLD 70 jaar. Ter gelegenheid van die mijlpaal liet de marine een documentaire maken met prachtige beelden van vooral de P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen.

Orion S-fregat
Een Nederlandse P-3C Orion passeert een S-fregat in 1987. (Foto: A.S. van der Meer/ Koninklijke Marine)

De Marine Luchtvaartdienst (MLD) werd in 1917 opgericht en vormde direct een belangrijk onderdeel van de Koninklijke Marine: het vliegtuig bleek een ideale verkenner boven zee. Later kwam de helikopter en zo bestond eind jaren '80 de MLD uit 22 Westland Lynx helikopters en 13 P-3C Orion maritieme patrouillevliegtuigen die opereerden vanaf Marinevliegkamp De Kooy en Valkenburg.De documentaire die de Koninklijke Marine in 1987 liet maken, geeft een prachtig beeld van vooral de fixed-wing kant van de MLD. Natuurlijk valt de typische jaren '80 haardracht direct op, net als de oude oranje overalls. Maar de documentaire neemt de kijker terug naar de tijd van de Orions: milieupatrouilles boven de Noordzee, schaduwen van Russische vlootverbanden, patrouilles vanaf Keflavik (IJsland) en samenwerking met de Lynx helikopters vanaf S-fregatten.

De 40 minutenlange film van regisseur Franz Arnold had wat korter gekund door de wat kolderieke scenes met 'Michiel de Ruyter', maar dat mag de pret niet drukken. Dankzij liefhebber Dutchie66 is de documentaire sinds kort voor iedereen te zien op YouTube.


Een documentaire met zeer veel informatie over de Orions van de MLD.

Dit artikel is het startschot voor meer aandacht voor maritieme helikopters en vliegtuigen op Marineschepen.nl.comments powered by DisqusMarineschepen.nl
Contact
Over deze site
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Dossiers

Gerelateerde artikelen
S-fregatten