Marinefoto Maandag 20

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 07-03-2011

Marinefoto maandag
Britse Lynx helikopter

Lynx in de duisternis
Westland Lynx helikopters zijn de vliegende werkpaarden in 18 landen; van Algerije tot Zuid Korea. De landen met de meeste Lynx helikopters zijn Groot-Brittannie (200), Frankrijk (31), Duitsland (22) en Nederland (20). En Nederlandse Westland Lynx helikopter werd op 3 maart tijdens een evacuatie actie in Libi aan de grond gehouden door plaatselijke strijdkrachten.

De Lynx stamt uit de jaren '70 en de Koninklijke Marine vliegt er mee sinds 1978. De eerste heli's zijn verouderd, maar de Lynx is nog altijd de snelste helikopter ter wereld. Het record staat op 400 km/ uur.Oorspronkelijk werd de Lynx helikopter ontwikkeld voor civiele doeleinden, maar de heli bleek erg in trek als maritieme helikopter. De taken van de heli's verschillen. De Nederlandse Lynx helikopters hebben vooral als taken: Search and Rescue (op zee en op land), onderzeebootbestrijding en transport.

De Lynx op de foto is zojuist opgestegen van een Brits marineschip, maar vliegt zelf in dienst van de Britse landmacht. Deze versie heeft andere bewapeningsmogelijkheden dan de maritieme versie; bijvoorbeeld raketten tegen tanks ipv torpedo's. De maritieme versie heeft de mogelijkheid om behalve torpedo's tegen onderzeeboten ook een 7.62mm mitrailleur aan boord te nemen. Deze wordt gebruikt om piraten en drugsbootjes tot stoppen te dwingen. De Britse versie heeft ook de beschikking over Sea Skua missiles tegen oppervlakteschepen.

Maritieme helikopters zijn erg belangrijk voor marineschepen. Zij vergroten het bereik van het marineschip enorm. Zo zorgen ze voor extra verkenningsmogelijkheden, eenvoudig en snel transport, en bescherming tegen onderzeeboten. De maritieme heli's zijn geen aanvals helikopters; ze kunnen zich middels bijv. flares wel verdedigen tegen raketten, maar zijn kwetsbaar voor geweervuur, granaten, etc.

De Nederlandse Lynx helikopters worden vervangen door de NH-90, die dezelfde taken zal krijgen. De originele Lynx is inmiddels doorontwikkeld in verbeterde versies als de Super Lynx en de Lynx Wildcat. Beide vooral voor de Britse marine en landmacht.Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
De Kooy moet dicht
Vervanger Lynx op koers
Nieuwe helikopters