Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 40

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 03-10-2011

Marinefoto maandag
Het Scheepvaartmuseum en de marinekazerne Amsterdam van de andere kant. De stad zou net zo trots moeten zijn op de kazerne als op het museum.

Van de andere kant
Na een grondige verbouwing werd op 1 oktober 2011 het Scheepvaartmuseum in Amsterdam weer geopend. Zowel de binnen- als de buitenkant van het eeuwenoude gebouw werden opgeknapt, en belangrijker nog: de tentoonstelling vernieuwd, verbeterd en vele malen interactiever gemaakt dan in het verleden.



In de media werd het vernieuwde museum voorafgaand aan de heropening uitgebreid beschreven en gefotografeerd. Terecht veel lof voor de expositie, prachtige foto's van het vernieuwde gebouw. Helaas kwam de bijzondere historische omgeving nauwelijks aan bod. Overigens besteedt het museum zelf ook weinig aandacht aan de omgeving en de oorsprong van het gebouw. Dat is jammer, want in andere berichtgeving komt diezelfde omgeving wel aan bod: als het gaat om de verkoop van de marinekazerne. Ooit waren dit gebouw en de marinekazerne onlosmakelijk aan elkaar verbonden.

Daarom in deze Marinefoto Maandag eens een foto van de andere kant.

Op deze luchtfoto van begin jaren'90 is het Scheepvaartmuseum linksboven in beeld te zien. Let op de gelige kleur van het gebouw; die is nu vervangen door een veel lichtere en oorspronkelijkere steenkleur. Rechtsboven is de IJtunnel te zien en de rest van de foto wordt gevuld door het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Dit etablissement bestond tot de bouw van de IJtunnel (hier te zien nog zonder groen NEMO gebouw) vooral uit water: de scheepswerf van de marine. Hier werden sinds 1655 marineschepen gebouwd voor de Hollandse vloot, met touwen, zeilen en kanons die uit 's Lands Zeemagazijn kwamen.

Dit Zeemagazijn, stammend uit 1656, werd in 1968 door de marine afgestaan en verbouwd tot Scheepvaartmuseum. De nauwe band die het marinepersoneel eeuwenlang met het gebouw had, ging verloren.

Over de gebouwen op deze foto valt nog wel meer te zeggen. In het midden van de foto zien we een pleintje, dat was het exercitieterrein. Hier heeft menig marineman- en vrouw het marcheren beoefend. De drie rechthoekige gebouwen zijn sinds de jaren '90 de gebouwen waar de carriere van al het marinepersoneel is begonnen: werving & selectie. Het voormalige Caf (het lagere vierde gebouw dat het plein omsluit) was in de tijd van deze foto de eet- en verblijfplaats van matrozen en korporaals. Een bekend onderdeel van de marinekazerne Amsterdam zijn de twee rechthoekige gebouwen precies onder de IJtunnel: de TOKM, Technische Opleidingen Koninklijke Marine, ofwel de technische school van onze zeemacht.



Tot slot val nog iets op: een marineschip aan de Dijksgracht! Tegenwoordig meren marineschepen af aan de Passenger Terminal Amsterdam, dat aan de andere kant van het spoor ligt. Alleen het VOC schip de Amsterdam ligt er nog, maar ja dat is een replica van een koopvaardijschip die honderden meters verderop op de VOC-werf werd gebouwd.

Inmiddels is het terrein niet alleen in gebruik bij de marine, maar ook de andere krijgsmachtdelen hebben er hun afdelingen. Ook de politie en het Scheepvaartmuseum maken dankbaar gebruik van het terrein, net als vele organisaties van evenementen (denk aan Sail, Sinterklaasintocht, etc). De voorzieningen en ligging zijn perfect om te gebruiken bij grote calamiteiten in de stad; de laatste militaire kazerne van Amsterdam is de enige locatie die de gemeente grootschalig kan inzetten voor hulp en veiligheid.

De ruim 356 jaren aan geschiedenis van het marineterrein zijn uitstekend beschreven in het uitstekende boek Van Werf tot facilitair complex, door Alan Lemmers. Misschien zou het Scheepvaartmuseum hier eens uit moeten putten. Ook zou het niet verkeerd zijn voor Amsterdammers (en vooral de lokale politici) om er eens in te bladeren; op dit terrein werd vele eeuwen bijgedragen aan de bescherming van de Amsterdamse rijkdom. Het verdient een fraai gebouw als dat van het opgeknapte Scheepvaartmuseum, maar niet de handenwrijvende ambtenaren die aan landje pik willen doen. Daar is het terrein nu veel te nuttig voor.

Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.



Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001



Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Marinekazerne weg?