Marinefoto Maandag 5

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 01-11-2010

Marinefoto maandag
Zeldzaam transport: een Russische Victor I op weg naar de sloop aan boord van het Nederlandse vrachtschip Transshelf van de firma Dockwise uit Breda.

Bijzonder oud
Het Nederlandse bedrijf Dockwise kreeg een aantal jaar geleden wel een heel opmerkelijke opdracht: het vervoeren van Russische nucleaire onderzeeboten naar de laatste rustplaats. De Russische marine had decennialang zo veel mogelijk geheim gehouden, maar moest toch dit ietwat pijnlijke verzoek doen. Aanleiding waren ongelukken met dergelijke transporten.
Toen de 16 Victors I in de periode 1967 - 1974 werden gebouwd, behoorden ze tot de snelste onderzeeboten ter wereld met een geavanceerde rompvorm. Maar ook tot de lawaaiigste. De belangrijkste taak was het aanvallen van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakte schepen. Hiervoor beschikten ze zelfs over torpedo's met kernkoppen.Op deze foto is goed te zien hoe reusachtig deze onderzeeboten zijn. Met 93 meter lengte en 10 meter breedte zijn de mannetjes links op de foto piepklein. Zij plaatsen overigens balken om te voorkomen dat de sub tijdens transport omvalt. Van de zes torpedobuizen zijn de twee bovenste goed te zien. Het gat boven de zes uitgangen is de ingang voor de torpedo's. De andere torpedobuizen zijn bedekt met typisch zeeleven op de scheepshuid. Dit vermindert overigens de vaareigenschappen van de onderzeeboot.

Toen het Sovjetrijk in de jaren '90 ineenstortte, viel ook het doek voor deze onderzeeboten. Tijdelijk zelfs voor de gehele Russische marine. Het beeld van roestende schepen en onderzeeboten in ongebruikte havens bepaalt al jaren het imago van de Russische marine. Toch is dat steeds minder; de oude schepen worden opgeruimd en nieuwe schepen (weliswaar minder) komen er voor in de plaats. Bovendien blijft de kennis van de Russische scheepswerven op peil dankzij de vraag naar Russische schepen en wapens vanuit het buitenland.

Maar zoals duidelijk is, zal deze onderzeeboot nooit meer varen. Nu de Russische marine weer in een opgaande lijn zit, zal deze vervangen worden door minder, maar veel betere onderzeeboten.

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Als je foto's mailt verklaar je deze voorwaarden hebben gelezen en akkoord te zijn.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen
Boek: Een zee van geheimen