Marineschepen.nl
 
   
 

Marinefoto Maandag 51

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 19-12-2011

Marinefoto maandag
Toeschouwers, een explosie, een waterzuil en een aardige visvangst.

Vissen
De torpedobootjagers van de Holland en Friesland klasse (1954 t/m 1982) hadden dieptebommen als wapen tegen onderzeeboten. De dieptebom kennen we natuurlijk uit de vele duikbootfilms die zich afspelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit wapen is dus enige tijd in gebruik geweest. Het was dan ook niet een heel ingewikkeld wapen. Eenvoudig gezegd moest de dieptebom vanaf een rek achter op het schip het water in, of via een lanceerinstallatie verder weg geschoten worden. Vervolgens ontplofte de bom op de vooraf ingestelde diepte, het liefst zo dicht mogelijk bij de vijandelijke onderzeeboot zodat deze een lek zou krijgen.Het idee achter de dieptebom is behoorlijk eenvoudig, het inzetten van het wapen kon net zo spectaculair zijn. Zeker als de dieptebomrekken achter op het schip werden gebruikt. Om te beginnen moest het schip zoveel mogelijk vaart maken. Je wilt immers niet te dicht bij de ontploffende dieptebom zijn. Na een plons in het water volgde een aantal seconden van spanning, gevolgd door een enorme klap, een trilling door het hele schip en een flinke waterzuil.
Met een beetje geluk bleef het effect van de explosie beperkt tot een aardige visvangst, en was de schade aan eigen schip nul. Helaas kwam het voor dat ook de schepen zelf averij opliepen; van servies tot machines.

Deze prachtige foto is gemaakt aan boord van een jager van de Holland of Friesland klasse. Rechts op de foto is de koepel van het 12 cm kanon te zien.
Tegenwoordig worden alleen torpedo's ingezet tegen onderzeeboten.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen