Marinefoto Maandag 58

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 06-02-2012

Marinefoto maandag
Doorkijkje naar drie Argentijnse marineschepen. (Foto: Argentijnse marine)

Doorkijkje
Nu de spanningen tussen Groot-BrittaniŽ en ArgentiniŽ met de week verder oplopen, als ware het een 30 jarige cyclus, wordt het tijd voor een onderzoekende blik richting de Argentijnse marine.De foto geeft ons een mooi doorkijkje vanuit een Argentijnse marinehelikopter. De drie schepen in beeld zijn (van links naar rechts) fregat ARA Almirante Brown, bevoorrader ARA Patagonia en fregat ARA SarandŪ. Beide fregatten zijn van de Almirante Brown klasse, de belangrijkste oppervlakteschepen van de Argentijnse marine.
De klasse bestaat uit 4 fregatten van Duitse makelij. Ze zijn van het MEKO-concept, in de jaren '80/ '90 een succesvol exportproduct van de Duitse scheepsbouwer Blohm & Voss. De 125 meter lange schepen zijn bewapend met Exocets als wapen tegen andere schepen en Aspide SAM tegen luchtdoelen. Verder hebben ze Nederlandse radars.
De Patagonia is een oude Franse bevoorrader uit 1975 (Durance) en werd in 1999 verkocht aan ArgentiniŽ. Dit is de enige echte bevoorrader van het Zuid-Amerikaanse land.

Na de oorlog met Groot-BrittanniŽ en het einde van de dictatuur in ArgentiniŽ, werden de uitgaven aan defensie drastisch teruggebracht. De Argentijnse marine is nog altijd niet de marine die het ooit was met o.a. een vliegkampschip (ex-Hr.Ms. Karel Doorman). Weliswaar heeft het nog de bekende Super Etendard vliegtuigen met Exocets, maar die zijn niet allemaal operationeel. Verder heeft het nog een aantal Orion maritieme patrouillevliegtuigen.
De onderzeedienst is klein met 3 Duitse onderzeeboten (1 uit 1974 en 2 uit 1984 en '85). Tot slot beschikt de Argentijnse marine over een aantal korvetten, bewapend met hun favoriete Exocet.

ArgentiniŽ ging een aantal jaar geleden nog failliet, maar heeft zich aardig hersteld. Dat, gecombineerd met de claim op de Malvinas (Falklandeilanden), maakt dat er actief gepoogd wordt om de Argentijnse marine weer wat te verbeteren. Voorlopig blijft het echter een kleine en lokale marine.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen