Marinefoto Maandag 60

Bookmark and Share
Laatst aangepast: 20-02-2012

Marinefoto maandag
HMS Gloucester. In de verte een Type 23 fregat. (Foto: Royal Navy)

De eerste keer
HMS Gloucester, een Type 42 destroyer uit 1982 maakt in schitterend zonlicht een mooie bocht stuurboord uit. Het schip werd in 2011 uit dienst gesteld, maar schreef deze week precies 21 jaar geleden geschiedenis.

25 februari 1991. Het Amerikaanse fregat USS Jarrett (OH Perry klasse), het slagschip USS Missouri (Iowa klasse) en de Britse destroyer HMS Gloucester voeren voor de kust van Irak. De Golfoorlog was in volle gang en het slagschip USS Missouri had in die weken daarvoor Tomahawk kruisvluchtwapens afgevuurd, plus bijna 800 granaten op Irakese doelen geschoten. Die 410 mm kanons van de Missouri waren gigantisch, dus Irak was gebrand op een tegenaanval.Vanaf land lanceerde Irak twee HY-2 Seersucker kruisvluchtwapens op de drie schepen. De radars van de drie ontdekten de Seersuckers en al snel daarna lanceerden ze chaff, waardoor een wolk van kleine snippers met radarreflecterend materiaal ontstaat en de vijandelijke radar misleid wordt.

Die misleiding werkte, maar het was de Phalanx van USS Jarrett die er in trapte. Het snelvuurkanon (vergelijkbaar met Goalkeeper), stond in automatische modus en vuurde 20mm granaten op de enorme radarecho boven de Missouri. Het slagschip werd geraakt, met één licht gewonde tot gevolg.
Ondertussen kwam minstens één van de kruisvluchtwapens met subsonische snelheid op het trio af, de ander ging mis.
HMS Gloucester was echter scherp en lanceerde twee Sea Darts. De Sea Darts schoten met Mach 2 richting doel en de Seersucker werd vernietigd.

Hiermee was de eerste succesvolle "raket-raket onderschepping" in de geschiedenis een feit en zal HMS Gloucester voor altijd gekoppeld zijn aan deze eerste keer.Wat is Marinefoto Maandag?
Iedere maandag staat een briljante, super bijzondere, heel vreemde of zeldzame marinefoto in de spotlights. Of een gewone foto met een bijzonder verhaal erachter. Dat kan een foto zijn uit het heden of verleden. Zolang het maar over de marine gaat!

Klik hier voor eerdere Marinefoto Maandagen.

Heb je zelf foto's, tips of ideeen? Mail ze naar ons! Kijk dan ook even naar deze voorwaarden.Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Flickr
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Marinefoto Maandag overzicht

Gerelateerde artikelen