Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Van Amstel naar New Orleans

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 02-09-2005

Vooruitlopend op een eventueel formeel Amerikaans verzoek vertrekt het M-fregat Hr.Ms. Van Amstel van Curašao om hulp te bieden aan de inwoners van de Amerikaanse stad New Orleans die getroffen werd door de orkaan Katrina. Het fregat heeft de afgelopen maanden als stationsschip in de West gediend en wordt afgelost door Hr.Ms. Tjerk Hiddes.

Vier dagen varen
De eventuele inzet van het fregat volgt op het aanbod dat Minister van Buitenlandse Zaken Bot deed aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot, om in de getroffen gebieden humanitaire assistentie te verlenen. Het marineschip stoomt alvast op richting New Orleans om bij formele goedkeuring ogenblikkelijk hulp te kunnen bieden. Binnen vier dagen na vertrek kan het schip in het rampgebied zijn.

Hr.Ms. Van Amstel vertrekt richting New Orleans
Hr.Ms. Van Amstel vertrekt richting New Orleans.

Goed geoefend
Schepen van de Koninklijke Marine zijn standaard uitgerust om noodhulp te verlenen. Extra hulpmiddelen zijn bovendien voor vertrek uit Curašao aan boord genomen. Het gaat hier om eenheden van het Korps Mariniers en aanvullende kleine vaartuigen.Het verlenen van noodhulp wordt vaak geoefend door de marine. Defensie heeft in het Caraibisch gebied de afgelopen jaren verscheidene keren humanitaire assistentie verleend na orkaanpassages.Vele zeemijlen achter de rug
Hr.Ms. Van Amstel is de afgelopen half jaar stationschip geweest in de wateren rond de Nederlandse Antillen. EÚn van de hoogtepunten tijdens haar deployment was de vangst van 2000 kg coca´ne op 28 augustus 2005. Het schip zou richting Roosevelt Roads varen om daar afgelost te worden als stationsschip door Hr.Ms. Tjerk Hiddes. Deze haven op Puerto Rico is vandaag dus gewijzigd in New Orleans.
Dat de Van Amstel niet stil heeft gezeten blijkt uit ook het feit dat vˇˇr de functie in de West als "drugsbuster", het schip in mei door Hr.Ms. Willem van der Zaan werd afgelost van haar NAVO taken in de Middellandse Zee.

LTZ2 Nataschja Hummel


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Karel Doorman klasseReclame