Marineschepen.nl
 
   
 

Brand aan boord Canadese onderzeeboot


Bericht geplaatst: 06-10-2004

Aan boord van de Canadese onderzeeboot HMCS Chicoutimi van de Victoria klasse is dinsdag 5 oktober twee maal brand uitgebroken. Eén bemanningslid is een dag later overleden aan zijn verwondingen. De onderzeeboot was op zijn eerste reis onderweg van Faslane (Schotland) naar Halifax (Canada) toen brand uitbrak. De boot voer aan de oppervlakte op de Atlantische Oceaan. Verschillende eenheden van de Britse marine snelden op de onderzeeboot af om de bemanning assistentie te verlenen en de gewonden te evacueren.

Victoria klasse onderzeeboot
HMCS Windsor, een van de andere onderzeeboten van de Victoriaklasse.

Grote reddingsactie
Brand aan boord van een schip is een nachtmerrie, brand aan boord van een onderzeeboot is echter twee keer zo erg. Door de kleine ruimtes aan boord van een sub zijn er niet veel "aanvalsroutes" (wegen om de brand te benaderen) en heeft men sneller last van rook ontwikkeling. Gelukkig was de Canadese onderzeeboot aan de oppervlakte toen het gebeurde. Het gevaar verklaart ook de grote reddingsactie die op touw is gezet: één patrouillevliegtuig van de Britse luchtmacht, drie type 2 fregatten, twee bevoorraders, twee sleepboten, drie maritieme helikopters en een Amerikaans "submarine support vessel" maakten deel uit van de actie.Twee keer brand
De actie kwam op gang nadat tot twee maal toe brand was uitgebroken aan boord van Canada´s nieuwste aanwinst, welke afgelopen weekend officieel in de vaart was genomen. In beide gevallen waren het electriciteitsbranden, waardoor alle systemen aan boord uitvielen, waaronder de voortstuwing en stuurinrichting. Toch wist de bemanning een noodsignaal af te geven. Later kon worden gemeld dat de brand geblust was en dat er negen gewonden waren. HMS Montrose (een Type 23 fregat van de Britse marine) arriveerde om 1300 uur ´s middags op 6 oktober bij de onderzeeboot. De zeer slechte weersomstandigheden maakten de werkzaamheden zeer moeilijk: golven van wel 5 meter hoog. Toch lukte het om een medisch team aan boord van de Chicoutimi te krijgen. Ook een technisch team werd aan boord gezet om de systemen weer op gang te krijgen. De verschillende andere eenheden assisteerden ook met technische specialisten.
Met een Sea King van de Britse marine werden drie gewonden vervoerd naar ziekenhuizen in (Noord-)Ierland. Woensdagavond 6 oktober maakte de Canadese regering bekend dat een 32-jarige officier was bezweken aan zijn verwondingen.

De verwachting is dat het weer vrijdag beter wordt. Dan kan de onderzeeboot gesleept worden als de voortstuwing nog niet werkt.

Victoria klasse onderzeeboot
Opengewerkt model van de Victoria klasse.Voormalig HMS Upholder
De onderzeeboot maakt deel uit van de Victoria klasse onderzeeboten en heeft 47 opvarenden aan boord. Deze vier onderzeeboten zijn tweedehands gekocht van de Britse marine, die ze zeer maar heel even in gebruik heeft gehad. De Royal Navy besloot namelijk over te stappen op nucleaire onderzeeboten, de vier hebben een diesel-electrische voortstuwing. Echt veel plezier heeft Canada er nog niet van gehad: met de drie eerder opgeleverde boten zijn vooral problemen geweest, variërend van lekkages tot scheuren.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Victoriaklasse
Canadese onderzeeboot wordt gesleept