Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Walrus bespiedt Iran


Bericht geplaatst: 21-11-2002

De Nederlandse onderzeeboot Hr.Ms. Walrus heeft op verzoek van de Verenigde Staten in het geheim informatie verzameld over de marine van Iran. Dat heeft staatssecretaris Van der Knaap van Defensie gezegd tegenover de Wereldomroep.

Walrus
Hr.Ms. Walrus aan de oppervlakte. (Foto: Koninklijke Marine)

Hr.Ms. Walrus is op verzoek van de Amerikanen ingezet voor de operatie Enduring Freedom, voor de strijd tegen het terrorisme. Onderzeeboten zijn uitermate geschikt voor dit soort acties.Onvindbaar
Zonder dat iemand ze kan opsporen kunnen ze lange periode fotoīs maken en berichtenverkeer onderscheppen. Onderzeeboten zijn dan ook van groot belang voor iedere marine, zowel in vredestijd als in tijden van oorlog. De gegevens die door de onderzeeboot zijn verzameld zouden gebruikt kunnen worden bij een eventuele aanval op Irak. Iran zou door de Amerikanen beschouwd worden als een grote risicofactor bij een eventuele militaire actie tegen buurland Irak.

Lees hier meer over de kracht van onderzeeboten: onderzeeboot special.Iran
De marine van Iran staat niet bekend om z'n slagkracht. De vloot bestaat uit 3 fregatten van de Alvand klasse (gemaakt in Groot-BrittanniŽ, oorspronkelijk 4: 1 is tot zinken gebracht door de VS in 1988), 3 korvetten van de Bayandor klasse, 3 onderzeeboten van de Kilo klasse en 20 FPB's (Fast Patrol Boats, snelle zwaar bewapende kleine boten) van Franse en Chinese makelij. Vooral de Kilo klasse onderzeeboten en de 20 FPB's kunnen voor problemen zorgen.

(bron nieuwsbericht: www.wereldomroep.nl, www.iinavy.org)


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Walrus klasse
Alvand klasse

Onderzeeboten