Marineschepen.nl
 
   
 

Alvandklasse fregatten (Iran)


Laatst aangepast: 23-11-2018

De drie MK-5 / Alvandklasse fregatten (Alvand, Alborz en Sabalan) vormden decennialang de kern van de bovenwatervloot van Iran. De Iraanse marine opereerde vele jaren in de lokale wateren (o.a. Perzische Golf) en deze Vosper Mk5 fregatten hadden ook daar hun rol. De schepen werden later meer ingezet voor meer internationale taken zoals anti-piraterij acties en vlagvertoon. Drie van de vier ruim vijftig jaar oude schepen zijn nog steeds in dienst.

Alvand
IS Alvand (71), naamgever van de klasse.

De Britse scheepsbouwers Vosper Thornycroft en Vickers bouwden eind jaren '60 vier van deze fregatten voor Iran. Zij werden in dienst gesteld onder andere namen, die door het Islamitische bewind zijn veranderd. Het land is genoodzaakt om deze oude schepen in de vaart te houden, door financiele tekorten en door de Westerse boycot die volgde op de Islamitische revolutie (1979) en de oorlog tussen Iran en Irak.Operation Praying Mantis
Van de vier oorspronkelijke fregatten, zijn er drie over. Nummer vier -Sahand- werd op 18 april 1988 tijdens de oorlog tussen Iran en Irak tot zinken gebracht door de Amerikaanse marine. De aanval, genaamd Operation Praying Mantis, vond die dag plaats als vergelding op het leggen van mijnen door de Iraanse marine en het beschadigen van een Amerikaans marineschip. De Sahand behoort tot een klein aantal schepen, dat door kruisvluchtwapens tot zinken is gebracht. Deze wapens werden afgevuurd door de USS Joseph Strauss (Charles F. Adams) en Intruder vliegtuigen van de US Navy, nadat het fregat alleen de aanval koos tegenover een overmacht van 10 Amerikaanse schepen (incl. vliegkampschip met tientallen vliegtuigen). De bommen en Harpoons zorgden ervoor dat het schip al snel brandend in het water lag. Overigens werd ook de IS Sabalan tijdens een soortgelijke hopeloze poging geraakt. Dat schip kwam er met een voltreffer door een bom vanaf en werd, nadat het teruggesleept werd naar Iran, weer volledig hersteld.

Sahand
IS Sahand had op 18 april 1988 beter in de haven kunnen blijven.

Wapens en sensoren
De belangrijkste sensor voor het luchtbeeld is de Plessey AWS-1 luchtwaarschuwingsradar. Deze radar komt oorspronkelijk uit de jaren '50 en heeft een maximaal bereik van 111 km voor kleine luchtdoelen. Een ander onderdeel van het verouderde sensorpakket is de Type 174 rompsonar. Het ontbreekt de schepen aan een hangaar en goed ingericht helidek, en moeten daardoor een helikopter -een belangrijke sensor- missen.De oorspronkelijke wapens zijn door de Iraanse marine vervangen. Nieuw is een Iraans wapensysteem: Noor, gebaseerd op de Chinese C-802 (NATO: CSS-N-8 Saccade) en het belangrijkste wapen tegen oppervlakte eenheden. De Noor heeft een bereik van zo'n 200 km. Waarschijnlijk vliegt de Noor het laatste deel van de vlucht zeer laag en is mogelijk (net als de C-802) in staat om "evasive manoeuvres" uit te voeren, ofwel zigzaggend op het doel af te vliegen.

Hiermee zijn overigens direct de belangrijkste wapensystemen van de fregatten beschreven. Voor een luchtaanval zijn de Alvand fregatten kwetsbaar: zij hebben alleen (snelvuur)kanons als antwoord.

Sinds 2008 stuurt Iran met regelmaat schepen naar de wateren rond Somalie om piraterij te bestrijden. In februari 2011 was IS Alvand wereldnieuws toen het met bevoorrader IS Kharg door het Suez-kanaal richting Middellandse Zee voer. Dit waren de eerste Iraanse marineschepen sinds de jaren '70 die het kanaal passeerden. Israel maakte tegen de doorvaart bezwaar.

Alborz
Het Iraanse fregat Alborz (72) van de Alvand klasse

Vervanging
Sinds 1997 wordt in Iran gewerkt aan de vervangers van de Alvandklasse. Dat resulteerde in de Moudgeklasse fregatten. Deze klasse van uiteindelijk zeven schepen bestaat nu uit twee schepen, waarvan één in 2018 zwaar beschadigd raakte en wordt hersteld.
Nummer Naam In dienst Uit dienst
71 Alvand (ex-Saam) 1968
72 Alborz (ex-Zaal) 1969
73 Sabalan (ex-Rostam) 1969
74 Sahand (ex-Faramarz) 1972 1988
(gezonken)
Afmetingen 94,5 x 11,1 x 3
Max. waterverplaatsing 1.540
Max. snelheid 39 knopen
Bemanning 125-146
Voortstuwing 2x Paxman Ventura cruising diesel
2x Rolls Royce Olympus TM-3A boost gas turbine
In totaal 46.000 pk
Wapensystemen 4x C-802 / Noor kruisvluchtwapens tegen schepen
1x Vickers 4.5 inch (114 mm) Mark 8 kanon
1x dubbelloops 35 mm luchtafweer
2x enkel 20 mm luchtafweer
2x 0.50 machinegeweren
Torpedo's
Sensoren AWS-1 luchtwaarschuwingsradar
2x RTN-10X vuurleidingsradar
RDL-2AC radar ontvanger
Type 174 sonar
Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nederlandse marineschepen

Belgische marineschepen

Marineschepen wereldwijd

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Walrus bespiedt Iran
Alvand door Suezkanaal