Marineschepen.nl
 
   
 

Iraanse marineschepen door Suez kanaal

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 22-02-2011

Het Iraanse fregat IS Alvand en bevoorradingsschip IS Kharg zijn dinsdag 22 februari begonnen aan hun doorvaart door het Suezkanaal. Het is de eerste keer sinds 1979 dat Iraanse marineschepen het Suezkanaal passeren. Eerder werd de doorgang geweigerd door Egypte. De schepen van de Israelische aartsvijand Iran zijn op weg naar SyriŽ, het buurland dat het vaker aan de stok had met Israel. Israel heeft dan ook geschokt gereageerd op de komst van de twee oorlogsschepen.

Alvand
IS Alvand (71), naamgever van de klasse.

Geen aanval
Het bezoek door de schepen aan SyriŽ zou gezien kunnen worden als machtsvertoon of een provocatie richting Israel. Het bevoorradingsschip IS Kharg zou volgens geruchten wapens voor SyriŽ aan boord hebben.
Uiteraard hoeft Israel niet te vrezen voor een aanval door deze schepen. Het fregat IS Alvand heeft 4 uitstekende (Chinese) wapens tegen schepen aan boord, maar geen raketten tegen landdoelen. Het zou dus vier schepen tot zinken kunnen brengen. Iedere inzet van een wapen door het fregat, zal echter een enorme escalatie tot gevolg hebben die overigens zal beginnen met de ondergang van beide Iraanse marineschepen. Zowel de Alvand als de Kharg hebben namelijk zeer beperkte sensoren en nauwelijks afweer tegen inkomende raketten. Het fregat heeft ook torpedo's aan boord tegen onderzeeboten, echter daarvoor zul je de onderzeeboot eerst moeten vinden. Het meer dan 40 jaar oude fregat zal daar veel moeite mee hebben, gelet op de verouderde sonar.Voor de Israelische marine is het bezoek van de twee schepen eerder een buitenkansje om de Iraanse schepen te volgen. Vooral om hun radar- en geluidsprofielen op te nemen. Dit zijn typisch taken voor de Israelische onderzeedienst, die hun Dolphin klasse onderzeeboten ongetwijfeld op inlichtingenpad naar de Iraanse schepen zullen sturen.

Israel vloot
Op de voorgrond een Israelische onderzeeboot van de Dolphin klasse. Dit zijn moderne en zeer geavanceerde diesel-elektrische onderzeeboten. Op de achtergrond twee Israelische schepen van de Sa'ar klasse.

Nieuws
De reis van de twee Iraanse marineschepen door het Suezkanaal werd op woensdag 16 februari wereldnieuws toen de IsraŽlische minister van Buitenlandse Zaken Liebermann hun aanwezigheid een provocatie noemde. Begrijpelijk dat het idee van Iraanse marineschepen voor de IsraŽlische kust hem zorgen baart, maar eigenlijk is dat geen nieuws.

Het nieuws zit hem meer in dat de Iraanse marine verder van huis (kan) opereren. Waar het eerder vooral actief was in de regionale wateren zoals de Perzische Golf, is het de laatste jaren ook daarbuiten in actie gekomen. De Alvand en de Kharg zijn namelijk het Iraanse smaldeel tegen de piraterij in de Golf van Aden. Sinds 2008 zijn Iraanse schepen actief om die wateren veiliger te maken. De laatste jaren krijgt de marine binnen de Iraanse strijdmachten meer aandacht en wordt zelfs gewerkt aan in Iran gebouwde onderzeeboten en fregatten. Gevolg is dat het dus gaat doen wat andere marines dagelijks doen; de wereld rond varen (en gebruikmaken van het Suezkanaal).Dat marineschepen tijdens een periode van anti-piraterij ook havens aandoen is heel gebruikelijk; voor reparaties, vlagvertoon en ontspanning. Natuurlijk kun je vraagtekens zetten bij de bestemming, maar aan de andere kant is het heel normaal dat schepen bevriende landen opzoeken. Het was pas echt nieuws geweest als het een Israelische of Amerikaanse haven had bezocht voor een weekendje stappen en shoppen.

Lees hier op marineschepen.nl meer over het Iraanse fregat IS Alvand.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Alvand klasse
Walrus bespiedt Iran