Marineschepen.nl
 
   
 

Hr.Ms. Rotterdam naar Liberia

Bookmark and Share
Bericht geplaatst: 27-10-2003

Het kabinet heeft vrijdag 24 oktober besloten om het Landing Platform Dock Hr.Ms. Rotterdam, ook wel amfibisch transportschip geheten, voor een periode van maximaal drie maanden naar Liberia te sturen. De oorlogsbodem wordt ter beschikking gesteld van de United Nations Mission in Liberia (UNMIL) en heeft 265 man aan boord, verdeeld over de bemanning, een chirurgisch team, een peloton mariniers, de bootcompagnie en een helikopterdetachement.


Hr.Ms. Rotterdam (foto: CAVDKM)

Hr.Ms. Rotterdam zal goederen, voertuigen en waar nodig troepen van Monrovia naar de kuststeden Buchanan en Harper vervoeren en desgevraagd drinkwater leveren. Ook bestaat de mogelijkheid dat het LPD wordt ingezet voor het ophalen van VN-voorraden in Freetown, Sierra Leone. Verder biedt het schip een medische faciliteit met beperkte chirurgische capaciteit voor de aanwezige VN-medewerkers en militairen, totdat die zelf in hun behoeften kunnen voorzien. Er gaan vijf Nederlandse militairen als liaisonofficier aan wal in de hoofdstad Monrovia.Vanaf een verzamelpunt in de buurt van Monrovia zullen twee Lynx helikopters aan boord van de Rotterdam het transport verzorgen van en naar het schip van gewonde civiele, politiŽle of militaire UNFIL-medewerkers. Hr.Ms. Rotterdam is een groot amfibisch transportschip, dat uitermate geschikt is om mariniers bij een amfibische operatie aan land te zetten. Het schip is echter uitgerust met onder meer een uitgebreide ziekenboeg met honderd bedden en een complete operatiekamer.

Zoals ieder marineschip kan het van zeewater drinkwater maken. Hr.Ms. Rotterdam herbergt verder onder meer een chirurgisch team, peloton mariniers voor de beveiliging, twee Lynx-helikopters aan boord. Het LPD kan in tien dagen naar Liberia varen en kan vervolgens een maand lang geheel zelfvoorzienend rondvaren.Beperkte risico's
De risico's voor de missie zijn beperkt. Hr.Ms. Rotterdam hoeft geen aanvallen met geavanceerde wapens te verwachten vanaf andere marineschepen. Als er dreiging zal zijn, zal dit zogenaamde a-symmetrische dreiging zijn, al zijn hierover geen berichten naar buiten gekomen.


Het LPD heeft een groot helidek, met een dok voor voer- en vaartuigen.

Omdat het schip goederen zal vervoeren, zal het regelmatig dicht langs de kust of in havens liggen. Hier zijn marineschepen relatief kwetsbaar voor aanslagen. Om die reden is ieder marineschip in kustwateren en buitenlandse havens extra alert. Hr.Ms. Rotterdam kan zich prima verdedigen middels de twee Goalkeepers, die met een vuursnelheid van 4200 kogels per minuut iedere aanval kunnen afslaan. Voor dreigingen die zeer dicht naderen kan middels de 20 mm mitrailleurs of de handvuurwapens worden ingegrepen. Sensoren als de Thales Naval Nederland Mirador (optronisch surveillance systeem), zoals aan boord van de Zeven ProvinciŽn klasse, zijn hiervoor speciaal ontwikkeld.


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Hr.Ms. Rotterdam