Marineschepen.nl
 
   
 

Amerikaans eskader met vliegkampschip USS Abraham Lincoln richting Iran


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-05-2019 | Laatst aangepast: 06-05-2019


De Verenigde Staten hebben de Carrier Strike Group met aan het hoofd vliegkampschip USS Abraham Lincoln (Nimitzklasse) richting Iran gestuurd. Dat werd vanochtend bekend. Volgens Amerikaanse media waren er aanwijzingen dat aanvallen op Amerikaanse militairen op handen waren.

USS Abraham Lincoln
USS Abraham Lincoln, met op de voorgrond destroyer USS Bainbridge (Arleigh Burkeklasse). Deze foto werd op 24 april genomen, toen de Carrier Strike Group nog in de Middellandse Zee voer. (Foto: US Navy)

USS Abraham Lincoln was met het eskader zaterdag nog in de Middellandse Zee, nabij Italië. De Amerikaanse schepen namen sinds 29 april deel aan de Italiaanse oefening Mare Aperto, samen met onder andere Zr.Ms. Evertsen dat als stafschip van het NAVO-eskader SNMG2 in die wateren vaart. Voor deze week zou een evactuatie-oefening met het vliegkampschip gepland zijn en de Amerikaanse deelname aan de oefening zou tot de tiende duren.De carriergroep was sinds 9 april in de Middellandse Zee, nadat het een week eerder vanuit Norfolk, VS, was vertrokken. De Lincoln zou mogelijk toch al door het Suezkanaal gaan, want het plan is dat de schepen de wereld rond zouden gaan varen. De passage door het Suezkanaal komt echter eerder dan verwacht en om een andere reden.De carrier is nu onderweg richting de Perzische Golf, maar dat wil niet zeggen dat er in die regio geen Amerikaanse marineschepen zijn. De amfibische groep onder leiding van USS Kearsarge (een amphibous assault schip, veel kleiner dan de Lincoln) heeft dat gebied als area of operation.De Carrier Strike Group bestaat uit de destroyers van de Arleigh Burkeklasse USS Bainbridge, USS Mason en USS Nitze, de Ticonderogaklasse-kruiser USS Leyte Gulf en het bevoorradingsschip USNS Arctic (Supplyklasse). Ook het Spaanse fregat ESPS Méndez Núñez (Alvaro de Bazanklasse) maakt sinds begin april deel uit van Amerikaanse eskader. De vraag is echter of het Spaanse schip mee is richting Iran. Behalve de Lincoln is ook het vliegkampschip USS John C. Stennis in de Middellandse Zee. Dat schip blijft vermoedelijk ter plaatse.

Het Amerikaanse Ministerie van Defensie zegt tegen CNN dat er momenteel geen aanvallen van Iran worden verwacht, maar dat de inzet van het vlootverband bedoeld is als afschrikking.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
USS Abraham Lincoln