Marineschepen.nl
 
   
 

Toekomstig marineofficieren maken kennis met zee aan boord van Noors schip


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 15-10-2018 | Laatst aangepast: 15-10-2018


Momenteel zijn 95 Nederlandse marineofficieren in opleiding, adelborsten, onderweg richting IJsland aan boord van het Noorse zeilschip Statsraad Lehmkuhl. Dat doen zij in het kader van de 'bootjesreis', de eerste kennismaking met de zee die normaal aan boord van Nederlandse marineschepen plaatsvindt. Vanwege het drukke programma van de Nederlandse schepen, werd dit keer gekozen voor een heel andere oplossing. De kennismaking met de zee zal er echter niet minder om zijn.

onderzeeboot
Statsraad Lehmkuhl. (Foto: Bruno Girin, CC BY-SA 2.0)

Afgelopen woensdagavond vertrok de Statsraad Lehmkuhl vanuit Bergen (Noorwegen) naar zee. Aan boord 95 kersverse adelborsten; zij waren anderhalve maand eerder aan hun opleiding op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) begonnen. Drie weken lang vormen de adelborsten de 'schaduwbemanning' van het Noorse tallship, ondersteund door de vaste bemanning en tien begeleiders van het KIM. Met het 104 jaar oude en 98 meter lange schip varen zij naar IJsland en weer terug naar Bergen.Eerder dit jaar bleek dat er aan boord van de Nederlandse marineschepen dit najaar te weinig ruimte zou zijn om de adelborsten een langere periode mee te kunnen laten varen. Zr.Ms. Urania, het Nederlandse zeilend opleidingsschip, is geen alternatief voor de bootjesreis omdat het slechts een handjevol adelborsten kan meenemen. Daarom werd uitgeweken naar het buitenland en dankzij de goede ervaringen van de Noorse marine werd deze zomer een contract getekend met de Statsraad Lehmkuhl. Hoewel het een civiel schip is, maakt Noorwegen er al sinds jaar en dag gebruik van voor opleidingsdoeleinden.

De Nederlands-Noorse samenwerking was voor de Noorse nationale televisie reden om aandacht te besteden aan het vertrek van de Lehmkuhl met de adelborsten. Klik hier om het item te zien.Storm
De adelborsten zullen aan boord van de Lehmkuhl minder dan op bijvoorbeeld een fregat kennismaken met hun toekomstige werkplek, is de nautische ervaring maximaal. Ze slapen in hangmatten en moeten het want in om te werken met de zeilen. En dat terwijl het schip niet op een meer vaart, maar o.a. op de Noord-Atlantische Oceaan. Het begin van de reis was stormachtig. Volgens een Deense filmmaker aan boord werden afgelopen weekend windsnelheden gemeten van 60 knopen (111 km/uur).

De Statsraad Lehmkuhl voer gisteren ten zuidenwesten van de Faeröer eilanden en, volgens de Facebook-pagina van het schip, is men na een stukje varen op de motor weer aan het zeilen in een "nice little gale". Maar de zon schijnt en "all is well on board".

Ook in 2019 zal het KIM van de Statsraad Lehmkuhl gebruik maken.


Beelden van Noorse marineofficieren in opleiding aan boord van de Statsraad Lehmkuhl.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Adelborsten aan boord Urania