Marineschepen.nl
 
   
 

Brand Russisch korvet in aanbouw is flinke tegenslag voor Russische marine


Door: Tobias Kappelle en Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 23-12-2021 | Laatst aangepast: 23-12-2021


Het Russische korvet Provornyy, dat afgelopen vrijdag op de Severnaya-werf in Sint-Petersburg in brand was geraakt, is zwaar beschadigd. De bovenbouw moet worden vervangen. Een groot deel van het schip van de Gremyashchiyklasse stond in brand, maar liefst 170 brandweermensen waren volgens persbureau Tass nodig om het vuur te bestrijden.

Brand
Brand op de Provornyy.

De Provornyy maakt deel uit van de vernieuwing van de Russische vloot en was vrijwel af, het schip zou eind volgend jaar in dienst gesteld moeten worden. Rusland wil de Koude Oorlog-vloot vervangen met kleinere schepen, die toch over een gigantische slagkracht beschikken. Dit heeft vooral te maken met Zircon, de hypersone kruisraket die momenteel in Rusland getest wordt.Hoewel Rusland met de Zircon voorop loopt op het Westen en ook snel onderzeeboten bouwt, lijkt de modernisering van de bovenwatervloot stroever te gaan. Zoals bekend kreeg de Russische marine tegenslagen te verwerken bij de bestelling van helikoptercarriers die in Frankrijk werden gebouwd (die werden niet geleverd door de oorlog in Oekra´ne), het zinken van het droogdok van en de brand aan boord van het vliegkampschip Admiral Kuznetsov en de vertragingen bij de modernisering van de Kirovklasse kruisers.

De nieuwe korvetten van de Gremyashchiyklasse zijn belangrijk onderdeel van de modernisering van de vloot. Desondanks verliep de bouw van het schip bijzonder langzaam. De vertraging werd vooral veroorzaakt door het Rusland-Oekra´ne conflict dat al enkele jaren speelt en de sancties die hieruit voortvloeiden vanuit West-Europa. Hierdoor konden bijvoorbeeld de Duitse motoren niet geleverd worden en vielen ook de Oekra´ense gasturbines weg.Brandbare materialen
De brand van de Provornyy was hevig en de schade lijkt enorm te zijn, hoewel het Kremlin laat weten dat de romp van het schip nog in tact is. De brand zou op het dek van de brug zijn begonnen en zich snel hebben uitgebreid naar lager en hoger geleden delen van het schip. Uiteindelijk slaagde de brandweer er pas de volgende ochtend in om de brand te blussen. De brand zou 400 vierkante meter hebben beslaan en de schade zou zijn opgelopen naar meer dan 200 miljoen euro.

Brand
De schade is enorm. Op de voorgrond zijn de deksels van de verticale lanceerinrichting (VLS) te zien.

Waardoor de brand zo om zich heen kon slaan is niet bekend, sommige Russische defensiemedia speculeren dat het gebruik van composietmaterialen een rol heeft kunnen spelen en uiten hun zorgen over de veiligheid van de Russische schepen. Aan de andere kant zijn schepen op een werf vaak vatbaarder voor brand door bijvoorbeeld laswerkzaamheden en verpakkingsmateriaal dat aan boord is.

Meer schepen
Met de brand is jaren werk verloren gegaan en zal er nog veel werk zijn om de Provornyy te herstellen, als dat Řberhaupt mogelijk is.

Niemand hoeft zich echter grote zorgen te maken dat Rusland zonder nieuwe schepen komt te zitten. Ondertussen wordt namelijk ook op andere Russische scheepswerven hard gewerkt aan de Russische marine van de toekomst. Zo zijn twee helikoptercarriers van de Ivan Rogovklasse in aanbouw, wordt gewerkt aan acht fregatten van de Admiral Gorshkovklasse, tien Karakurtklasse korvetten, vier Steregushchiyklasse korvetten en drie Buyan-M-klasse korvetten.comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact

Over deze site

Privacy

Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram
Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen