Marineschepen.nl
 
   
 

ArgentiniŽ bestelt Chinese korvetten


Door: Ruben Pereboom
Bericht geplaatst: 10-02-2015
Laatst aangepast: 10-02-2015


ArgentiniŽ heeft in China vijf korvetten besteld. Tijdens een bezoek van de president van ArgentiniŽ, Christina FernŠndez de Kirchner, in de eerste week van februari werden handtekeningen voor de vijf P18 korvetten voor de Argentijnse marine gezet.

type 056
Een Type 056 korvet van de Chinese marine. De P18 is de exportversie. De korvetten lijken op het eerste gezicht wat weg te hebben van de Sigma-schepen van Damen. (Foto: Sakurai/ eigen werk, Wikimedia Commons - CC-BY-SA-3.0)

Het bezoek van Kirchner aan China stond in het teken van samenwerking tussen het gastland en ArgentiniŽ op gebied van politiek, economie, ruimtevaart en elektriciteitscentrales. Ook de koop van vijf Chinese P18 korvetten of OPV's maakten deel uit van de overeenkomsten. De bestelling is een vervolg op de Memorandum of Understanding (MoU) die beide landen op het vlak van defensietechnologie en - industrie in oktober tekenden. China liet daarmee Braziliaanse, Spaanse en Duitse scheepswerven achter zich.De schepen zullen als de Malvinasklasse door het leven gaan. Malvinas is de Argentijnse benaming voor de Falkland eilanden, iets wat altijd nog zeer leeft in ArgentiniŽ.

De P18 korvetten, gebaseerd op het Chinese Type 056 korvet ontwerp, zijn bedoeld voor de export. Bangladesh, Thailand en Nigeria hebben al ťťn of meerdere schepen van het P18 ontwerp gekocht. China Shipbuilding Industry Corporation ontwierp voor de Nigeriaanse marine een korvet met een tonnage van 1800 ton en een hangar voor een helikopter. Dit ontwerp vormt de basis voor de toekomstige korvetten van ArgentiniŽ waarvan de eerste in 2017 geleverd zal worden. Het is de bedoeling dat de eerste twee in China gebouwd zullen worden en de rest in ArgentiniŽ.

De korvetten zullen rond de 95 meter lang en 12 meter breed zijn. De MTU 20V 4000M diesels zullen de schepen een topsnelheid van 25 knopen geven. Bewapening kan een 76 mm kanon, twee 30 mm kanonnen, tot 8 antischip raketten en 2 triple torpedobuizen omvatten. Verder is er plaats voor een medium zware helikopter. Er is door de Argentijnse marine gevraagd om het helidek zwaar genoeg te maken om de Sea King helikopters te kunnen dragen. Verder zal er een gesleepte sonar geplaatst worden om de onderzeebootbestrijdingscapaciteit uit te breiden.Uitbreiding van de Argentijnse vloot met vijf schepen met bovenstaande specificaties lijkt waardevol, de vraag is echter of de Argentijnse marine er iets mee opschiet. Sinds 2013 zijn er rapporten waarin gesteld wordt dat door geldgebrek maar 14 of 15 schepen van de 41 daadwerkelijk gebruikt kunnen worden. Door het gebrek aan geld is er een tekort aan training, reserveonderdelen en munitie. De schepen die nog varen zijn zelden op zee te vinden. Met een prijs van naar verwachting 50 miljoen dollar zijn het in ieder geval zeer prijzige decorstukken voor de haven van bijvoorbeeld Buenos Aires.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen