Marineschepen.nl
 
   
 

Groen licht voor grootste Finse marineschepen ooit


Bericht geplaatst: 28-09-2015
Laatst aangepast: 28-09-2015


Finland gaat beginnen met de aanbesteding van vier nieuwe korvetten ter vervanging van de huidige schepen. Dat maakte het Finse Ministerie van Defensie afgelopen vrijdag bekend. De nieuwe schepen zullen de grootste Finse marineschepen ooit worden.

Finse korvetten
Computeranimatie van de nieuwe korvetten voor de Finse marine. (Bron: Ministerie van Defensie Finland)

Afgelopen vrijdag berichtte het Finse Ministerie van Defensie dat het project Laivue-2020 formeel groen licht heeft gekregen en daarmee is het pad geopend naar verwerving van vier korvetten, die zeer waarschijnlijk groter zullen zijn dan alle voorgaande Finse marineschepen.Vanaf 2024 hopen de Finnen de vier korvetten in dienst te kunnen nemen. De vier zullen een uitgebreid takenpakket krijgen waaronder mijnen ruimen én leggen, oppervlakteoorlogvoering, luchtverdediging en onderzeebootbestrijding. Dat takenpakket is op papier niet veel uitgebreider dan het pakket van de zeven te vervangen schepen, te weten vier Raumaklasse patrouilleschepen, een mijnenlegger en drie mijnenjagers. Maar de Finse marine richtte zich vooral op de (eigen) kustwateren. Finland wil deze taken nu ook verder van huis kunnen uitvoeren, mogelijk in internationaal verband, en op een groter schip komen deze taken beter tot hun recht.

Ontwerpen en bouwen
Al presenteerde het Ministerie van Defensie vrijdag een aantal computeranimaties, veel staat nog niet vast in het ontwerp. De definitieve ontwerpfase is gepland voor de periode 2015-2018, dit is ook de fase waarin de industrie de voorstellen kan doen.Of Nederlandse bedrijven nog een rol gaan spelen is niet bekend. In april berichtte Marineschepen.nl dat Finse delegaties in Den Helder op bezoek zijn geweest om informatie in te winnen over o.a. nieuwe marineschepen en de geďntegreerde mast van Thales. De schetsen laten echter vooralsnog geen Nederlandse radars zien, maar de TRS-3D/16-ES 3D radar van Airbus.

In de periode 2019 - 2024 moeten de schepen worden gebouwd en dat moet, als het aan Defensie ligt, zoveel mogelijk in Finland gebeuren.

Finse korvetten
Finland krijgt minder maar grotere marineschepen. De vier nieuwe korvetten vervangen zeven verouderde schepen. (Bron: Ministerie van Defensie Finland)

Nieuw
Opvallend aan de schetsen van de schepen is het helikopterdek en bijbehorende hangar. Een boordhelikopter zou een totaal nieuwe asset zijn voor de Finse marine, maar zou ook nog aangeschaft moeten worden. Om welke helikopter het dan zou gaan is niet bekend, het Finse blog Corporal Frisk schrijft dat het helidek te klein is voor NH90's, een kleinere helikopter zoals een Lynx of Wildcat (opvolger van Lynx) of een UAV zoals de Fire Scout is realistischer.

Het voordeel van een bemande heli zoals de Wildcat is dat deze ook geschikt is voor reddingsacties en onderzeebootbestrijding, waarmee de toegevoegde waarde van de schepen weer groter wordt.

Politiek en publiek
Hoewel de start van de aanbesteding goed nieuws is voor de Finse marine, is daarmee de komst van de vier korvetten nog niet helemaal zeker. De aanschaf van de nieuwe schepen moet door de Finse politiek worden goedgekeurd.

Na de summiere presentatie van de Finse marine afgelopen vrijdag van een paar pagina's en wat slides van een Power Point presentatie, merkte het eerder genoemde Finse blog terecht op dat de marine een gok neemt door relatief weinig over de beoogde korvetten te communiceren: "In today’s society, it is not enough to ‘sell’ a project of this size to the decision makers; you need to sell it to the general public as well. So far, the navy seems reluctant to do this."comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Finnen in Den Helder