Marineschepen.nl
 
   
 

Franse NH90 helikopter crasht op dek helikoptercarrier FS Dixmude


Door: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 19-10-2018 | Laatst aangepast: 20-10-2018


Een Franse NH90 helikopter, een Caïman, is verongelukt op het dek van helikoptercarrier FS Dixmude, dat heeft het Franse Ministerie van Defensie bekendgemaakt. Bij de crash zijn vier gewonden gevallen, waar van één ernstig. De Dixmude (Mistralklasse) was onderweg naar Trident Juncture en keert nu terug naar Brest.

Dixmude
Archiefbeeld van een Franse NH90 helikopter die landt op het dek van FS Dixmude. (Foto: Franse marine)

FS Dixmude voer woensdagavond 70 mijl uit de kust van Duinkerke, na vertrek vanuit Portsmouth richting Noorwegen, en voerde met een NH90 helikopter 'touch and go-oefeningen' uit. Om 22:29 uur crashte de NH90 op het dek crashte van het schip. Volgens de website Lemarin.fr raakten vier personen gewond, van wie één ernstig. Deze vier bevonden zich allemaal aan boord van de Dixmude. De vliegploeg kon ongedeerd de helikopter verlaten.

Volgens Franse media ging het om een landmachthelikopter. Dit toestel vloog tegen de flyco, ofwel de verkeerstoren aan de achterzijde van de opbouw van het schip. Daar bevonden zich ook de vier slachtoffers. De helikopter raakte zwaar beschadigd, ook het schip liep schade op. De zwaargewonde matroos van de Dixmude werd per helikopter naar een ziekenhuis in Parijs vervoerd, waar hij donderdagochtend arriveerde.

FS Dixmude heeft voor onderzoek naar het ongeval koers gezet naar Brest. Vandaag zal het er arriveren. Volgens de Franse marine is deelname aan de grote NAVO-oefening Trident Juncture nog niet uitgesloten. De Dixmude is volgeladen met personeel en materieel voor de oefening die 25 oktober gaat beginnen.Nederland gebruikt net als Frankrijk NH90 helikopters. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Ten tijde van het ongeval was de wind tien knopen en de zee was kalm. Het is het eerste NH90 helikopterongeluk op zee.FS Dixmude is een helikoptercarrier van de Mistralklasse. Het schip is 199 meter lang en kan met 16 helikopters opereren. De Dixmude is zes jaar oud.

Zodra er meer bekend wordt, wordt dit artikel aangepast.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:
Twitter
Facebook
Instagram
Copyright
Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
Trident Juncture