Marineschepen.nl
 
   
 

Indiaas fregat slaat om in dok: 2 dodenDoor: Jaime Karremann
Bericht geplaatst: 06-11-2016 | Laatst aangepast: 06-11-2016


In een dok op de marinebasis in Mumbai, India, is gisteren een fregat omgeslagen. Twee mensen kwamen daarbij om het leven, 14 personen raakten gewond. De Indiase marine doet onderzoek naar de toedracht en bekijkt of het mogelijk is om de INS Betwa nog te repareren.

India
INS Betwa op z'n kant.

INS Betwa, een fregat van de Brahmaputraklasse, was enkele weken in onderhoud en mocht het droogdok gistermiddag verlaten. Het schip dat in 2004 in dienst was gesteld, stond zoals gebruikelijk op blokken. Toen het dok vol water liep, sloeg het schip echter om. Een uiterst zeldzaam incident.16 mensen raakten te water, voor twee mensen kwam hulp te laat. Of het schip nog gered kan worden, wordt onderzocht. Volgens lokale media is in ieder geval voorste de mast, met onder andere de nieuwe REVATHI radar die de oude Bharat RAWS-03/ Signaal DA08 radar verving, beschadigd. Zeker is wel dat de helft van het schip onder water is geraakt en dat de schade gigantisch zal zijn.

De oorzaak is nog onbekend. In een eerste reactie heeft een woordvoerder van de Indiase marine gezegd dat er iets mis was met de blokken in het dok die het schip tijdens het vullen op z'n plaats moest houden. Anderen denken dat er een fout is gemaakt in de stabiliteitsberekeningen.

Gisteren is het onderzoek naar de toedracht direct van start gegaan.

India
INS Betwa deed samen met een ander Indiaas fregat op 28 oktober 2016 de Iraanse haven Bandar-e-Abbas aan. (Foto: Indiase marine)

Nieuw verouderd schip
Indiase media voegden aan het bericht over de Betwa direct toe dat het om een "frontline warship" zou gaan. Het fregat is weliswaar vrij nieuw, maar de belangrijkste Indiase eenheden zijn de vliegkampschepen, onderzeeboten en destroyers. Bovendien zijn de drie fregatten van de Brahmaputraklasse niet erg modern. Wat direct opvalt is de Britse stijl van de schepen. De fregatten zijn weliswaar in India gebouwd, maar zijn familie van de Britse Leanderklasse fregatten uit de jaren '60. Ook opvallend zijn de sensoren zoals de Indiase varianten van de Nederlandse LW-08, DA-08 en ZW-06 radars.

De schepen zijn verder voorzien van stoomvoortstuwing, Israelische raketten voor korte afstand en Russische antischipraketten.Niet het eerste incident
De Indiase marine gaat gebukt onder incidenten, maar (zelfs) voor de Indiase vloot was deze gebeurtenis bizar en voor zover bekend de eerste keer. Het fregat INS Betwa had wel eerder op een negatieve manier de aandacht gekregen, in 2014 was het aan de grond gelopen.Ook was dit niet het eerste incident voor de Indiase marine in een dok. In augustus 2013 brak er brand uit aan boord van een onderzeeboot in een dok. Bij die brand en de explosies die volgden, lieten 18 mensen het leven. In december van dat jaar brak brand uit op een Indiase mijnenjager die in een marinedok lag en in diezelfde maand ramde een fregat de kade toen het het dok in Mumbai in ging. In mei 2014 had een explosie plaats aan boord van fregat dat in een dok lag in Mumbai. Vier mensen raakten gewond.

Sinds 2010 hebben er 21 ernstige incidenten plaatsgevonden bij de Indiase marine, variŽrend van brand tot raketlanceringen zonder het afsluiten van het luchtruim voor burgerluchtvaart.

Dat er veel mis gaat bij de Indiase marine mag duidelijk zijn, maar ten dele is de lijst van incidenten zo lang doordat het een grote marine is. De marine beschikt over bijna 300 schepen en ruim 250 vliegtuigen.

comments powered by Disqus


Marineschepen.nl
Contact
Over deze site
Privacy
Adverteren
Blijf op de hoogte via:

Twitter

Facebook

Instagram

Copyright

Alle rechten voorbehouden.

Sinds 13 augustus 2001Menu
Nieuwsoverzicht

Gerelateerde artikelen
India: 12 incidenten in 8 maanden